Illustratie uit Mijn zelfleesboek voor groep 3 door Saskia Halfmouw

Dyslexie

Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Soms lijkt het leren van nieuwe woorden te stagneren, en dan maakt je kind ineens weer een inhaalslag. Maar gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie. Dyslexie komt voor bij 5 à 10 procent van de bevolking. Vertaald naar een schoolklas betekent dit dat er gemiddeld 1 à 2 kinderen met dyslexie in een klas zitten.

Zeker met dyslexie is het belangrijk om boeken te lezen die aanspreken en aansluiten bij het taalniveau. Zo blijft het leesplezier behouden en leert het kind dat het niet uitmaakt wat je leest, zolang het maar leuk is om te lezen. Daarom hebben wij boeken verzameld die veel beeld bevatten en daardoor beter te lezen zijn. Ook zijn verderop op deze pagina nog de meestgestelde vragen en antwoorden rondom dyslexie uitgewerkt.

Bekijk ook eens

Artikelen over beginnende lezer & avi boeken

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!

Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.

Achtergrond
Lees meer

Interview met Paul van Loon

Voor de serie 'AVI-lezen met Paul van Loon' schreef de populaire grumor-schrijver diverse boeken op AVI-niveau. Speciaal voor beginnende lezers! Wij vroegen hem alles over deze serie en zijn nieuwste boek 'Ik ben net als jij'.

Achtergrond
Lees meer

Hoe wordt een AVI-niveau bepaald?

Hoe wordt een AVI bepaald? Een duidelijk overzicht van de verschillende AVI niveaus en wat ze inhouden.

Achtergrond
Lees meer

Wat is AVI?

Veel kleuters kunnen al hun naam schrijven, of een aantal letters herkennen. Maar in groep drie begint het echte werk.. leren lezen. Een spannend en vaak ook leuk proces. Ineens leest je kind aan de ontbijttafel voor wat er op het pak hagelslag staat!

Achtergrond
Lees meer