Lijfboek voor powergirls - Sanderijn van der Doef, Ellen Laan, Marian Latour

Lijfboek voor powergirls

Lijfboek voor powergirls

Seksuologe Sanderijn van der Doef schrijft boeken over seksualiteit voor kinderen van alle leeftijden. In de jaren 90 verscheen haar eerste boek en zo zijn er inmiddels al generaties opgegroeid met haar voorlichtingsboeken.

Voor meiden die alles willen weten over hun lijf

Lijfboek voor powergirls schreef Sanderijn van der Doef samen met Ellen Laan, psycholoog-seksuoloog en hoogleraar Seksuologie aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum. In het boek schrijven zij in duidelijke taal hoe belangrijk het is dat meiden (ook als ze nog niet toe zijn aan seks) hun lichaam goed kennen en weten hoe seks werkt en wat er nodig is om dat plezierig te maken. Met illustraties van Marian Latour.

Bekijk het boek

Op deze pagina

“Een heel fijn én belangrijk boek. Voor meiden, maar ook jongens en iedereen daar tussenin. Lezen!”

Tim Hofman - programmamaker

Lijfboek voor powergirls

Lijfboek voor powergirls

Sanderijn van der Doef, Ellen Laan & Marian Latour

Dit boek gaat over jou. En het gaat over seks. Ben jij nog niet met seks bezig, maar vraag je je wel af wat het nou is? Ben je er onzeker over? Of houdt seks je al bezig en wil je graag weten hoe je er (meer) plezier aan kunt beleven? Lees dan dit boek. Je vindt er alles wat je tijdens seksuele voorlichting op school niet hebt geleerd, maar wat je wél nodig hebt om van seks te kunnen genieten! ‘Dit is fantastisch! Een boek met concreet advies over je lichaam en je seksuele relatie met jezelf.

We moeten meiden niet alleen leren ‘nee’ te zeggen. Ze hebben er veel meer aan als ze met volle overtuiging ‘ja’ kunnen zeggen tegen seks waar zij zelf voor kiezen. Als een echte POWERGIRL! Hoog tijd voor dit openhartige boek over fijne seks voor meiden, want:

  • Delen van het meidenlijf (als hun vulva, clitoris en vagina) komen onvoldoende aan bod in de seksuele voorlichting op scholen.

  • Het grootste gemis van Nederlandse jongeren in de seksuele voorlichting die ze nu krijgen, is dat ze niet leren hoe ze seks voor beide partijen fijn kunnen maken.
  • Meiden die weten dat seks ook voor hen plezierig hoort te zijn en die hun eigen plezier belangrijk vinden, lopen veel minder kans op ongewenste seks. Zo blijkt uit recent onderzoek.
  • Meiden hebben een veel kleinere kans op ongewenste seks en soa’s en zwangerschap als ze het vanzelfsprekend vinden dat seks lekker moet zijn.
  • Als we jongeren niet goed voorlichten, wordt porno een rolmodel. En dat helpt het seksuele plezier van meiden al helemaal niet!

“Alles wat je moet weten voor fijne seks! Mama moet stiekem maar meelezen, want die heeft het meeste waarschijnlijk ook nog niet geleerd.”

De Sekszusjes - webserie bekend van YouTube

Gesprek met Sanderijn van der Doef over haar eerdere boeken

Seks is misschien niet zomaar een onderwerp dat je tussen de sportclubjes en partijtjes door aansnijdt. Kinderen en tieners kunnen soms best moeilijke vragen stellen. Tenminste, moeilijk voor ouders! Wat voor antwoord geef je op vragen over seks en gevoelens, tot waar treed je in detail?

Een kort antwoord is 100x beter dan niks

De boeken van Sanderijn van der Doef bieden ouders goede handvatten om een gesprek te beginnen. Want als je het lastig vindt om er met je kind over te praten, is het erg leuk om samen een beetje te lachen om de plaatjes in de boeken van Sanderijn. Een jonge moeder schreef op Bol.com bij het kleuterboek Ik vind jou lief:

‘Ik heb dit boekje voor mijn zoontje van 6 gekocht omdat hij erg veel vragen had rondom dit thema. Al zijn vragen worden hier op een leuke manier beantwoord met tekeningen erbij en ik kan er zelf natuurlijk ook het een en ander aan toevoegen. Het geeft veel stof tot leuke gesprekjes. De teksten zijn kort en duidelijk met leuke illustraties. Perfect voor het niveau van een 5/6-jarige. Mijn zoontje is er dol op en ik moet het boekje nu bijna dagelijks voorlezen. Hij is in ieder geval goed geïnformeerd.’

Sanderijn: ‘Dit is ontzettend leuk en precies waar mijn boeken voor zijn bedoeld. Zodra een kind vragen stelt, moet je ook gewoon antwoord geven. Dan is het kind eraan toe. En dat kan kort en simpel. Als een kind meer wil weten, vraagt hij wel door. Een kort antwoord is al 100x beter dan zeggen dat een kind ergens nog te jong voor is. Sterker nog, als een kind geen vragen stelt, probeer dan als ouder terloops opmerkingen te maken zodat het kind snapt dat het gewone vragen zijn en het later zelf vragen durft te stellen. In het buitenland (waar ik de laatste jaren regelmatig werk) zijn ouders vaak schaamtevoller, of ze willen niet met hun kinderen over seks en gevoelens praten omdat het ze op ideeën kan brengen. Dat vind ik niet verstandig. Als er niet over seks wordt gesproken, geef je ook een boodschap. Dan gaan kinderen misschien zelf op onderzoek uit, en heb je als ouder geen controle meer over welke informatie zij krijgen.’

Alleen maar positieve reacties

Dat de boeken van Sanderijn hier een rol in kunnen spelen, blijkt ook uit deze reactie bij het boek Ben jij ook op mij?

‘Mijn dochter van 9 kreeg het boek en stopte het meteen weg in de boekenkast… dat zei mij genoeg. De tijd verstreek en ik kreeg steeds meer gerichte vragen, ze heeft het dus he-le-maal in haar eigen tempo gelezen! Het mooie van dit boek is dat ieder kind er zelf uit haalt wat op dat moment aanspreekt en nog vragen oproept. Ik vind hem geweldig!’

Sanderijn: ‘Ik krijg alleen maar positieve reacties op mijn boeken, van zowel ouders als kinderen. Nederlandse ouders in het buitenland vragen of de boeken ook in andere talen verkrijgbaar zijn, omdat moeders in het land waar ze wonen het ook zo’n leuk boek vinden… En ook kinderen raden elkaar het boek aan. Bijvoorbeeld Het puberboek werd een aantal jaar geleden door een kind besproken in de rubriek ‘Achterwerk’ op de achterkant van de VPRO Gids. Dat hij zoveel aan het boek had gehad, en hij raadde het andere kinderen ook aan want het was zo grappig en zat vol informatie! Ook krijg ik veel berichtjes van kinderen: ik lees er nog heel vaak in, heb het aan mijn vriendin gegeven. Ik antwoord altijd.’

Een boek voor meiden in de puberteit

Na boeken voor jongere kinderen en een boek voor pubers is er nu een boek dat speciaal gericht is op meiden in de puberteit. Waarom een boek speciaal voor deze groep?

Sanderijn: ‘In mijn werk als seksuoloog zie ik vaak jonge vrouwen die niet van seks genieten, en vaak komt dit doordat zij hun eigen lichaam eigenlijk helemaal niet goed kennen. Daar wilde ik iets aan doen, en daarom heb ik samen met Ellen Laan dit boek geschreven. Want als je als jonge meid al ontdekt hoe je lichaam – en vooral je vulva – werkt, en wat je wel en niet fijn vindt, sta je sterker in je schoenen als je een seksuele relatie met iemand anders krijgt.’

Vlogger Linda de Munck is enthousiast over het boek: ‘Dit is fantastisch! Ik wou dat ik dit gelezen had op mijn 14e!’

Sanderijn: ‘Ja, ik ben erg blij met haar reactie! Ik hoor dat wel van meer vrouwen, dat ze dit boek veel eerder hadden willen lezen. Maar nu is het er! Dus al hebben we het boek bedoeld voor meiden vanaf een jaar of 13, ik denk dat het voor bijna alle vrouwen een eyeopener kan zijn.’