Boekentips_4jaar

Vriendelijkheid in allerlei soorten en maten

Wie je ook bent en wat je ook doet, het is altijd fijn als iemand vriendelijk tegen je is. Het is soms makkelijk te vergeten dat vriendelijkheid voorkomt in alle soorten en maten. Een glimlach naar een vreemde, de deur openhouden voor een reiziger in de trein, een complimentje aan een klasgenoot of een schouderklopje van de juf. Hoe klein de gebaren ook zijn, het zijn allemaal manieren om iemands dag net wat beter te maken.

Lief zijn voor elkaar zit ook in de grotere dingen: elkaars mening respecteren, verschillen erkennen, en iemand helpen als diegene het nodig heeft.

Helaas is lief zijn voor elkaar niet voor iedereen vanzelfsprekend. Pesten komt nog overal voor, van kinderen op de basisschool tot volwassenen op de werkvloer. Het is daarom extra belangrijk om kinderen van jongs af aan mee te geven: wees vriendelijk en lief!

In de onderstaande lijst vind je de mooiste boekentips rond het thema vriendelijk en lief zijn.

Ontdek nog meer boekentips

Filosoferen met kinderen

Bij filosofie denk je algauw aan serieuze theorieën, en aan wijze oude mannen uit het verleden, zoals Plato en Spinoza. Maar grappig genoeg is er geen wetenschap die zo sterk met het dagelijks leven verweven is. Van jongs af aan gaat het in elk leven om ontdekken wie je zelf bent, welke keuzes je maakt en waarom. En die keuzes zijn allemaal gebaseerd op filosofisch denken. Denk maar aan onderwerpen als het verschil tussen goed en kwaad, vrijheid en onvrijheid. Daar krijgt zelfs je kleuter al mee te maken!

Tiplijst
Lees meer

Kinderboekentips over omgaan met emoties

Kinderen weten soms nog niet goed hoe ze met hun emoties kunnen omgaan. Wij tippen verschillende (prenten)boeken rond dit thema die hierbij kunnen helpen.

Tiplijst
Lees meer

Top 5 boeken over de liefde

De liefde vieren we iedere dag en in het bijzonder op Valentijnsdag! Geen enkele liefde is hetzelfde en ook niet alle liefdes blijven bestaan. Ontdek de leukste boeken over de liefde voor alle leeftijden

Tiplijst
Lees meer

Boeken over moeilijke onderwerpen

Sommige onderwerpen, zoals ziekte, de dood en echtscheiding, zijn soms lastig om samen over te praten. Boeken kunnen helpen bij het bespreekbaar maken hiervan. In dit artikel tippen we daarom boeken over deze thema’s, voor verschillende leeftijden.

Tiplijst
Lees meer