Van boek naar doek: verfilmde kinderboeken
Hoe gaat zo'n verfilming?
Ontdek de leukste films gebaseerd op kinderboeken en lees hoe er van een kinderboek een film gemaakt. De uitgeverij benadert filmproducenten, maar producten benaderen soms ook de uitgeverij!
Ontdek de leukste films gebaseerd op kinderboeken en lees hoe er van een kinderboek een film gemaakt. De uitgeverij benadert filmproducenten, maar producten benaderen soms ook de uitgeverij!
Filmtrailers van films en series gebaseerd op een kinderboek
Contact tussen producent en auteur
Als de uitgeverij en de filmproducent elkaar hebben gevonden, ontmoeten de auteur van het kinderboek en de filmproducent elkaar. De producent laat dan wat eerder werk van zichzelf zien, zodat de auteur een idee krijgt van zijn stijl en de producent vertelt wat hij of zij voor ideeën heeft over de verfilming.
En het is vast geen verrassing: de meeste auteurs vinden het geweldig als hun boek wordt verfilmd.
‘Ik ben heel erg blij met de filmplannen en de fantastische acteurs die de rollen gaan vertolken. Ik ben een grote filmfan en verheug me erop mijn piraten op het witte doek te zien!’ Auteur Reggie Naus over 'De piraten van hiernaast'
Het ‘treatment’
Daarna kan de filmproducent aan de slag. Samen met een regisseur en scenarioschrijver schrijft hij een zogenaamde ‘treatment’. Dit is een tekst waarin in grote lijnen staat beschreven hoe de film er uiteindelijk uit komt te zien; wat er te horen en te zien valt in de verschillende scènes. In deze treatment wordt ook duidelijk of er bijvoorbeeld bepaalde scènes uit het boek komen te vervallen of anders verlopen.
Financiers zoeken
Het treatment wordt besproken met de uitgeverij en de auteur. Als iedereen enthousiast is, wordt er op basis van het treatment een flitsende presentatie gemaakt (een zogenaamde ‘pitch’). Hiermee gaat de filmproducent op zoek naar financiers die geld beschikbaar stelt om de film te maken. Als dat is gelukt wordt het scenario geschreven en worden de acteurs gecast.
De planning van de opnames
Kinderen spelen altijd grote rollen in jeugdfilms, daarom is de planning van de opnames hier heel belangrijk. Kinderen moeten tenslotte naar school, dus opnames worden voornamelijk in de vakantie gepland. Ook op de dag zelf is er een strak schema, want kinderen mogen geen lange werkdagen maken. De planning van de opnames staat dan ook heel uitgebreid beschreven in zogenaamde ‘callsheets’. Aan de hand van deze callsheets worden er 3 of 4 korte scènes per dag opgenomen. De uitgeverij en de auteur gaan altijd even kijken op een van de opnamedagen.
‘Het is echt een droom om in deze film te spelen. Alles ziet er zo cool uit! (…) Ik heb veel piratenfilms gekeken. Ik keek naar hoe ze zich gedragen en heb daar wat dingen van gepikt. Ik vind Johnny Depp in Pirates of the Carribean het beste. Hij beweegt en kijkt heel goed. Maar ik ga hem niet helemaal nadoen. Ik wil wel een unieke piraat zijn.’ Samuel (Billy in De piraten van hiernaast) in een interview in Kidsweek
Wat gebeurt er na de opnames?
Als alle scènes zijn opgenomen, is er nog een aantal maanden nodig voor montage en productie. Er wordt eerst een ruwe versie van de film vertoond tijdens een zogenaamde ‘viewing’. Na deze viewing kunnen nog dingen worden veranderd door de montage, bijvoorbeeld als de uitgeverij of de auteur iets ziet wat echt niet kan. Ook wordt na de viewing de (achtergrond)muziek toegevoegd, de stemmen van de acteurs bijgewerkt en de kleuren geretoucheerd. Dat maakt nog een enorm verschil.
De rol van de filmdistributeur
Dit is ook het moment dat de filmdistributeur aan de slag gaat. De filmdistributeur zorgt ervoor dat de film in zoveel mogelijk bioscopen uitkomt en doet ook de marketing. De filmdistributeur maakt bijvoorbeeld de filmposter, de trailer en plaatst advertenties in bushokjes en tijdschriften.
En dan… De première!
De boeken lezen bij de films en series
Je kunt natuurlijk de film of de serie bekijken op een streamingsplatform, mits het daar te bekijken is, maar je kunt ook in een boek duiken! Of ben je na het zien van de film nog niet klaar met de personages, kies dan voor een ander deel uit de serie, bijvoorbeeld bij De Griezelbus.
Ontdek andere artikelen
Het plezier van zoekboeken
Het fijne van zoekboeken is dat ze leeftijdloos zijn. Peuters, kleuters, maar ook oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen steeds weer door een zoekboek bladeren. Ontdek onze leukste zoekboeken!
Top 10 boeken voor tieners
Voor iedere tiener is er een passend boek! Soms moet je er alleen naar op zoek. Wij helpen daarbij met veel boekentips. Ontdek ze allemaal in dit artikel.
Filosoferen met kinderen
Bij filosofie denk je algauw aan serieuze theorieën, en aan wijze oude mannen uit het verleden, zoals Plato en Spinoza. Maar grappig genoeg is er geen wetenschap die zo sterk met het dagelijks leven verweven is. Van jongs af aan gaat het in elk leven om ontdekken wie je zelf bent, welke keuzes je maakt en waarom. En die keuzes zijn allemaal gebaseerd op filosofisch denken. Denk maar aan onderwerpen als het verschil tussen goed en kwaad, vrijheid en onvrijheid. Daar krijgt zelfs je kleuter al mee te maken!
Makkelijk lezen boekentips
Ontdek verschillende boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet leuk vinden, geselecteerd per basisschoolgroep.
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.