Totale Waanzin: De complete Almanak

De COMPLETE ALMANAK is de plek waar je alles over Dex en zijn wereld op kunt zoeken. Lees hieronder alles over Heksenneus-eiland, KB-15, grobsnot, de Zwetbochel en over nog heel veel andere totale waanzin!

Maandag: de geheime dievengrot

Anti-onzichtbaarheids-bril

Totale Waanzin AlmanakAnti-onzichtbaarheids-brillen (AOB’s) zijn heel handig. Dex en Rob hebben er meestal wel eentje in hun rugzak. Ze werken het best bij dingen die nog maar net onzichtbaar zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: als een worstelschurk nog maar een paar minuten onzichtbaar is, zal de AOB dat wel oppikken. Maar als hij al een paar weken onzichtbaar is, kan de AOB dat waarschijnlijk niet. De AOB wordt voor het eerst gebruikt in Maandag: de geheime dievengrot.

Bloosvis

Totale waanzinEen soort goudvis, maar dan met een andere kleur. Roze, om precies te zijn. Heel tam als ze tevreden zijn, maar als ze zich vervelen kunnen ze agressief worden en bijten als piranha’s. Hebben altijd aandacht nodig: je moet ze uitlaten, vermaken, voorlezen, etc. Sommige rijke bloosvissen hebben hun eigen loopkom. (Loopkommen zijn vissenkommen die kunnen lopen, mocht je dat willen weten.) Bloosvissen komen in deel 1 Maandag: de geheime dievengrot voor.

Duivelkat

Totale waanzinEnorme tweestaartige zwarte kat die altijd verboden dingen doet. Werkt vaak samen met misdadigers. Is nergens bang voor, alleen voor fruit. Is doodsbenauwd voor watermeloenen. Maar hij houdt juist van groente, vooral wortels.

Drones

Totale waanzinDex heeft een hele reeks aan drones. Die gebruikt hij om berichten heen en weer te sturen en dingen in de gaten te houden. De meeste drones zijn uitgerust met infrarode, infragroene en infrablauwe technologie.

Gatgravers

De twee meest populaire versies zijn de Aardvarken 4.2d (die Dex en Rob gebruiken) en de Aardvarken 5.2rg (die misdadigers het liefst gebruiken). De 4.2d  heeft een 4.2 dieselmotor, maar een turbo-elektrische wassoon-emulgator, dus hij is top in kracht en snelheid. Maar hij houdt het niet zo lang vol. De 5.2rg draait op gewone benzine en achterop zit een sprokket-glokken-hempplekk-tekk. Het is bewezen dat die geschikter is voor lange missies.
Totale waanzin

Grobsnot

Gemeen stekende insecten die een beetje op bijen lijken. Alleen linkshandige mensen (zoals meneer Zwijnbroek en mevrouw Trados)  zijn er allergisch voor.

Totale waanzin

Hammafoor-boom

In het bos bij de Zwetbochel staat een aantal hammafoor-bomen. Ze zeggen dat die bomen allemaal meer dan 500 jaar oud zijn. In elke hammafoor-boom zit een geheime ingang naar een tunnel die alle hammafoor-bomen van de hele wereld met elkaar verbindt. Dex en Rob zijn de enige mensen die dit weten. Denken we.

Heksenneus-eiland

Heksenneus-eiland is de zwaarst bewaakte gevangenis ter wereld. Er staan wel zevenentwintig hekken van krypto-web omheen. Elf van die hekken staan ook nog onder stroom. Het water om het eiland is ijskoud en vol snaaien (die zijn nog gevaarlijker dan haaien), vleesetende, zaagtandige dubbeldillen en moordzuchtige elektro-roggen.

Er is nog nooit een gevangene ontsnapt.
Totale waanzin

KB-15

Waarschuwingsapparaat voor Dreigend Gevaar (WADG).

KB-15 Flitscodes:

Rood – telkens 1 seconde aan en uit: dreigend gevaar.

Rood – 2 seconden aan en 2 uit: dreigend onweer.

Groen – 3 seconden aan, 1 seconde uit: de pizzabezorger is er bijna.

Blauw – 5 seconden aan en uit: batterij moet worden opgeladen.
Totale waanzin

Krypto-web

Sterkste touw ter wereld, gemaakt van de bladervezels van de hammafoor-boom. Zo sterk dat zelfs een zaagtandige dubbelsaurus het niet stuk kan bijten.
Totale waanzin

Move #6694 (toren)

Totale waanzinWordt alleen door worstelschurken uitgevoerd.
Zeer technische move voor drie worstelschurken.
Meestal springt één schurk omhoog, stuitert tegen de muur, stuitert tegen het plafond en landt dan weer om de basis van de formatie te vormen. Schurk 2 springt omhoog, stuitert tegen het plafond, stuitert tegen de muur en landt dan op schurk 1. Schurk 3 springt omhoog en zweeft in een boog door de lucht om neer te komen op schurk 2. Zo wordt de ‘toren’ gevormd. Dan rukken ze op. Vooral gebruikt om de vijand te intimideren. Hoeveel nut het echt heeft, is nog niet bewezen.

Papier-steen-schaar-wortel-lepel-zakdoek-elleboog

Totale waanzinLijkt op papier-steen-schaar (ook wel bekend als pa-wo-boog). Het is een spel voor twee personen dat met de handen gespeeld wordt. De spelers maken tegelijkertijd een van de zeven gebaren met een uitgestrekte arm. Het spel heeft maar twee mogelijke uitkomsten: een gelijkspel, of winst voor de ene en verlies voor de andere speler.

Papier verslaat steen verslaat schaar verslaat wortel verslaat lepel verslaat zakdoek (duh) verslaat elleboog verslaat papier.

Prikjojo’s

Prikjojo’s zijn jojo’s die onder stroom staan.

In gevecht met schurken zijn ze vaak heel handig, maar ze prikken maar een paar seconden. Je kunt ze het beste gebruiken om iemand te laten schrikken. Als je zwaar in gevecht bent, met een hele troep schurken bijvoorbeeld, is het handig om meerdere prikjojo’s bij je te hebben.
Totale waanzin

Rugzakladder

Totale waanzinDe Rugzakladder (RZL) is erg belangrijk voor Rob en Dex tijdens vele missies. Hij is erg handig, maar als je hem verkeerd uitklapt kan hij wel letsel veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk dat het luchtruim boven je leeg is als je hem uitklapt. Geen laaghangende takken of lage plafonds. Klap hem natuurlijk ook niet uit in een vliegtuig, een trein, een hovercraft of een luchtballon. Hetzelfde geldt voor inklappen. Zorg ervoor dat er boven je niks in de weg hangt. Als je een RZL mee hebt, zorg er dan voor dat je rugzak aan de bovenkant goed dicht zit.

In 2016 raakten drie werknemers van de RZL-fabriek gewond tijdens de testfase. De klep van de rugzak was niet goed gesloten. De ladder klapte uit ín de rugzak, die toen ontplofte. In 2019 klapte de ladder uit zichzelf uit in de auto van een fabrieksmedewerker. Die raakte van de weg en belandde in een ondiepe eendenvijver. Drie eenden raakten gewond en de fabriek moest een boete van €20.000 betalen. De eenden herstelden alle drie volledig.

Schurken

Er zijn veel verschillende soorten schurken. Elke soort heeft zijn eigen vechttechnieken, sterktes en zwaktes. Om een officiële schurk te worden heb je een diploma van de Schurkenschool nodig.
Totale waanzin

SPIN-radio

Totale waanzinMet een SPIN-radio (Superveilige Politie-Interface Neo-versleutelaar) kan de gebruiker direct met het internationale hoofdbureau van de politie bellen. Er bestaan er maar een paar en alleen zwaar getrainde experts mogen ze gebruiken. De radio kan worden opgevouwen tot hij zo klein is als een erwtje. Rob Nieuwman heeft er meestal eentje bij zich.

STAMP-zender

De STAMP (Stem Amplificatie Modificatie en Projectie)-zender is een zeer slim, klein apparaatje met drie functies:

[1] Modificatie: kan de stem van de gebruiker in die van iemand anders veranderen.

[2] Amplificatie: maakt de stem van de gebruiker luider.

[3] Projectie: laat de stem van de gebruiker sneller grotere afstanden afleggen.

STAMP-zenders kunnen in andere apparaten worden ingebouwd. Dex heeft er eentje in zijn anti-onzichtbaarheids-bril. Gemaakt door Magadi-gadi Technologie. Er bestaan ook oorbellen met een STAMP-zender erin, maar die zijn heel kwetsbaar.
Totale waanzin

Stinkballen

Stinkballen zijn capsules met een smerige vloeistof die stinkbalsap genoemd wordt. Er zit een dun beschermlaagje omheen. Het is mogelijk om het sap zelf te brouwen. Je kunt stinkbal-capsules (SBC’s) kopen bij de spionnen- en astronautenwinkel bij jou in de buurt.

Typische ingrediënten van stinkballen:

 • Rottend hammafoor-fruitTotale waanzin
 • Oud water uit de vissenkom
 • Rottende guacamole
 • Dubbelsaurus-speeksel
 • Grobsnot-gif
 • Zure walrusmelk
 • Verse zweedmelk
 • Gepekelde schimmel
 • Slakkenslijm
 • Lever

Kook alles een maand lang in een ijzeren ketel boven vuur gestookt op de bast van de hammafoor-boom.

Laat het afkoelen nadat het gebrouwen is en vul er dan de capsules mee. Zorg ervoor dat de capsules goed dicht zitten zodat ze niet in je rugzak of je holster lekken.

Triplokopter

Totale waanzinDriedubbele helikopters die in 2010 zijn uitgevonden door de Gebr. G&J Tarro nv. Eigenlijk zijn het drie helikopters die aan elkaar vastzitten. Ze zijn eenenzestig keer sneller en zeventien keer krachtiger dan normale helikopters, maar wel moeilijker te besturen.  De testpiloot van de eerste versie was Jan Zwijnbroek, die papieren vliegtuigjes-les geeft op de Zwetbochel. Voor zover bekend zijn er tot nu toe nog geen triplokopters neergestort.

Triplo-triplokopter

Totale waanzinDit zijn gewoon driedubbele triplokopters, oftewel negen helikopters aan elkaar. Supersnel en krachtig, maar alleen de allerbeste leerlingen van de vliegschool kunnen hem besturen. Jan Zwijnbroek was de allereerste ooit die een succesvolle landing maakte. Voor zover bekend zijn er tot nu toe drie triplo-triplokopters neergestort.

Veilig Commandocentrum (VCC)

Totale waanzinHet Veilig Commandocentrum is het hoofdkwartier van Dex en Rob. Daar bewaren ze de apparaten die ze gebruiken om berichten uit te wisselen, de boel in de gaten te houden en lucht en/of water te verkennen. Hier wordt al die apparatuur ook bediend. Alleen bereikbaar via een tunnel.

Vierwielers

Vierwielige fietsen die je in een rugzak kunt opvouwen en die je met behulp van je geest kunt activeren. In het zadel zit een zeer slimme sensor (ook wel ‘brein’ genoemd). Die zorgt ervoor dat je telkens de juiste wielen voor elk terrein gebruikt. Het lijkt alsof een vierwieler makkelijk te berijden is, maar toch is het heel moeilijk.

Een inleidende cursus van drie weken bij de HVT (Hogeschool voor Vierwielerstraining) wordt zeer aanbevolen.
Totale waanzin

Vierwielersonderhoud

Ongeveer hetzelfde als het onderhoud van een gewone fiets, afgezien van de sneggel-sprokket. Hou de fietsketting schoon en goed ingevet, zorg dat de druk op de remvloeistof in orde is, controleer na elke missie alle schroeven en moeren, zorg dat de banden in goede conditie zijn en als laatste en meest belangrijkste: zorg dat de sneggel-sprokket glad is en dat er altijd genoeg citroensap op zit. Zorg ervoor dat de spuitbus met citroensap minstens tot niveau 8 gevuld is, vooral voor  grote missies.

Vriesbommen

Totale waanzinDe naam zegt het al: deze wapens bevriezen alles binnen vijftig meter van de explosie. Alles blijft precies vijftien minuten stilstaan.

Vriesbommen kunnen echt leuk zijn als je ze op precies het goede moment gebruikt. Zo’n bom ontploft twee seconden nadat hij gegooid is. Stel: dat gebeurt wanneer iemand een glas water inschenkt of in een zwembad springt. Het is dan heel grappig als het vrieseffect verdwijnt.

Wiebelbal

Sport waarbij je door een ruimte racet terwijl je op een grote, wiebelige rubberen bal balanceert. In 2012 uitgevonden door Sir Stevin Olivetti-Philips.

Lijst van wereldkampioenen Wiebelbal

Jaar 1: Sir Steven Olivetti-PhilipsTotale waanzin

Jaar 2: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 3: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 4: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 5: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 6: meneer Grodzinski

Jaar 7: meneer Grodzinski

Jaar 8: meneer Grodzisnki

Superschakelaar

Totale waanzinEen superschakelaar is een ZEER technisch apparaat. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten, en elk jaar komen er nieuwe modellen uit. Dex heeft op dit moment een Chobie-2021.

Als je HELEMAAL bent goedgekeurd door de politie (niveau 15c) kunnen we hier meer over vertellen. Dexs superschakelaar werkt op een RM66-hoogspannings-accu, die één keer per week moet worden opgeladen. Niet meer, niet minder. Als hij vaker wordt opgeladen, wordt de superschakelaar te krachtig. Probeer je bijvoorbeeld met een te sterk opgeladen accu een bakje cornflakes in een watermeloen te veranderen, dan zou het een nijlpaard kunnen worden. Dat is misschien grappig, maar waarschijnlijk niet al te handig. Als je hem minder dan één keer per week oplaadt, wordt de superschakelaar te zwak. Probeer je bijvoorbeeld een fiets in een auto te veranderen, dan zou het wel eens een kruiwagen kunnen worden.

Wombat-sap

Wombat-sap heeft niks met echte wombats te maken.

De naam komt van de ingrediënten:

WalrusmelkTotale waanzin

Octopusspeeksel

Mango

Biet

Avocado

Tomaat

Kies zelf hoeveel je van alles gebruikt en gooi het in de blender. Serveer met ijsblokjes. Heerlijk!

Worstelschurken

Voorkomend: veel.

Speciale krachten: geen, kunnen bijna alles.

Zwakte: slecht zicht.

Normale groepsgrootte: drie of meer.

Werken alleen?  Bijna nooit.

Verste sprong: 5 meter.

Slimheid: 5/10.

Snelheid: 5/10.

Behendigheid: 9,5/10.
Totale waanzin

Wortel 27b

Totale waanzinStaat bekend als de grootste wortel ter wereld. Geschatte lengte: meer dan vijf meter. En hij groeit nog steeds.

Geplant en opgekweekt door mevrouw Oliebol-Olie-Bolla. Men zegt dat ze elke dag een uur voor de wortel gezongen heeft. In zijn eigen taal. (Wortels).

Ze spreekt meer dan driehonderd groente-talen en heeft zelfs de hele Harry Potter-serie in het Wortels vertaald. Er zijn maar weinig mensen die dit weten. Ze heeft de boeken ook aan Wortel 27b voorgelezen toen hij nog klein was.

Zaagtandige dubbeldillen

Kwaadaardige, nare wezens die met hun tanden overal doorheen kunnen bijten. Behalve krypto-web.

Krypto-web kunnen ze niet doorbijten.

Sommige zijn vegetariër, andere zijn carnivoor (zoals de vleesetende zaagtandige dubbeldillen die zich rond Heksenneus-eiland voortplanten).
Totale waanzin

Zoefkolk

Totale waanzinMet een zoefkolk kan de zoever (eigenaar) met subzoevers (passagiers) in een triliseconde van de ene naar de andere plek gaan.

Zoefkolken worden meestal in een rugzak meegedragen. Er bestaan zakmodellen, maar die zijn heel duur.

Elke zoefkolk heeft zijn eigen wachtwoord, die gebruikers nóóit met anderen zullen delen (dus vraag er ook niet naar).

De Zwetbochel

De school van Dex.

Directrice: mevrouw Roosbank.

Waarschijnlijk de beste school van de hele wereld.

Zeker weten met de beste leraren van de hele wereld.

Vernoemd naar de bult van een Zwet, een tweekoppig gebocheld wezen.
Totale waanzin

Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes

Andreas Grimminik

Andreas GrimminikAndreas Grimminik Herr Groggen-Schommen-Hummen-Grekken is waarschijnlijk de beroemdste drinkfontein-ontwerper van de hele wereld. Hij is geboren in Slovoslokookia en maakt over de hele wereld fonteinen voor rijke en beroemde mensen. De dochter van de dochter van de dochter van de dochter van de dochter van de vriend van de broer van de vader van de buurman van de vriend van de tante van de oom van de zus van de vriend van de zoon van zijn neef heeft op de Zwetbochel gezeten.

Beroemde klanten zijn:

 • koning Edmund de Gurk
 • koningin Jezebel van Zuid-Noordelijk Zwattolië
 • Waterpark Bog Zjotnik
 • President Willem Willemsen van Willemsburg
Flamingo-shuffle

Flamingo-shuffleDe flamingo-shuffle is een wereldberoemde dans, bedacht door meneer Fiervoet. In deze dans imiteren de dansers flamingo’s. De gelijkenis is treffend: als je de dans uitvoert in de buurt van deze vogels, is de kans groot dat ze mee gaan doen. Er was een beroemd voorval in 2017, toen er dom genoeg een live optreden op school was tijdens de flamingo-trek. Meer dan een miljoen vogels streken neer op de Zwetbochel. De show moest worden afgelast en de school ging een week dicht omdat speciale schoonmakers alle vogelpoep weg moesten schrobben. Stel je voor, de poep van één miljoen flamingo’s!

Breinschurken

Breinschurken

Voorkomend: gemiddeld.
Speciale krachten: gedachtelezen, gedachten beïnvloeden.
Zwakte: bang voor spiegels.
Normale groepsgrootte: drie of meer.
Werken alleen? Bijna nooit.
Verste sprong: vijf meter.
Slimheid: 7/10.
Snelheid: 4/10.
Behendigheid: 4/10.

Grauwende jetpack-zwijnen

Grauwende jetpack-zwijnen hebben niet veel uitleg nodig. Het zijn zwijnen, met jetpacks, die grauwen. Begeleiden vaak breinschurken. Ze vliegen snel en zijn heel gemeen. Allergisch voor walrusmelk.

Grauwende jetpack-zwijnen

KB-15

Waarschuwingsapparaat voor Dreigend Gevaar (WADG).
KB-15KB-15 Flitscodes:
Rood – telkens 1 seconde aan en uit: dreigend gevaar.
Rood – 2 seconden aan en 2 uit: dreigend onweer.
Groen – 3 seconden aan, 1 seconde uit: de pizzabezorger is er bijna.
Blauw – 5 seconden aan en uit: batterij moet worden opgeladen.

Loma-99

Zeer bijzondere non-wieler waarop meneer Ibis de Ronde van Zuid-Noordelijk Zwattolië heeft gewonnen (dat is een legendarische mountainbike-wedstrijd). Hij bouwde deze fiets terwijl hij geblinddoekt was. De Loma-99 staat nu in het museum van de Zwetbochel.

Loma-99

Micromatische krimpulator

Micromatische krimpulatorBijzonder verfijnd apparaat dat dingen laat krimpen. Alleen te gebruiken als je een vergunning hebt en daarvoor moet je drie maanden in training. Als je er iets mee hebt laten krimpen, kun je dat niet meer ongedaan maken. Ik HERHAAL, je kunt het NIET meer ongedaan maken.

Mierenkoor Prodigiosus Cantus Formicae

Dit is het beroemdste mierenkoor ter wereld. Getraind en onderwezen door dokter Willems. Ze hebben ook een dans, bedacht door meneer Fiervoet. ‘Prodigiosus Cantus Formicae’ is Latijn voor ‘De wonderbaarlijke zingende mieren’.

Mierenkoor Prodigiosus Cantus Formicae

MRX-34 laser

MRX-34 laserKleine, zeer krachtige laser die je goed kunt verbergen. Ideaal om door dingen heen te snijden. Kan ook voor communicatie gebruikt worden.

Samengeperste, uitvouwbare zakspiegel (SUZS)

Kleine, makkelijk te verbergen spiegel die uitvouwt als hij wordt ingezet. Te gebruiken tegen vijandelijke stralen (zoals gedachtelees-stralen of smeltstralen). Ook te gebruiken voor communicatie, om vuur mee te maken, en als gewone spiegel.

Samengeperste, uitvouwbare zakspiegel (SUZS)

Schurken

Er zijn veel verschillende soorten schurken. Elke soort heeft zijn eigen vechttechnieken, sterktes en zwaktes. Om een officiële schurk te worden, heb je een diploma van de Schurkenacademie nodig.

 

Snintercom

Snintercom

De snintercom is een speciale draadloze intercom met VVD (vermogen tot verzenden van documenten). Het basisstation staat in mevrouw Roosbanks kantoor, van waaruit ze mondelinge mededelingen kan doen aan de hele school. Maar de snintercom wordt vooral gebruikt om briefjes of stapels papieren of zelfs boeken naar iedereen in de school te sturen. En zo kan iedereen ook papieren naar haar sturen. De maximale hoeveelheid is zeven boeken per zending. Kollum Ollum heeft een keer voor de lol geprobeerd om de Complete en allesomvattende encyclopedie over grobsnotten (21 delen) te versturen, en toen blokkeerde het systeem. Technici hadden een week nodig voor de reparatie en de encyclopedie was voor altijd verloren. Kollum zat flink in de problemen na die actie.

Springklodder-schilderen

Zeer verfijnde en gerespecteerde kunstvorm. Bij het springklodder-schilderen spring je van een kast op verftubes, die de verf dan op een doek of een muur spuiten. Mevrouw Boshut is waarschijnlijk een van de beste springklodder-schilders.

Springklodder-schilderen

De Stompneus

Directeur: professor-inspecteur Jozua Stompneus.
Rivaal van de Zwetbochel.
Ruikt op sommige plekken naar sardientjes.
De meeste kinderen die op deze school zitten staan bekend als:
[1] afschuwelijk of
[2] lomp of
[3] gemeen of
[4] slechtgemanierd of
[5] al het bovenstaande.

De Stompneus

Vierwielers

Vierwielers

Vierwielige fietsen die je in een rugzak kunt opvouwen en die je met behulp van je geest kunt activeren. In het zadel zit een zeer slimme sensor (ook wel ‘brein’ genoemd). Die zorgt ervoor dat je telkens de juiste wielen voor elk terrein gebruikt. Het lijkt alsof een vierwieler makkelijk te berijden is, maar toch is het heel moeilijk. Een inleidende cursus van drie weken bij de HVT (Hogeschool voor Vierwielerstraining) wordt zeer aanbevolen.

Vierwielersonderhoud:
Ongeveer hetzelfde als het onderhoud van een gewone fiets, afgezien van de sneggel-sprokket. Hou de fietsketting schoon en goed ingevet, zorg dat de druk op de remvloeistof in orde is, controleer na elke missie alle schroeven en moeren, zorg dat de banden in goede conditie zijn en als laatste en belangrijkste: zorg dat de sneggel-sprokket glad is en dat er altijd genoeg citroensap op zit. Zorg ervoor dat de spuitbus met citroensap minstens tot niveau 8 gevuld is, vooral voor grote missies.

Vriesbommen

Vriesbommen

De naam zegt het al: deze wapens bevriezen alles binnen vijftig meter van de explosie. Alles blijft precies vijftien minuten stilstaan. Vriesbommen kunnen echt leuk zijn als je ze op precies het goede moment gebruikt. Zo’n bom ontploft twee seconden nadat hij gegooid is. Stel dat dit gebeurt wanneer iemand een glas water inschenkt of in een zwembad springt. Het is dan heel grappig als het vrieseffect verdwijnt.

Walrusmelk

Het is behoorlijk gevaarlijk om een walrus te melken. Maar dat is het waard, want hun melk is verrukkelijk. Dex heeft een ver familielid dat bevriend is met de broer van een man die een beste vriend heeft die via de zoon van de zoon van de tante van de oom van zijn zus aan walrusmelk kan komen omdat die zoon een walrusboerderij heeft.

Walrusmelk

Wereldkampioenschap Bekkentrekken

Wereldkampioenschap Bekkentrekken

Het WKBT is een jaarlijks evenement dat in de dierentuin van Uuzbükkuu wordt gehouden. ’s Werelds beste bekkentrekkers komen erop af, niet alleen vanwege de eer, maar ook vanwege het prijzengeld.

Eerste prijs: € 12.000.000

Tweede prijs: € 5.000.000

Derde prijs: € 12,75

Lijst van WKBT-winnaars deze eeuw:
2000: Roderick de Verstener
2001: Roderick de Verstener
2002: Maud Zonst
2003: Sharon en Adam Gommers (gedeelde eerste plaats)
2004: afgelast vanwege een grobsnot-plaag
2005: Ben en Esther Dover (gedeelde eerste plaats)
2006: afgelast vanwege een migratie van onzichbizzzzen
2007: Hubertus Sleestein-Holswijk
2008: Wolraad Woltemaade
2009: Jezebel de Plunderaar
2010: Geertruida de Verstener (nicht van Roderick de Verstener)
2011: Hubertus Sleestein-Holswijk
2012: Laura Lena van Wonderen
2013: Stine Reinders
2014: Mika Haverling
2015: Gabriël Tromp
2016: Hella Niessen
2017: Inge Niessen (tweelingzus van Hella)
2018: Maximiliaan Woud
2019: Julian en Lucas Bof (gedeelde eerste plaats)
2020: Jacob Galago

Wisselbril

Wisselbril

Met een wisselbril zie je de dingen zoals ze zouden moeten zijn. Als je bijvoorbeeld een zwart-witfoto hebt en je wilt hem in kleur bekijken, dan hoef je alleen je wisselbril maar op te zetten. Als je ’s morgens opstaat en je ziet er slecht uit in de spiegel, geldt hetzelfde: je hoeft alleen je wisselbril maar op te zetten en je ziet er fantastisch uit!

Zend-en-volgzender (ZVZ)

Zend en volgzender (ZVZ)

Dex en Rob hebben altijd een piepkleine versie van dit apparaat bij zich. Zo kunnen ze elkaar vinden in een noodsituatie. Als hij tenminste aanstaat, natuurlijk. Als Rob bijvoorbeeld gevangen is genomen en hij heeft zijn ZVZ niet aan kunnen zetten, dan verzendt het apparaat geen signaal.

Zoefkolk

Zoefkolk

Met een zoefkolk kan de zoever (eigenaar) met subzoevers (passagiers) in een triliseconde van de ene naar de andere plek gaan. Zoefkolken worden meestal in een rugzak meegedragen. Er bestaan zakmodellen, maar die zijn heel duur. Elke zoefkolk heeft zijn eigen wachtwoord, die gebruikers nóóit met anderen zullen delen (dus vraag er ook niet naar).

De Zwetbochel

De school van Dex.
Directrice: mevrouw Roosbank.
Waarschijnlijk de beste school van de hele wereld.
Zeker weten met de beste leraren van de hele wereld.
Vernoemd naar de bult van een Zwet, een tweekoppig gebocheld wezen.

De Zwetbochel

Woensdag: Het bos vol raadsels

Anti-onzichtbaarheidsbril

Totale Waanzin AlmanakAnti-onzichtbaarheids-brillen (AOB’s) zijn heel handig. Dex en Rob hebben er meestal wel eentje in hun rugzak. Ze werken het best bij dingen die nog maar net onzichtbaar zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: als een worstelschavuit nog maar een paar minuten onzichtbaar is, zal de AOB dat wel oppikken. Maar als hij al een paar weken onzichtbaar is, kan de AOB dat waarschijnlijk niet. De AOB werkt dus niet bij mevrouw Roosbank, die al jaren onzichtbaar is.

Bosschurken

Voorkomend: gemiddeld

Speciale krachten: klimmen, camouflage, overleven in de wildernis.

Zwakte: beginnen heel snel te lachen.

Angst: alleen bang voor boze bibliothecaresses

Normale groepsgrootte: vijf of meer

Werken alleen? Ja.

Verste sprong: 10 meter.

Slimheid: 6/10

Snelheid: 7/10

Behendigheid: 8/10

 

Duivelkat

Enorme tweestaartige zwarte kat die altijd verboden dingen doet. Werkt vaak samen met misdadigers. Is nergens bang voor, alleen voor fruit. Is doodsbenauwd voor watermeloen. Maar hij houdt juist van groente, vooral wortels.

Dubbelaar

Kopieert (of verdubbelt) iets als je het flitst. Dus als je maar één punt pizzop hebt en je wilt er twee, dan hoef je alleen maar te flitsen/zappen.

Engel-eiland

Een klein en prachtig eiland midden in de Atticus-oceaan. Er staat maar één gebouw op: een hotel. Omringd door koraalriffen en warm water. Met waarschijnlijk de mooiste zonsopgangen en zonsondergangen van de hele wereld.

Flitspletter

Maakt dingen tijdelijk plat. Als je iemand met een flitspletter flitst, worden ze zestig seconden volkomen plat.

Hammafoor-boom

In het bos bij de Zwetbochel staat een aantal hammafoor-bomen. Ze zeggen dat die bomen allemaal meer dan 500 jaar oud zijn. In elke hammafoor-boom zit een geheime ingang naar een tunnel die alle hammafoor-bomen van de hele wereld met elkaar verbindt. Dex en Rob zijn de enige mensen die dit weten. Denken ze.

Hammafoor-systeem

Het Hammafoor-systeem is het geheime ondergrondse netwerk dat alle Hammafoor-bomen op de wereld met elkaar verbindt. De afstanden binnen het netwerk zijn veel korter dan die in de buitenwereld. Je kunt er dus snel en doeltreffend door reizen.

Er staan goede wegwijzers in de tunnels en op de kruisingen. Het is dan ook bijna onmogelijk om te verdwalen. Als er nieuwe Hammafoor-bomen groeien, worden de wegwijzers automatisch aangepast. De tunnels zijn gemaakt van lichtgevende grond, dus je hebt geen zaklantaarn nodig.

Heksenneus-eiland

Heksenneus-eiland is de zwaarst bewaakte gevangenis ter wereld. Er staan wel zevenentwintig hekken van kryptoweb omheen. Elf van die hekken staan nog onder stroom. Het water om het eiland is ijskoud en vol snaaien (die zijn nog gevaarlijker dan haaien), vleesetende, zaagtandige dubbeldillen en moordzuchtige elektro-roggen. Er is nog nooit een gevangene ontsnapt.

Hersenkieker

Piepkleine door je geest geactiveerde camera die bovenop het hoofd wordt verankerd. Dex en Rob hebben er allebei eentje. Deze camera’s zijn zo klein dat je ze eigenlijk niet ziet als ze niet geactiveerd zijn. Om een hersenkieker te activeren hoef je er alleen maar aan te denken en dan wipt hij tevoorschijn. En als je hem weer in wilt trekken, gaat dat ook zo. Ze zijn waterdicht, en hun batterijen gaan eeuwig mee. Kunnen alleen verankerd worden door geregistreerde leden van het HVI (Hersenkieker Verankerings-Instituut). De foto’s en filmpjes die je ermee maakt, kun je tele-zenden naar andere mensen met een hersenkieker.

KB-15

Waarschuwingsapparaat  voor Dreigend Gevaar (WADG)

KB-15 Flitscodes:

Rood – telkens 1 seconde aan en uit: dreigend gevaar

Rood – 2 seconden aan en 2 uit: dreigend onweer

Groen – 3 seconden aan, 1 seconde uit: de pizzopbezorger is er bijna.

Blauw – 5 seconden aan en uit: batterij moet worden opgeladen.

Langzaamaan-steker

Met een langzaamaan-steker kun je alles om je heen vertragen, maar niet jezelf. Dus als je bijvoorbeeld een toets moet maken en je hebt extra tijd nodig, dan vertraag je gewoon het hele lokaal en hopla, je kunt er zo lang over doen als je wilt.

Mega Tokkelpark

Groot tokkelcentrum op de Zwetbochel. Het grootste van de hele wereld zelfs. Ontworpen door mevrouw Groenakker. Heeft meer dan 2700 verschillende tokkelbanen.

Micromatische krimpulator

Bijzonder verfijnd apparaat dat dingen laat krimpen. Alleen te gebruiken als je een vergunning hebt en daarvoor moet je drie maanden in training. Als je er iets mee hebt laten krimpen, kun je dat niet meer ongedaan maken. Ik HERHAAL, je kunt het NIET meer ongedaan maken.

Moremi-bos

Een enorm bos naast de Zwetbochel. Ze zeggen dat het bos zich bijna 5000 kilometer naar het westen uitstrekt. Er zijn meerdere Hammafoor-bomen in te vinden

Move #10.266: De Gekke bekken-move

Maak hier gebruik van als je je tegenstanders aan het lachen wilt maken.

Move #18.854: De Rollende zeester

Alleen bosschurken gebruiken deze move. Ze haken hun armen in elkaar om een cirkel te maken, zetten die rechtop en beginnen te rollen. Heel gevaarlijk als je die tegenkomt. Je kunt hem omgooien door water te spuiten of door ze aan het lachen te maken.

MRX-34 laser

Kleine, zeer krachtige laser die je goed kunt verbergen. Ideaal om door dingen heen te snijden. Kan ook voor communicatie gebruikt worden.

Nonwieler

Een fiets met negen wielen. Mevrouw Groenakker heeft er een, gekocht bij Darwin Fietsen. Hij fietst zo licht dat men zegt dat Humperdump Ibis hem zelf ontworpen en gebouwd heeft.

Nonsenswieler

Een nonsenswieler is een belachelijke nonwieler, ofwel een negenwielige fiets die nergens op slaat. Kollum Ollum heeft er niet één, maar twee.

Oceaankamp

Elke klas van de Zwetbochel gaat eens per jaar op Oceaankamp. Je reist er per boot en onderzeeër naartoe en logeert in het fabelachtige hotel op Engel-eiland. Iedereen kijkt ernaar uit.

Ombahorra

Groot wezen dat er vriendelijk uitziet, met een lieve glimlach maar een vernietigende grijns. Dat komt door hun halitose (stinkadem). Hun adem ruikt zo smerig dat je er dood aan kunt gaan.

Onzichtbaarheidsschild

Maakt alles eronder onzichtbaar.

Onzizizzen-migratie

Gebeurt twee keer per jaar: tientallen miljoenen onzizizzen trekken naar het zuiden voor de jaarlijkse Onzizizzen-conferentie en dan weer naar het noorden, naar huis. Niemand weet wat er op die conferentie gebeurt,

Onzizizzen

Onzizizzen zijn stekende insecten die op bijen lijken. Ze zijn volkomen stil en hun gif maakt je onzichtbaar op de plek waar je gestoken bent. Ze steken alleen als ze uit hun humeur zijn, maar helaas zijn ze dat 77 procent van de tijd. De andere 23 procent slapen ze.

Osteop-melk

Osteops kun je heel makkelijk melken. Hun melk smaakt beter als je ze met je linkerhand melkt. Dokters adviseren om elke ochtend tussen zeven en acht een glas te drinken. Als je het na acht uur nog drinkt, kun je een tenniselleboog krijgen.

Pizzop

Pizzop lijkt op pizza, maar dan anders. En beter.

Niet alleen omdat het beter smaakt, maar omdat er zweefgist in zit en daardoor kan de pizzop opstijgen (of vliegen). Hij kan dus boven een oppervlak zweven.

Als je hele bureau bijvoorbeeld onder de troep ligt, dan kun je zonder probleem pizzop eten want het blijft boven de rotzooi zweven. Of je kunt, als je op een vierwieler fietst, de pizzop naast je mee laten vliegen. Dat is makkelijk eten. Ze kunnen wel 65 kilometer per uur vliegen.

Helaas heeft het eten van pizzop geen enkele invloed op je eigen zwaartekracht. M heeft dit een keer uitgeprobeerd door twaalf pizzops te eten. Grote. Hij ging er niet van zweven, maar hij ging er wel van kotsen. Probeer jij dat dus maar niet.

Potplanten balanceren: De moves

1 monupel

2 koppel

3 tripupel

4 quatupel

5 quintupel

6 sextupel

7 septupel

8 octupel

9 nonupel

10 decupel

11 undecupel

12 duodecupel

13: tredecupel

14: quattuordecupel

15: quindecupel

16: sexdecupel

17: septendcupel

18: octodecupel

19: novemdecupel

20: vigintupel

21: unvigintupel

22: duovigintupel

23: trevigintupel

24: quattuorvigintupel

25: quinvigintupel

26: sexvigintupel

27: septenvigintupel

28: octovigintupel

29: novemvigintupel

30: trigintupel

31: untrigintupel

40: quadragintupel

41: unquadragintupel

50: quinquagintupel

60: sexagintupel

70: septuagintupel

80: octogintupel

90: nongentupel

100: centupel

1,000: millupel

Prut-prut

Akelige spuitlijm. Droogt niet helemaal op. Heel goed om mensen mee te vangen – spuit het gewoon op ze en dan zitten ze vast in de klodder.

Schurken

Er zijn veel verschillende soorten schurken. Elke soort heeft zijn eigen vechttechnieken, sterktes en zwaktes. Om een officiële schurk te worden, heb je een diploma van de Schurkenacademie nodig.

Slolifanten

Slolifanten lijken op olifanten, maar ze ruiken beter. En dan bedoel ik niet dat ze echt beter ruiken, maar dat ze beter ruiken, als je begrijpt wat ik bedoel. Je begrijpt niet wat ik bedoel?

Wat ik bedoel is dat ze beter kunnen ruiken dan olifanten omdat ze wel zeven slurven kunnen hebben. Ze hangen het liefste rond in slolifantengras. Natuurlijk.

Slolifantengras

Slolifantengras is snelgroeiend, hoog, groengeel gras dat je op open vlaktes, tundra’s en savannes tegenkomt. En ook in buitenwijken. En in de bergen, in dalen, bij meren en zeeën. Zo’n beetje overal dus.

Slolifanten zijn er dol op, want ze kunnen zich erin verstoppen, het geeft goeie schaduw, het kietelt hun rug, smaakt verrukkelijk en ruikt ook behoorlijk lekker.

Smantarellen/chocozwammen

Smantarellen lijken op paddenstoelen. Maar beter. Ze smaken naar chocola. Ze groeien aan de oostelijke rand van het Moremi-bos.

SPIN-radio

Met een SPIN-radio (Superveilige Politie-Interface Neo-versleutelaar) kan de gebruiker direct met het internationale hoofdbureau van de politie bellen. Er bestaan er maar een paar en alleen zwaar getrainde experts mogen ze gebruiken. De radio kan worden opgevouwen tot hij zo klein is als een erwtje. Rob Nieuwman heeft er meestal eentje bij zich.

Superschakelaar

Een superschakelaar is een ZEER technisch apparaat. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten, en elk jaar komen er nieuwe modellen uit. Dex heeft op dit moment een Chobie-2021.

Als je HELEMAAL bent goedgekeurd door de politie (niveau 15c) kunnen we hier meer over vertellen. De superschakelaar van Dex werkt op een RM66-hoogspannings-accu, die één keer per week moet worden opgeladen. Niet meer, niet minder. Als hij vaker wordt opgeladen, wordt de superschakelaar te krachtig. Probeer je bijvoorbeeld met een te sterk opgeladen accu een bakje cornflakes in een watermeloen te veranderen, dan zou het een nijlpaard kunnen worden. Dat is misschien grappig, maar waarschijnlijk niet al te handig. Als je hem minder dan één keer per week oplaadt, wordt de superschakelaar te zwak. Probeer je bijvoorbeeld een fiets in een auto te veranderen, dan zou het wel eens een kruiwagen kunnen worden.

Tele-zenden

Bij tele-zenden activeert je geest de verzending van digitale bestanden van de ene naar de andere hersenkieker. Dus als Rob foto’s maakt met zijn hersenkieker en hij wil die beelden naar Dex sturen (die ook een ingebouwde hersenkieker heeft), dan hoeft Rob er alleen maar aan te denken en de beelden worden automatisch naar de hersenkieker van Dex gestuurd. Die kan ze dan downloaden en bekijken alsof ze voor hem op tafel liggen.

Tofchoc

Lijkt op warme chocolademelk, maar dan beter.

 

Warme choco                       Tofchoc

Smaak: 8,3/10                     Smaak: 10/10

Aroma: 9,1/10                     Aroma: 10/10

Geur:  7,5/10                        Geur: 10/10

Totaal: 8,3/10                     Totaal: 10/10

 

<<WC 8,3/10

TC 10/10>>

Triplpkopter

Driedubbele helikopters die in 2010 zijn uitgevonden door de Gebr. G&J Tarro nv. Eigenlijk zijn het drie helikopters die aan elkaar vastzitten. Ze zijn eenenzestig keer sneller en zeventien keer krachtiger dan normale helikopters, maar wel moeilijker te besturen. De testpiloot van de eerste versie was Jan Zwijnbroek, die papieren vliegtuigjes-les geeft op de Zwetbochel. Voor zover bekend zijn er tot nu toe nog geen triplokopters neergestort.

Triplosalto's

Triplosalto’s zijn driedubbele salto’s.

 

Een grijnzende triplosalto is een driedubbele salto waarbij je grijnst.

Een grijnzende gedropte triplosalto is een driedubbele salto waarbij je grijnst en een dropje eet.

 

Dit zijn de categorieën:

 

Gewone salto (1 salto)

Dubbelsalto (2 salto’s)

Triplosalto (3 salto’s)

Quadrosalto (4 salto’s)

Quintosalto (5 salto’s)

Hexasalto (6 salto’s)

Septasalto (7 salto’s)

Octosalto (8 salto’s)

Nonosalto (9 salto’s)

Decosalto (10 salto’s)

Nonononosalto (99 salto’s)

Nonononononosalto (999 salto’s)

Rare snuiter-salto (mislukte salto)

Gerbosalto (Een saltobotsing tegen een muur – dat doet Gerben Toetersmid wel eens)

Lodensalto (als meneer Lodenstein een salto maakt)

Zomersalto (een salto in de zomer)

Wintersalto (een salto in de winter)

Wereldkampioenschap potplanten balanceren

Jaarlijks evenement. Zeer competitief.

 

<<MVN

EPISCH

SAAI

BOEIEN

1958>>

 

 

Lijst van gekozen winnaars

1958: meneer Vastnek

2000: Cato Nooren

2001: Olivier Sumter

2002: Ellen Driehuis

2003: Ben Driehuis

2004: Jim Nabbe

2005: Brit Doeksen

2006: Mike de Raaf

2007: Saskia Tak

2008: Mona Lot

2009: Anita Bad

2010: Olivia Taks

2011: Hiro Snompelwig

2012: Hadrianus Tapsnuiver

2013: Augustus Tapsnuiver

2014: Horatius Tapsnuiver

2015: Anna Lam

2016: Mika Mara

2017: Jozua & Theodoor G.W. Smit

2018: Siëna Rossi

2019: Gabriël Klein

2020: Eli Moens

Zend-en-volgzender

Dex en Rob hebben altijd een piepkleine versie van dit apparaat bij zich. Zo kunnen ze elkaar vinden in een noodsituatie. Als hij tenminste aanstaat, natuurlijk. Als Rob bijvoorbeeld gevangen is genomen en hij heeft zijn ZVZ niet aan kunnen zetten, dan verzendt het apparaat geen signaal.

Zoefkolk

Met een zoefkolk kan de zoever (eigenaar) met subzoevers (passagiers) in een triliseconde van de ene naar de andere plek gaan. Zoefkolken worden meestal in een rugzak meegedragen. Er bestaan zakmodellen, maar die zijn heel duur.

Elke zoefkolk heeft zijn eigen wachtwoord, die gebruikers nóóit met anderen zullen delen (dus vraag er ook niet naar).

De Zwetbochel

De school van Dex.

Directrice: mevrouw Roosbank.

Waarschijnlijk de beste school van de hele wereld.

Zeker weten met de beste leraren van de hele wereld.

Vernoemd naar de bult van een Zwet, een tweekoppig gebocheld wezen.

Totale waanzin 1 - Maandag: de geheime dievengrot - Ralph Lazar Deel 1 Deel 1
Hardcover:
15,99

Totale waanzin 1 - Maandag: de geheime dievengrot

Ralph Lazar

Saaie dagen? Die bestaan niet in het leven van Dex Kandoe. Vandaag wordt hij al vóór zijn ontbijt aangevallen door een stel worstelschurken. En dan hebben we het nog niet eens over de tweestaartige Duivelkat!
De rest van deze maandag wordt er niet normaler op. Dex gaat naar school, waar hij les krijgt over broccoli-taal en papieren vliegtuigjes. En hij ontdekt een geheimzinnige dievengrot…
Het eerste boek in een serie bomvol grappige tekeningen, losgeslagen humor en onvoorspelbare actie.

Saaie dagen? Die bestaan niet in het leven van Dex Kandoe. Vandaag wordt hij al vóór zijn ontbijt aangevallen door een stel worstelschurken. En dan hebben we het nog niet eens over de tweestaartige Duivelkat!
De rest van deze maandag wordt er niet normaler op. Dex gaat naar school, waar hij les krijgt over broccoli-taal en papieren vliegtuigjes. En hij ontdekt een geheimzinnige dievengrot…
Het eerste boek in een serie bomvol grappige tekeningen, losgeslagen humor en onvoorspelbare actie.

Lees meer
Totale waanzin 2 - Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes - Ralph Lazar Deel 2 Deel 2
Hardcover:
15,99

Totale waanzin 2 - Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes

Ralph Lazar

Dex Kandoe en zijn klasgenoten doen mee met de finale van het Schoolkampioenschap Bekkentrekken. Spannend! Ze zijn al eeuwen aan het oefenen, want ze willen niets liever dan basisschool de Stompneus verslaan. Maar vlak voor de finale begint, krijgt bijna de hele klas ineens een heleboel blauwe puistjes.
Lukt het Dex om te ontdekken wat er aan de hand is? En zal de klas op tijd van die puistjes af komen, of moeten Dex en de anderen zich terugtrekken uit het bekkentrekken...?
Een boek vol bizarre humor, lekker veel tekeningen en een enorme voorraad onzin!

Dex Kandoe en zijn klasgenoten doen mee met de finale van het Schoolkampioenschap Bekkentrekken. Spannend! Ze zijn al eeuwen aan het oefenen, want ze willen niets liever dan basisschool de Stompneus verslaan. Maar vlak voor de finale begint, krijgt bijna de hele klas ineens een heleboel blauwe puistjes.
Lukt het Dex om te ontdekken wat er aan de hand is? En zal de klas op tijd van die puistjes af komen, of moeten Dex en de anderen zich terugtrekken uit het bekkentrekken...?
Een boek vol bizarre humor, lekker veel tekeningen en een enorme voorraad onzin!

Lees meer
Totale waanzin 3 - Woensdag: Het bos vol raadsels - Ralph Lazar Deel 3 Deel 3
Hardcover:
15,99 12,50

Totale waanzin 3 - Woensdag: Het bos vol raadsels

Ralph Lazar

Het is normaal dat er af en toe gekke dingen gebeuren op de school van Dex, maar nu gebeuren er wel écht vreemde en mysterieuze dingen.

Als er opeens rare geluiden uit het bos naast de school komen, gaan Dex en zijn beste vriend Rob op onderzoek uit. Al snel krijgen de jongens het gevoel dat ze door iemand in de gaten worden gehouden. Niet alleen in het bos, maar ook op school lopen de dingen anders dan normaal. Een van hun leraren gaat zich steeds gekker gedragen. Zó gek dat zelfs de altijd leuke bed-spring-les niet meer veilig voelt.

Ontdek de oorzaak van dit grote mysterie in het derde boek van de Totale waanzin -serie, vol gekke taal, humor en spannende wendingen.

Het is normaal dat er af en toe gekke dingen gebeuren op de school van Dex, maar nu gebeuren er wel écht vreemde en mysterieuze dingen.

Als er opeens rare geluiden uit het bos naast de school komen, gaan Dex en zijn beste vriend Rob op onderzoek uit. Al snel krijgen de jongens het gevoel dat ze door iemand in de gaten worden gehouden. Niet alleen in het bos, maar ook op school lopen de dingen anders dan normaal. Een van hun leraren gaat zich steeds gekker gedragen. Zó gek dat zelfs de altijd leuke bed-spring-les niet meer veilig voelt.

Ontdek de oorzaak van dit grote mysterie in het derde boek van de Totale waanzin -serie, vol gekke taal, humor en spannende wendingen.

Lees meer