
Filosoferen met kinderen
Bij filosofie denk je algauw aan serieuze theorieën, en aan wijze oude mannen uit het verleden, zoals Plato en Spinoza. Maar grappig genoeg is er geen wetenschap die zo sterk met het dagelijks leven verweven is. Van jongs af aan gaat het in elk leven om ontdekken wie je zelf bent, welke keuzes je maakt en waarom. En die keuzes zijn allemaal gebaseerd op filosofisch denken. Denk maar aan onderwerpen als het verschil tussen goed en kwaad, vrijheid en onvrijheid. Daar krijgt zelfs je kleuter al mee te maken!
Voorleesboeken
Het is als ouder of leerkracht inspirerend om met kinderen over dit soort onderwerpen te praten. Dat kan bij het voorlezen, aan tafel of tijdens het kringgesprek op school. Kinderen hebben vaak een frisse en onverwachte kijk op de zaak. En door je kinderen aan te moedigen zich te verplaatsen in anderen en na te denken over verschillende invalshoeken en denkwijzen, staan ze steviger in hun schoenen bij wat er op hun pad komt.
Fijne boeken om uit voor te lezen aan, en over te praten met, kinderen in de basisschoolleeftijd zijn de boeken van filosoof Stine Jensen. In Alles over wie ik ben stelt ze vragen die met je identiteit te maken hebben. Of je introvert of extravert bent bijvoorbeeld, en of je broers of zussen hebt en of dat invloed heeft op wie je bent. Welke hobby’s je hebt en met wie je die deelt. Of je je in sommige opzichten normaal voelt en in andere opzichten anders. Haar vragen laten je zien hoe je tegen de wereld aankijkt. En ze bieden zo ook gespreksstof rond thema’s als pesten of discriminatie.
Filosoferen voor pubers
12 Plussers maken in Grote gedachten kennis met belangrijke filosofen. Inderdaad, met Plato en Spinoza, maar bijvoorbeeld ook met Karl Marx en Hanna Arendt. Schrijfster Janny Van der Molen introduceert filosofieleraar Swart. Hij laat zijn leerlingen zelf nadenken over de vragen waar deze grote filosofen zich mee bezig hielden. En de lezer heeft algauw in de gaten dat die vragen heel wat te maken blijken te hebben met het leven van deze pubers!
Filosofie is overal
Ook in niet informatieve boeken valt heel wat filosofie te ontdekken. De dierenverhalen van Arnold Lobel zijn simpel van taal, ook al geschikt voor startende lezers, maar ze zijn geestig en diepzinnig. En Kikker van Max Velthuijs wil ook nogal eens -vaak onbedoeld- filosofisch uit de hoek komen.
Filosoferen is niet aan leeftijd gebonden, en levert veel op. Herkenning, nieuwe inzichten… en een hoop plezier!
Tiplijst filosofie
Mijn mooiste voorleesboek van Kikker
Maar liefst zeven fijne verhalen zijn verzameld in dit dikke voorleesboek: Kikker is een held, Kikker is bang, Kikker vindt een schat, Kikker en Eend, Kikker is ziek, Kikker en Varkentje, Kikker pannenkoekenfeest.
Verhalen rond de thema’s die Kikker zo geliefd maken: vriendschap, wijze levenslessen, en samen leuke dingen doen!
Maar liefst zeven fijne verhalen zijn verzameld in dit dikke voorleesboek: Kikker is een held, Kikker is bang, Kikker vindt een schat, Kikker en Eend, Kikker is ziek, Kikker en Varkentje, Kikker pannenkoekenfeest. Verhalen rond de thema’s die Kikker zo geliefd maken: vriendschap, wijze levenslessen, en samen leuke dingen doen!
Voor altijd en even
Tijd is een moeilijk en abstract begrip, maar ook iets waar kinderen dagelijks mee te maken hebben. Kinderen hebben nog weinig besef van tijd, en voor volwassenen wordt tijd steeds kostbaarder. Het ideale onderwerp om over te filosoferen. Bijvoorbeeld aan de hand van het prentenboek Voor altijd en even, een poëtisch prentenboek over tijd en geluk.
‘Wanneer je goed kijkt kun je het haast zien.
Het lijkt of je het bijna aan kunt raken.
Is dit een beetje hoe voor altijd voelt?’
In dit bijzondere boek van Sarah Jacoby vliegt een dag voorbij die niet lang genoeg kan duren. De poëtische en filosofische vertaling van Imme Dros maakt het verhaal geschikt voor alle leeftijden. Bij het boek is een lesbrief gemaakt voor leerlingen van groep 3 en 4. Deze kun je ook heel goed zelf gebruiken en helpt je om samen te ontdekken hoe je tijd kunt ‘zien’ en hoe je samen kunt nadenken over de toekomst.
Tijd is een moeilijk en abstract begrip, maar ook iets waar kinderen dagelijks mee te maken hebben. Kinderen hebben nog weinig besef van tijd, en voor volwassenen wordt tijd steeds kostbaarder. Het ideale onderwerp om over te filosoferen. Bijvoorbeeld aan de hand van het prentenboek Voor altijd en even, een poëtisch prentenboek over tijd en geluk.
Grote gedachten
Volgens Janny van der Molen, auteur van Grote gedachten, is dat precies waar het in de filosofie om draait: ‘(…) vragen stellen. Steeds weer. Zoeken naar wat waar is en weten dat er vele antwoorden zijn en dat het zinvol is die allemaal serieus te nemen. Om vervolgens weer een vraag te stellen.’
In haar bijzondere boek bespreekt Janny in zes verhalen de grote gedachten van veertien belangrijke filosofen. Het is geen non-fictie, want de kennis is verweven in een fictief verhaal rondom filosofiedocent meneer Swart en zijn leerlingen. Onder anderen Socrates, Plato en Spinoza komen voorbij. Ze vertelt zo helder over hun ideeën, dat die voor iedereen begrijpelijk worden.
In haar bijzondere boek bespreekt Janny van der Molen in zes verhalen de grote gedachten van veertien belangrijke filosofen. Het is geen non-fictie, want de kennis is verweven in een fictief verhaal rondom filosofiedocent meneer Swart en zijn leerlingen. Onder anderen Socrates, Plato en Spinoza komen voorbij. Ze vertelt zo helder over hun ideeën, dat die voor iedereen begrijpelijk worden.
De woordsmid
De woordsmid is een heerlijk leesboek dat spannend is én veel stof tot nadenken biedt. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en gaat over Letta. Zij woont in Ark, waar een streng regime heerst. John Noa is er de baas. Hij bepaalde dat er alleen maar gesproken mag worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.
Vragen waar je tijdens en na het lezen van De woordsmid over nadenkt zijn: ‘Wat is goed of slecht? Hoe belangrijk is vrijheid, en hoe machtig is taal?’
De woordsmid is een heerlijk leesboek dat spannend is én veel stof tot nadenken biedt. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en gaat over Letta. Zij woont in Ark, waar een streng regime heerst. John Noa is er de baas. Hij bepaalde dat er alleen maar gesproken mag worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden. Vragen waar je tijdens en na het lezen van De woordsmid over nadenkt zijn: ‘Wat is goed of slecht? Hoe belangrijk is vrijheid, en hoe machtig is taal?’
Gerelateerde artikelen
Schrijver in beeld – Thema: Kunst
Haal bekende schrijvers in de klas met gratis videolessen rondom…
Tips van Team Kinderboeken.nl – Mei 2022
Als echte boekenliefhebbers hebben wij natuurlijk veel favorieten. Deze maand delen weer vijf medewerkers van ons team een boek wat je volgens hen echt niet mag missen. Neem eens een kijkje om te zien of er een boek voor jou tussen zit!
De allerleukste namen in kinderboeken
Op zoek naar een leuk kinderboek met daarin een populaire naam? Voor jongens en meiden is een top 10 samengesteld van de beste boeken!
De piraten van hiernaast 2: De ninja’s van de overkant
De tweede film van De piraten van hiernaast is in de bioscoop! Beide films zijn gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks. Lees hier alles over de film.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.