Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Het plezier van zoekboeken…

Het plezier van zoekboeken…

Het fijne van zoekboeken is dat ze leeftijdloos zijn. Een peuter ontdekt in de illustraties moeiteloos details die je als voorlezende ouder nog helemaal niet in de gaten had.

En door aanwijzen en benoemen wordt ook de woordenschat in rap tempo uitgebreid. Kleuters beginnen hun eigen verhalen bij de illustraties te verzinnen. Oudere kinderen ontdekken de grote lijnen. En met z’n allen kun je er een wedstrijdje van maken wie het eerst een karakter ontdekt of een raadsel oplost. Echte gezinsboeken zijn het dus.

Wat ook fijn is, een zoekboek kun je steeds weer tevoorschijn halen. Er zitten veel verhaallijnen in één boek, dat verveelt nooit!

Op de bouwplaats

Wel eens met kinderen bij een bouwplaats staan kijken? Dan weet je dat ze niets zo spannend vinden als die grote machines waarmee je kunt slopen, graven, en stapelen.

Op de fantastische illustraties in dit boek zie je de architect, metselaars, bouwvakkers, het schildersbedrijf Vlek en de timmervrouw aan het werk. Van beton storten tot het naar binnen brengen van de meubels…

Alle fases van het bouwen van een huis worden in beeld gebracht!

Varen!

Hoe ziet een schip eruit? Van machinekamer tot stuurhut, de illustraties vol details in dit boek laten het zien.

Maar zeker zo leuk is ook wat je allemaal onderweg tegenkomt. Boerderijen, dorpjes, een zwembad, hengelaars en zonnebaders langs de kant…

En waar gaat die politieboot toch naartoe, en hoe komen ze aan zoveel tomaten op het havenfeest?

Aan het werk!

Als je kinderen vraagt wat ze willen worden, antwoorden ze vaak met juf, brandweerman of buschauffeur. Maar er zijn nog veel meer beroepen!

In dit boek volg je de bewoners van een stadje tijdens hun werkdag. Je komt een brandweervrouw tegen, maar ook een pakjesbezorger, dierenarts, glazenwasser en bakker. En wat gebeurt er als het gaat stormen of keihard gaat regenen?

Circus!

Als er een plek is waar een heleboel valt te zien, dan is het wel het circus. Kijk mee hoe de tent wordt opgebouwd, de dieren worden verzorgd, de jongleur oefent en het publiek toestroomt.

En let op alles wat er omheen gebeurt… Hoe komt het katje in de nok van de tent terecht? En zie je dat er ook een circusschool is, en dat er een varken meedoet aan de dressuur nummers?

Een huis vol

Een gezellige buurt, met verschillende soorten huizen. De makers tekenden ze ook in doorsnede, zodat je overal naar binnen kunt kijken.

Wat is iedereen aan het doen? Koken, spelen, schoonmaken en knutselen. Er worden kinderen van de BSO opgehaald en boodschappen gedaan. Waar is de schoorsteenveger eigenlijk mee bezig en waarom hangt die mevrouw de post aan de waslijn?

Zoek Momo

Fotograaf Andrew Knapp fotografeerde zijn bordercollie Momo op alle mogelijke plaatsen. In een bos, een autospuiterij, een museum… Momo weet zich altijd goed te verstoppen, dus het is even zoeken voor je hem vindt.

Knapp plaatste de foto’s op Instagram en daar werd Momo een regelrechte hit: het lieve dier heeft 600.000 volgers…

Waar is Momo?

Ook voor de kleinere kinderen is er een boek over Momo de bordercollie.

In het stevige kartonboek Waar is Momo? zijn naast Momo nog veel meer voorwerpen te ontdekken op de vrolijke foto’s. Zien jullie de bal, het springtouw en het hoedje?

Op zoek naar Tom in het oude Egypte

Een informatief zoekboek waarmee je van alles te weten komt over het Egyptische rijk. De platen laten zien hoe een piramide werd gebouwd, een mummie werd begraven, het land werd bewerkt en de Nijl werd bevaren. En intussen kun je aan de slag met talloze zoekopdrachten. De antwoorden staan gelukkig achterin!

Zaterdag

Wat kun je allemaal op je vrije dag gaan doen? Op de kijkplaten in dit boek vind je volop inspiratie en herkenning. Boodschappen doen, een hut bouwen in het bos, naar het zwembad gaan of een boek uitzoeken in de bibliotheek, op straat spelen of de auto wassen, spulletjes verkopen op de rommelmarkt… Mogelijkheden genoeg!

Zoek!

Je zult maar een paar lekkere botten hebben begraven, en er dan achter komen dat ze gestolen zijn. De honden die dit overkomt laten het er niet bij zitten. Ze volgen het geurspoor door de stad en vinden, met hulp van andere honden en een kleine piraat, hun botten terug. Intussen hebben de honden, én de lezers, de hele stad gezien!

Ik zie, ik zie een boek vol griezels

Altijd fijn om lekker te griezelen met dit kijkboek vol gefotografeerde scènes van een spookhuis, een kerkhof, een laboratorium en een griezelige tuin. Als de dag aanbreekt zie je dat het allemaal niet zo griezelig is als het leek.

De zoekopdrachten staan op rijm, en werden gemaakt door Nannie Kuiper.

Amsterdam

Georgien Overwater tekende de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam in haar eigen losse en expressieve stijl.

We gaan in vogelvlucht van het Paleis op de Dam naar het Anne Frank Huis en de Westerkerk, nemen een duik naar het Rijks- en Stedelijk Museum, vliegen over het IJ en het Scheepvaartmuseum en bewonderen het groen in de Hortus.

Dit boek is er ook in het Engels.

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

In dit boek kun je als kleine dinosaurusfan bijna wonen. Het is van stevig karton en een halve meter hoog!

En je komt er alle dinosaurussen in tegen, van Dimorphodon en Diplodocus tot de beroemde en beruchte T-rex. Je ziet de dinosaurussen in hun leefomgeving: in bos en moeras, bij een vulkaan en in zee. En op de laatste pagina’s kom je ze als skelet tegen… in het museum.