Alle verhalen van Kikker en Pad - Arnold Lobel
Arnold Lobel

Arnold Lobel

Arnold Lobel is vooral bekend om zijn boeken over Kikker en Pad , over het varkentje Valentijn en over Uil ( Bij Uil thuis ). Hij is zo'n veelzijdig kunstenaar die schitterend kan tekenen en nog mooie verhalen kan schrijven ook. Zelf schreef hij zo'n twintig boeken en hij illustreerde er ook nog een stuk of veertig. Hij vermengt fantasie zo mooi met werkelijkheid, dat je geen enkele moeite hebt om in al zijn sprekende dieren te geloven. Ze zijn gewoon echt. Lobels verhalen vervelen nooit, ieder kind kan er lang van genieten. Arnold Lobels boeken zijn ook heel geliefd bij volwassenen! Dat komt doordat hij zijn onderwerpen zorgvuldig kiest en de tekst en tekeningen heel doordacht uitwerkt.

Over zijn manier van werken vertelde Arnold zelf ooit:
'Tekeningen voor een boek maak ik vol zelfvertrouwen, want daarin voel ik me erg thuis. Maar bij het schrijven van een verhaal ben ik veel voorzichtiger. Eerst neem ik een gewoon opschrijfboekje en een paar pas geslepen gele potloden. Dan ga ik lekker zitten in een rustig plekje in huis.
Schrijven kan bij mij lang duren. Eerst heb ik een dag waarin het lekker gaat en ik aardig opschiet, dan ineens komen er twee of drie waarin er niets gebeurt, behalve dat ik op mijn gele potloden zit te kauwen. Maar ik heb geduld en houd vol. Ik schrap veel tekst, want een prentenboek is het best met weinig woorden.
Ik typ mijn tekst uit en plak die naast de schetsen van mijn tekeningen. Dan ga ik mezelf zitten voorlezen. Als alles elkaar goed aanvult, ben ik tevreden. De combinatie moet "klikken", dan voel ik me heel voldaan.'

Dat voelden de jury's die zijn werk hebben beoordeeld vaak ook: Arnold Lobel heeft veel prijzen voor zijn werk gekregen:
Zilveren Griffel voor Valentijn (1971) en Bij Uil thuis (1981)
Zilveren Penseel voor Kikker en Pad zijn best tevreden (1983)
Vlag en Wimpel van de Penseeljury voor Bij Uil thuis (1981), Oom Olifant (1983), Een jaar bij Kikker en Pad (1985) en Sprinkhaan op stap (1986)
Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Muizensoep (1982), Kikker en Pad zijn altijd samen (1982) en Een jaar bij Kikker en Pad (1985)
Ook internationaal werd Lobels werk meerdere malen bekroond.
Lees meer