Totale Waanzin: De complete Almanak

De COMPLETE ALMANAK is de plek waar je alles over Dex en zijn wereld op kunt zoeken. Lees hieronder alles over Heksenneus-eiland, KB-15, grobsnot, de Zwetbochel en over nog heel veel andere totale waanzin!

Maandag: de geheime dievengrot

Anti-onzichtbaarheids-bril

Totale Waanzin AlmanakAnti-onzichtbaarheids-brillen (AOB’s) zijn heel handig. Dex en Rob hebben er meestal wel eentje in hun rugzak. Ze werken het best bij dingen die nog maar net onzichtbaar zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: als een worstelschurk nog maar een paar minuten onzichtbaar is, zal de AOB dat wel oppikken. Maar als hij al een paar weken onzichtbaar is, kan de AOB dat waarschijnlijk niet. De AOB wordt voor het eerst gebruikt in Maandag: de geheime dievengrot.

Bloosvis

Totale waanzinEen soort goudvis, maar dan met een andere kleur. Roze, om precies te zijn. Heel tam als ze tevreden zijn, maar als ze zich vervelen kunnen ze agressief worden en bijten als piranha’s. Hebben altijd aandacht nodig: je moet ze uitlaten, vermaken, voorlezen, etc. Sommige rijke bloosvissen hebben hun eigen loopkom. (Loopkommen zijn vissenkommen die kunnen lopen, mocht je dat willen weten.) Bloosvissen komen in deel 1 Maandag: de geheime dievengrot voor.

Duivelkat

Totale waanzinEnorme tweestaartige zwarte kat die altijd verboden dingen doet. Werkt vaak samen met misdadigers. Is nergens bang voor, alleen voor fruit. Is doodsbenauwd voor watermeloenen. Maar hij houdt juist van groente, vooral wortels.

Drones

Totale waanzinDex heeft een hele reeks aan drones. Die gebruikt hij om berichten heen en weer te sturen en dingen in de gaten te houden. De meeste drones zijn uitgerust met infrarode, infragroene en infrablauwe technologie.

Gatgravers

De twee meest populaire versies zijn de Aardvarken 4.2d (die Dex en Rob gebruiken) en de Aardvarken 5.2rg (die misdadigers het liefst gebruiken). De 4.2d  heeft een 4.2 dieselmotor, maar een turbo-elektrische wassoon-emulgator, dus hij is top in kracht en snelheid. Maar hij houdt het niet zo lang vol. De 5.2rg draait op gewone benzine en achterop zit een sprokket-glokken-hempplekk-tekk. Het is bewezen dat die geschikter is voor lange missies.
Totale waanzin

Grobsnot

Gemeen stekende insecten die een beetje op bijen lijken. Alleen linkshandige mensen (zoals meneer Zwijnbroek en mevrouw Trados)  zijn er allergisch voor.

Totale waanzin

Hammafoor-boom

In het bos bij de Zwetbochel staat een aantal hammafoor-bomen. Ze zeggen dat die bomen allemaal meer dan 500 jaar oud zijn. In elke hammafoor-boom zit een geheime ingang naar een tunnel die alle hammafoor-bomen van de hele wereld met elkaar verbindt. Dex en Rob zijn de enige mensen die dit weten. Denken we.

Heksenneus-eiland

Heksenneus-eiland is de zwaarst bewaakte gevangenis ter wereld. Er staan wel zevenentwintig hekken van krypto-web omheen. Elf van die hekken staan ook nog onder stroom. Het water om het eiland is ijskoud en vol snaaien (die zijn nog gevaarlijker dan haaien), vleesetende, zaagtandige dubbeldillen en moordzuchtige elektro-roggen.

Er is nog nooit een gevangene ontsnapt.
Totale waanzin

KB-15

Waarschuwingsapparaat voor Dreigend Gevaar (WADG).

KB-15 Flitscodes:

Rood – telkens 1 seconde aan en uit: dreigend gevaar.

Rood – 2 seconden aan en 2 uit: dreigend onweer.

Groen – 3 seconden aan, 1 seconde uit: de pizzabezorger is er bijna.

Blauw – 5 seconden aan en uit: batterij moet worden opgeladen.
Totale waanzin

Krypto-web

Sterkste touw ter wereld, gemaakt van de bladervezels van de hammafoor-boom. Zo sterk dat zelfs een zaagtandige dubbelsaurus het niet stuk kan bijten.
Totale waanzin

Move #6694 (toren)

Totale waanzinWordt alleen door worstelschurken uitgevoerd.
Zeer technische move voor drie worstelschurken.
Meestal springt één schurk omhoog, stuitert tegen de muur, stuitert tegen het plafond en landt dan weer om de basis van de formatie te vormen. Schurk 2 springt omhoog, stuitert tegen het plafond, stuitert tegen de muur en landt dan op schurk 1. Schurk 3 springt omhoog en zweeft in een boog door de lucht om neer te komen op schurk 2. Zo wordt de ‘toren’ gevormd. Dan rukken ze op. Vooral gebruikt om de vijand te intimideren. Hoeveel nut het echt heeft, is nog niet bewezen.

Papier-steen-schaar-wortel-lepel-zakdoek-elleboog

Totale waanzinLijkt op papier-steen-schaar (ook wel bekend als pa-wo-boog). Het is een spel voor twee personen dat met de handen gespeeld wordt. De spelers maken tegelijkertijd een van de zeven gebaren met een uitgestrekte arm. Het spel heeft maar twee mogelijke uitkomsten: een gelijkspel, of winst voor de ene en verlies voor de andere speler.

Papier verslaat steen verslaat schaar verslaat wortel verslaat lepel verslaat zakdoek (duh) verslaat elleboog verslaat papier.

Prikjojo’s

Prikjojo’s zijn jojo’s die onder stroom staan.

In gevecht met schurken zijn ze vaak heel handig, maar ze prikken maar een paar seconden. Je kunt ze het beste gebruiken om iemand te laten schrikken. Als je zwaar in gevecht bent, met een hele troep schurken bijvoorbeeld, is het handig om meerdere prikjojo’s bij je te hebben.
Totale waanzin

Rugzakladder

Totale waanzinDe Rugzakladder (RZL) is erg belangrijk voor Rob en Dex tijdens vele missies. Hij is erg handig, maar als je hem verkeerd uitklapt kan hij wel letsel veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk dat het luchtruim boven je leeg is als je hem uitklapt. Geen laaghangende takken of lage plafonds. Klap hem natuurlijk ook niet uit in een vliegtuig, een trein, een hovercraft of een luchtballon. Hetzelfde geldt voor inklappen. Zorg ervoor dat er boven je niks in de weg hangt. Als je een RZL mee hebt, zorg er dan voor dat je rugzak aan de bovenkant goed dicht zit.

In 2016 raakten drie werknemers van de RZL-fabriek gewond tijdens de testfase. De klep van de rugzak was niet goed gesloten. De ladder klapte uit ín de rugzak, die toen ontplofte. In 2019 klapte de ladder uit zichzelf uit in de auto van een fabrieksmedewerker. Die raakte van de weg en belandde in een ondiepe eendenvijver. Drie eenden raakten gewond en de fabriek moest een boete van €20.000 betalen. De eenden herstelden alle drie volledig.

Schurken

Er zijn veel verschillende soorten schurken. Elke soort heeft zijn eigen vechttechnieken, sterktes en zwaktes. Om een officiële schurk te worden heb je een diploma van de Schurkenschool nodig.
Totale waanzin

SPIN-radio

Totale waanzinMet een SPIN-radio (Superveilige Politie-Interface Neo-versleutelaar) kan de gebruiker direct met het internationale hoofdbureau van de politie bellen. Er bestaan er maar een paar en alleen zwaar getrainde experts mogen ze gebruiken. De radio kan worden opgevouwen tot hij zo klein is als een erwtje. Rob Nieuwman heeft er meestal eentje bij zich.

STAMP-zender

De STAMP (Stem Amplificatie Modificatie en Projectie)-zender is een zeer slim, klein apparaatje met drie functies:

[1] Modificatie: kan de stem van de gebruiker in die van iemand anders veranderen.

[2] Amplificatie: maakt de stem van de gebruiker luider.

[3] Projectie: laat de stem van de gebruiker sneller grotere afstanden afleggen.

STAMP-zenders kunnen in andere apparaten worden ingebouwd. Dex heeft er eentje in zijn anti-onzichtbaarheids-bril. Gemaakt door Magadi-gadi Technologie. Er bestaan ook oorbellen met een STAMP-zender erin, maar die zijn heel kwetsbaar.
Totale waanzin

Stinkballen

Stinkballen zijn capsules met een smerige vloeistof die stinkbalsap genoemd wordt. Er zit een dun beschermlaagje omheen. Het is mogelijk om het sap zelf te brouwen. Je kunt stinkbal-capsules (SBC’s) kopen bij de spionnen- en astronautenwinkel bij jou in de buurt.

Typische ingrediënten van stinkballen:

  • Rottend hammafoor-fruitTotale waanzin
  • Oud water uit de vissenkom
  • Rottende guacamole
  • Dubbelsaurus-speeksel
  • Grobsnot-gif
  • Zure walrusmelk
  • Verse zweedmelk
  • Gepekelde schimmel
  • Slakkenslijm
  • Lever

Kook alles een maand lang in een ijzeren ketel boven vuur gestookt op de bast van de hammafoor-boom.

Laat het afkoelen nadat het gebrouwen is en vul er dan de capsules mee. Zorg ervoor dat de capsules goed dicht zitten zodat ze niet in je rugzak of je holster lekken.

Triplokopter

Totale waanzinDriedubbele helikopters die in 2010 zijn uitgevonden door de Gebr. G&J Tarro nv. Eigenlijk zijn het drie helikopters die aan elkaar vastzitten. Ze zijn eenenzestig keer sneller en zeventien keer krachtiger dan normale helikopters, maar wel moeilijker te besturen.  De testpiloot van de eerste versie was Jan Zwijnbroek, die papieren vliegtuigjes-les geeft op de Zwetbochel. Voor zover bekend zijn er tot nu toe nog geen triplokopters neergestort.

Triplo-triplokopter

Totale waanzinDit zijn gewoon driedubbele triplokopters, oftewel negen helikopters aan elkaar. Supersnel en krachtig, maar alleen de allerbeste leerlingen van de vliegschool kunnen hem besturen. Jan Zwijnbroek was de allereerste ooit die een succesvolle landing maakte. Voor zover bekend zijn er tot nu toe drie triplo-triplokopters neergestort.

Veilig Commandocentrum (VCC)

Totale waanzinHet Veilig Commandocentrum is het hoofdkwartier van Dex en Rob. Daar bewaren ze de apparaten die ze gebruiken om berichten uit te wisselen, de boel in de gaten te houden en lucht en/of water te verkennen. Hier wordt al die apparatuur ook bediend. Alleen bereikbaar via een tunnel.

Vierwielers

Vierwielige fietsen die je in een rugzak kunt opvouwen en die je met behulp van je geest kunt activeren. In het zadel zit een zeer slimme sensor (ook wel ‘brein’ genoemd). Die zorgt ervoor dat je telkens de juiste wielen voor elk terrein gebruikt. Het lijkt alsof een vierwieler makkelijk te berijden is, maar toch is het heel moeilijk.

Een inleidende cursus van drie weken bij de HVT (Hogeschool voor Vierwielerstraining) wordt zeer aanbevolen.
Totale waanzin

Vierwielersonderhoud

Ongeveer hetzelfde als het onderhoud van een gewone fiets, afgezien van de sneggel-sprokket. Hou de fietsketting schoon en goed ingevet, zorg dat de druk op de remvloeistof in orde is, controleer na elke missie alle schroeven en moeren, zorg dat de banden in goede conditie zijn en als laatste en meest belangrijkste: zorg dat de sneggel-sprokket glad is en dat er altijd genoeg citroensap op zit. Zorg ervoor dat de spuitbus met citroensap minstens tot niveau 8 gevuld is, vooral voor  grote missies.

Vriesbommen

Totale waanzinDe naam zegt het al: deze wapens bevriezen alles binnen vijftig meter van de explosie. Alles blijft precies vijftien minuten stilstaan.

Vriesbommen kunnen echt leuk zijn als je ze op precies het goede moment gebruikt. Zo’n bom ontploft twee seconden nadat hij gegooid is. Stel: dat gebeurt wanneer iemand een glas water inschenkt of in een zwembad springt. Het is dan heel grappig als het vrieseffect verdwijnt.

Wiebelbal

Sport waarbij je door een ruimte racet terwijl je op een grote, wiebelige rubberen bal balanceert. In 2012 uitgevonden door Sir Stevin Olivetti-Philips.

Lijst van wereldkampioenen Wiebelbal

Jaar 1: Sir Steven Olivetti-PhilipsTotale waanzin

Jaar 2: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 3: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 4: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 5: Sir Steven Olivetti-Philips

Jaar 6: meneer Grodzinski

Jaar 7: meneer Grodzinski

Jaar 8: meneer Grodzisnki

Superschakelaar

Totale waanzinEen superschakelaar is een ZEER technisch apparaat. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten, en elk jaar komen er nieuwe modellen uit. Dex heeft op dit moment een Chobie-2021.

Als je HELEMAAL bent goedgekeurd door de politie (niveau 15c) kunnen we hier meer over vertellen. Dexs superschakelaar werkt op een RM66-hoogspannings-accu, die één keer per week moet worden opgeladen. Niet meer, niet minder. Als hij vaker wordt opgeladen, wordt de superschakelaar te krachtig. Probeer je bijvoorbeeld met een te sterk opgeladen accu een bakje cornflakes in een watermeloen te veranderen, dan zou het een nijlpaard kunnen worden. Dat is misschien grappig, maar waarschijnlijk niet al te handig. Als je hem minder dan één keer per week oplaadt, wordt de superschakelaar te zwak. Probeer je bijvoorbeeld een fiets in een auto te veranderen, dan zou het wel eens een kruiwagen kunnen worden.

Wombat-sap

Wombat-sap heeft niks met echte wombats te maken.

De naam komt van de ingrediënten:

WalrusmelkTotale waanzin

Octopusspeeksel

Mango

Biet

Avocado

Tomaat

Kies zelf hoeveel je van alles gebruikt en gooi het in de blender. Serveer met ijsblokjes. Heerlijk!

Worstelschurken

Voorkomend: veel.

Speciale krachten: geen, kunnen bijna alles.

Zwakte: slecht zicht.

Normale groepsgrootte: drie of meer.

Werken alleen?  Bijna nooit.

Verste sprong: 5 meter.

Slimheid: 5/10.

Snelheid: 5/10.

Behendigheid: 9,5/10.
Totale waanzin

Wortel 27b

Totale waanzinStaat bekend als de grootste wortel ter wereld. Geschatte lengte: meer dan vijf meter. En hij groeit nog steeds.

Geplant en opgekweekt door mevrouw Oliebol-Olie-Bolla. Men zegt dat ze elke dag een uur voor de wortel gezongen heeft. In zijn eigen taal. (Wortels).

Ze spreekt meer dan driehonderd groente-talen en heeft zelfs de hele Harry Potter-serie in het Wortels vertaald. Er zijn maar weinig mensen die dit weten. Ze heeft de boeken ook aan Wortel 27b voorgelezen toen hij nog klein was.

Zaagtandige dubbeldillen

Kwaadaardige, nare wezens die met hun tanden overal doorheen kunnen bijten. Behalve krypto-web.

Krypto-web kunnen ze niet doorbijten.

Sommige zijn vegetariër, andere zijn carnivoor (zoals de vleesetende zaagtandige dubbeldillen die zich rond Heksenneus-eiland voortplanten).
Totale waanzin

Zoefkolk

Totale waanzinMet een zoefkolk kan de zoever (eigenaar) met subzoevers (passagiers) in een triliseconde van de ene naar de andere plek gaan.

Zoefkolken worden meestal in een rugzak meegedragen. Er bestaan zakmodellen, maar die zijn heel duur.

Elke zoefkolk heeft zijn eigen wachtwoord, die gebruikers nóóit met anderen zullen delen (dus vraag er ook niet naar).

De Zwetbochel

De school van Dex.

Directrice: mevrouw Roosbank.

Waarschijnlijk de beste school van de hele wereld.

Zeker weten met de beste leraren van de hele wereld.

Vernoemd naar de bult van een Zwet, een tweekoppig gebocheld wezen.
Totale waanzin

Totale waanzin 1 - Maandag: de geheime dievengrot - Ralph Lazar Deel 1 Deel 1
Hardcover:
15,99

Totale waanzin 1 - Maandag: de geheime dievengrot

Ralph Lazar

Saaie dagen? Die bestaan niet in het leven van Dex Kandoe. Vandaag wordt hij al vóór zijn ontbijt aangevallen door een stel worstelschurken. En dan hebben we het nog niet eens over de tweestaartige Duivelkat!
De rest van deze maandag wordt er niet normaler op. Dex gaat naar school, waar hij les krijgt over broccoli-taal en papieren vliegtuigjes. En hij ontdekt een geheimzinnige dievengrot…
Het eerste boek in een serie bomvol grappige tekeningen, losgeslagen humor en onvoorspelbare actie.

Saaie dagen? Die bestaan niet in het leven van Dex Kandoe. Vandaag wordt hij al vóór zijn ontbijt aangevallen door een stel worstelschurken. En dan hebben we het nog niet eens over de tweestaartige Duivelkat!
De rest van deze maandag wordt er niet normaler op. Dex gaat naar school, waar hij les krijgt over broccoli-taal en papieren vliegtuigjes. En hij ontdekt een geheimzinnige dievengrot…
Het eerste boek in een serie bomvol grappige tekeningen, losgeslagen humor en onvoorspelbare actie.

Lees meer
Totale waanzin 2 - Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes - Ralph Lazar Deel 2 Deel 2
Hardcover:
15,99

Totale waanzin 2 - Dinsdag: De vloek van de blauwe puistjes

Ralph Lazar

Dex Kandoe en zijn klasgenoten doen mee met de finale van het Schoolkampioenschap Bekkentrekken. Spannend! Ze zijn al eeuwen aan het oefenen, want ze willen niets liever dan basisschool de Stompneus verslaan. Maar vlak voor de finale begint, krijgt bijna de hele klas ineens een heleboel blauwe puistjes.
Lukt het Dex om te ontdekken wat er aan de hand is? En zal de klas op tijd van die puistjes af komen, of moeten Dex en de anderen zich terugtrekken uit het bekkentrekken...?
Een boek vol bizarre humor, lekker veel tekeningen en een enorme voorraad onzin!

Dex Kandoe en zijn klasgenoten doen mee met de finale van het Schoolkampioenschap Bekkentrekken. Spannend! Ze zijn al eeuwen aan het oefenen, want ze willen niets liever dan basisschool de Stompneus verslaan. Maar vlak voor de finale begint, krijgt bijna de hele klas ineens een heleboel blauwe puistjes.
Lukt het Dex om te ontdekken wat er aan de hand is? En zal de klas op tijd van die puistjes af komen, of moeten Dex en de anderen zich terugtrekken uit het bekkentrekken...?
Een boek vol bizarre humor, lekker veel tekeningen en een enorme voorraad onzin!

Lees meer