Van boek naar doek: verfilmde kinderboeken

Van boek naar doek: verfilmde kinderboeken

Mooi nieuws vanuit Amerika: de verfilming van De Club van Lelijke Kinderen heeft de New York International Children’s Film Festival Grand Prize gewonnen. Heel bijzonder hoe het boek van Koos Meinderts zo’n groot publiek bereikt.

De film is o.a. te zien op DVD, Videoland en Pathé thuis. Op NPO Z@pp werd ‘De Club van Lelijke Kinderen: De Staatsgreep’ uitgezonden. Deze jeugdserie is een prequel van de bioscoopfilm en je kunt de serie hier terugkijken.

Hoe gaat dat eigenlijk zo’n verfilming?

Soms krijgen uitgeverijen de vraag of iemand zijn of haar favoriete jeugdboek mag verfilmen… Een verhaal zo spannend, grappig of avontuurlijk dat het hem of haar nooit heeft losgelaten. Natuurlijk verschijnen er ook nieuwe boeken die het goed zouden doen op het witte doek. Daarom verstuurt de uitgeverij regelmatig kinderboeken aan filmproducenten die films voor kinderen maken.

Hoe gaat de verfilming van een kinderboek in zijn werk? Dat lees je hieronder en we tippen daarnaast nog een aantal mooie kinderfilms in de bioscoop en op tv. En de boeken waarop ze zijn gebaseerd natuurlijk!

‘Ik ben heel erg blij met de filmplannen en de fantastische acteurs die de rollen gaan vertolken. Ik ben een grote filmfan en verheug me erop mijn piraten op het witte doek te zien!’ Auteur Reggie Naus over 'De piraten van hiernaast'
‘Het is echt een droom om in deze film te spelen. Alles ziet er zo cool uit! (…) Ik heb veel piratenfilms gekeken. Ik keek naar hoe ze zich gedragen en heb daar wat dingen van gepikt. Ik vind Johnny Depp in Pirates of the Carribean het beste. Hij beweegt en kijkt heel goed. Maar ik ga hem niet helemaal nadoen. Ik wil wel een unieke piraat zijn.’ Samuel (Billy in De piraten van hiernaast) in een interview in Kidsweek