Van boek naar doek: verfilmde kinderboeken

Van boek naar doek: verfilmde kinderboeken

Mooi nieuws vanuit Amerika: de verfilming van De Club van Lelijke Kinderen heeft de New York International Children’s Film Festival Grand Prize gewonnen. Heel bijzonder hoe het boek van Koos Meinderts zo’n groot publiek bereikt.

De film is o.a. te zien op DVD, Videoland en Pathé thuis. Op NPO Z@pp werd ‘De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep’ uitgezonden. Deze jeugdserie is een prequel van de bioscoopfilm en je kunt de serie hier terugkijken.

Hoe gaat dat eigenlijk zo’n verfilming?

Soms krijgen uitgeverijen de vraag of iemand zijn of haar favoriete jeugdboek mag verfilmen… Een verhaal zo spannend, grappig of avontuurlijk dat het hem of haar nooit heeft losgelaten. Natuurlijk verschijnen er ook nieuwe boeken die het goed zouden doen op het witte doek. Daarom verstuurt de uitgeverij regelmatig kinderboeken aan filmproducenten die films voor kinderen maken.

Hoe gaat de verfilming van een kinderboek in zijn werk? Dat lees je hieronder en we tippen daarnaast nog een aantal mooie kinderfilms in de bioscoop en op tv. En de boeken waarop ze zijn gebaseerd natuurlijk!

Op deze pagina

Contact tussen producent en auteur

Als de uitgeverij en de filmproducent elkaar hebben gevonden, ontmoeten de auteur van het kinderboek en de filmproducent elkaar. De producent laat dan wat eerder werk van zichzelf zien, zodat de auteur een idee krijgt van zijn stijl en de producent vertelt wat hij of zij voor ideeën heeft over de verfilming.

En het is vast geen verrassing: de meeste auteurs vinden het geweldig als hun boek wordt verfilmd.

‘Ik ben heel erg blij met de filmplannen en de fantastische acteurs die de rollen gaan vertolken. Ik ben een grote filmfan en verheug me erop mijn piraten op het witte doek te zien!’

Auteur Reggie Naus over 'De piraten van hiernaast'

Het ‘treatment’

Daarna kan de filmproducent aan de slag. Samen met een regisseur en scenarioschrijver schrijft hij een zogenaamde ‘treatment’. Dit is een tekst waarin in grote lijnen staat beschreven hoe de film er uiteindelijk uit komt te zien; wat er te horen en te zien valt in de verschillende scènes. In deze treatment wordt ook duidelijk of er bijvoorbeeld bepaalde scènes uit het boek komen te vervallen of anders verlopen.

Financiers zoeken

Het treatment wordt besproken met de uitgeverij en de auteur. Als iedereen enthousiast is, wordt er op basis van het treatment een flitsende presentatie gemaakt (een zogenaamde ‘pitch’). Hiermee gaat de filmproducent op zoek naar financiers die geld beschikbaar stelt om de film te maken. Als dat is gelukt wordt het scenario geschreven en worden de acteurs gecast.

De planning van de opnames

Kinderen spelen altijd grote rollen in jeugdfilms, daarom is de planning van de opnames hier heel belangrijk. Kinderen moeten tenslotte naar school, dus opnames worden voornamelijk in de vakantie gepland. Ook op de dag zelf is er een strak schema, want kinderen mogen geen lange werkdagen maken. De planning van de opnames staat dan ook heel uitgebreid beschreven in zogenaamde ‘callsheets’. Aan de hand van deze callsheets worden er 3 of 4 korte scènes per dag opgenomen. De uitgeverij en de auteur gaan altijd even kijken op een van de opnamedagen.

‘Het is echt een droom om in deze film te spelen. Alles ziet er zo cool uit! (…) Ik heb veel piratenfilms gekeken. Ik keek naar hoe ze zich gedragen en heb daar wat dingen van gepikt. Ik vind Johnny Depp in Pirates of the Carribean het beste. Hij beweegt en kijkt heel goed. Maar ik ga hem niet helemaal nadoen. Ik wil wel een unieke piraat zijn.’

Samuel (Billy in De piraten van hiernaast) in een interview in Kidsweek

Wat gebeurt er na de opnames?

Als alle scènes zijn opgenomen, is er nog een aantal maanden nodig voor montage en productie. Er wordt eerst een ruwe versie van de film vertoond tijdens een zogenaamde ‘viewing’. Na deze viewing kunnen nog dingen worden veranderd door de montage, bijvoorbeeld als de uitgeverij of de auteur iets ziet wat echt niet kan. Ook wordt na de viewing de (achtergrond)muziek toegevoegd, de stemmen van de acteurs bijgewerkt en de kleuren geretoucheerd. Dat maakt nog een enorm verschil.

De rol van de filmdistributeur

Dit is ook het moment dat de filmdistributeur aan de slag gaat. De filmdistributeur zorgt ervoor dat de film in zoveel mogelijk bioscopen uitkomt en doet ook de marketing. De filmdistributeur maakt bijvoorbeeld de filmposter, de trailer en plaatst advertenties in bushokjes en tijdschriften.

En dan… De première!

Wil je nog verder lezen over deze filmhelden?

Dolfje Weerwolfje

Dolfje Weerwolfje

Hugo van Look

Eigenlijk is Dolfje een heel gewone jongen.
Maar drie nachten per maand, bij volle maan, verandert hij in een weerwolf. Een witte weerwolf met een brilletje op. Met volle maan beleeft hij de spannendste avonturen.
Samen met Noura, Timmie, opa weerwolf en neef Leo.

Van het eerste boek over Dolfje Weerwolfje is een film gemaakt, die nu te zien is op onder andere NetflixVideoland en Pathé Thuis.

Mees Kees

Mees Kees

Mirjam Oldenhave & Rick de Haas

Mees Kees is stagiair, dus hij weet nog niet goed wat een meester allemaal moet doen. Maar gelukkig heeft hij een klas vol experts! De kinderen leren hem dat je bij Nieuws uit de Natuur best naar Spiderman mag kijken, want een spin is ook natuur. En het is veel handiger om de sommen even over te schrijven als één iemand ze al gemaakt heeft.

De vijfde film ‘Mees Kees in de wolken’ is nu te zien in de bioscoop. De 4 eerdere delen zijn te vinden op onder andere NetflixVideoland en Pathé Thuis. Mees Kees de serie kun je terugkijken op NPO Z@pp. En er is onlangs weer een nieuw boek verschenen, Mees Kees: Hoppa!

De Boskampi’s

De Boskampi’s

Marjon Hoffman & Annet Schaap

Eigenlijk had Rik Boskamp liever een andere vader gehad. Eentje die niet zo’n verstrooide sukkel was. In de maffiafilms gaat het er heel anders aan toe! Rik wil ook wel bij de maffia horen: je kunt alles doen zonder er straf voor te krijgen en iedereen vindt je cool. Als hij en zijn vader gaan verhuizen, besluit Rik dat hij voortaan Rikki Boskampi heet. De hele buurt gelooft Riks verhalen over zijn maffia-vader, en iedereen wordt doodsbang voor… de Boskampi’s!

Deze hilarische film is te vinden op onder andere NetflixVideoland en Pathé Thuis. Je kunt natuurlijk ook lekker in het boek duiken!

De piraten van hiernaast

De piraten van hiernaast

Reggie Naus

De piraten van hiernaast is verfilmd met Egbert-Jan Weeber en Tygo Gernandt als stoere piraten. Het is de eerste verfilming van de 7-delige boekenserie, geschreven door Reggie Naus. De film draait dit jaar in de bioscoop!

De familie Donderbus is een echte piratenfamilie. Jarenlang hebben ze over de zeven zeeën gevaren, maar nu willen ze het rustiger aan gaan doen. Kapitein Donderbus en zijn vrouw Betsie hebben één zoon: Billy. En dan is er ook nog opa Donderbus. Hij is de ruigste piraat die ooit geleefd heeft.

Lees nu de eerste drie boeken uit deze serie in de bundel De dikke piraten van hiernaast.

De regels van Floor

De regels van Floor

Marjon Hoffman & Georgien Overwater

De regels die Floor bedenkt zijn vaak erg handig. Ze weet nu namelijk dat je altijd moet oppassen voor mensen met ogen in hun achterhoofd. En ze weet ook, uit eigen ervaring, dat je nooit met je vader een cadeau voor je moeder moet kopen, want daar komt alleen maar ruzie van.

De komische avonturen van Floor zijn niet alleen te volgen in de boeken, sinds het voorjaar van 2018 is Floor ook op tv! Kijk hier de afleveringen van seizoen 1, 2 en 3 terug. De serie De regels van Floor won in 2020 een International Emmy Kids Award!

De Griezelbus 1

De Griezelbus 1

Paul van Loon

‘WELKOM IN DE GRIEZELBUS!
DIT WORDT EEN RIT DIE JULLIE NOOIT ZULLEN VERGETEN!’

In de film wordt de verlegen Onnoval gepest door Gino, de grootste pestkop van de school. Na de zoveelste pestpartij schrijft Onnoval een angstaanjagend verhaal waarin zijn schoolreisje een nachtmerrie wordt en hij wraak neemt op Gino. Lekker griezelen! De Griezelbus is te zien op NetflixVideoland en Pathé Thuis.

Film gezien? Er zijn 8 delen in de boekenserie van De Griezelbus, dus je kunt thuis lekker door blijven griezelen…

Meester Kikker

Meester Kikker

Paul van Loon & Hugo van Look

‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…

Ook deze grappige film is een verfilming van een boek van Paul van Loon. Je kijkt hem op onder andere NetflixVideoland en Pathé Thuis.