Illustratie uit Mijn zelfleesboek voor groep 3 door Saskia Halfmouw

Wat is dyslexie?

Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Soms lijkt het leren van nieuwe woorden te stagneren, en dan maakt je kind ineens weer een inhaalslag. Maar gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie. Dyslexie komt voor bij 5 à 10 procent van de bevolking. Vertaald naar een schoolklas betekent dit dat er gemiddeld 1 à 2 kinderen met dyslexie in een klas zitten.

Zeker met dyslexie is het belangrijk om boeken te lezen die aanspreken en aansluiten bij het taalniveau. Zo blijft het leesplezier behouden en leert het kind dat het niet uitmaakt wat je leest, zolang het maar leuk is om te lezen. Daarom hebben wij boeken verzameld die veel beeld bevatten en waarbij nieuwe zinnen vaak op nieuwe regels beginnen. Hierdoor zijn deze verhalen beter te lezen. Ook zijn verderop op deze pagina nog veelgestelde vragen en antwoorden rondom dyslexie uitgewerkt.

Ontdek meer artikelen

Makkelijk lezen boekentips

Ontdek verschillende boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet leuk vinden, geselecteerd per basisschoolgroep.

Tiplijst
Lees meer

Ons kinderpanel leert lezen met Zwijsen

Ons kinderpanel las verschillende boeken uit de serie 'Ik leer lezen met Zwijsen'. Een serie van achttien boeken, geschreven door topauteurs speciaal voor beginnende lezers. Benieuwd wat Josefien, Linde en groep 3 van juf Nienke vonden van de verschillende boeken?

Kinderpanel
Lees meer

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!

Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.

Achtergrond
Lees meer

Wat is AVI en hoe wordt het AVI-niveau bepaald?

Veel kleuters kunnen al hun naam schrijven, of een aantal letters herkennen. Maar in groep drie begint het echte werk.. leren lezen. Een spannend en vaak ook leuk proces. Ontdek de leukste boeken voor beginnende lezers en lees alles over AVI.

Achtergrond
Lees meer