Koos Meinderts

Koos Meinderts

Koos Meinderts werd in 1953 in Den Haag geboren. Na de havo volgde hij de opleiding voor onderwijzer. De daaropvolgende studie pedagogiek maakte hij niet af, hij koos niet voor de klas maar voor het schrijversvak. In 1983 verscheen zijn debuut Mooi meegenomen. Inmiddels zijn er ruim 50 boeken van Koos verschenen. De meeste boeken werden geïllustreerd door zijn vrouw, Annette Fienieg. En een flink aantal titels verscheen ook in het buitenland, met name in Duitsland.

Zijn teksten zijn poëtisch en vaak ook humoristisch en dat komt ook tot uiting in de theaterteksten en liedjes die hij schreef, voor zowel kinderen als volwassenen. Koos werkt daarvoor veel samen met Harrie Jekkers van Het klein orkest, een oude schoolvriend. En zijn liedjes werden en worden ook gezongen door het koor van Kinderen voor Kinderen, Fay Lovski en Jeroen Zijlstra.

Voor zijn liedjes op de cd Roltrap naar de maan kreeg Koos een Edison en, samen met Harrie Jekkers, de Annie M.G. Schmidtprijs voor Terug bij af.

Ook zijn boeken werden door pers en jury’s goed ontvangen. Zo won Koos in 2016 de Vlaamse Boekenleeuw voor De zee zien, en in 2018 de Gouden Griffel voor Naar het noorden.

In 2019 ging de verfilming van De club van lelijke kinderen in première. De film trok in korte tijd meer dan 100.000 bezoekers en kreeg daarmee de status van Gouden Film. Het boek, een tijdloos verhaal over uitsluiting, is al jarenlang non-stop in druk. Koos schreef ook een gelijknamige musical voor Hofplein Rotterdam.
Lees meer