Het kinderpanel leest ‘Maar hoe dan?! – Je lichaam is van jou’
Ons Kinderpanel leest 'Maar hoe dan?! - je lichaam is van jou'. Hét kinderboek over wensen en grenzen. Inclusief grappige weetjes, interactieve doe-tips en doordenkvragen.
Ons Kinderpanel leest 'Maar hoe dan?! - je lichaam is van jou'. Hét kinderboek over wensen en grenzen.
Taylor (7 jaar)
Nee en ja zeggen hoe doe je dat eigenlijk? Nee zeggen tegen dat klasgenootje dat met mij wilt spelen, maar ik liever even niet… Dat is niet altijd makkelijk. Of wanneer ik wil dat hij met tikkertje niet duwt en ik wil dat het stopt. Als iemand geen nee zegt, is het dan een ja? En is een ja echt een ja of toch een nee? Hoe ga je met andere om en hoe horen anderen met mij om te gaan? Wanneer vind je dat iemand te dicht bij je staat en wie mag wel dicht bij je staan en wie niet? Hoe voel je dat aan? Hoe zorg je dat je goed overkomt en duidelijk bent? En niet alles wat je ziet op social media is echt. Niet iedereen zegt echt wie ze zijn. Hoe ga je om met foto’s waar andere op staan?
In dit boek leerde ik veel over mezelf. En over hoe ik omga met mijn wensen en grenzen, maar ook met die van bijvoorbeeld mijn vrienden. Daarnaast leerde ik dat sommige mensen nare dingen kunnen zeggen en doen en dat ik goed op moet passen, zowel buiten als bij spelletjes waar je kunt chatten met andere mensen. En hoe ik daar het beste mee om kan gaan.
Ik vond de testjes in het boek leuk, maar ook staan er leuke kleine weetjes in over dieren die vond ik het leukste. Ik las het boek samen met mijn mama en heb een hoop geleerd.
Lieuwe (8 jaar)
Ik heb dit boek uitgekozen, omdat het mij interessant leek om te lezen hoe ik makkelijker “ja” kan zeggen als ik dingen prettig vind en “nee” als ik iets niet prettig vind. Het boek gaat over grenzen aangeven. Mijn verwachting van het boek klopte, want ik kon er inderdaad handige tips uit halen. Zo vond ik het vooral nuttig om vooraf aan het denken gezet te worden, wat ik kan zeggen tegen iemand die kwade bedoelingen met mij heeft. Mocht ik ooit in die situatie terechtkomen, dan heb ik mijn woordje klaar.
Er stond ook een tip in het boek om een “ja-dag” aan je ouders te vragen, waarop je ouders een dag lang op alles “ja” moeten zeggen (maar dat moet natuurlijk wel binnen de afgesproken grenzen blijven). Dat heb ik natuurlijk gelijk aan mijn ouders gevraagd! Verder zijn er veel mooi getekende plaatjes in het boek, waardoor het boek nog makkelijker leest. Ik zou het boek vooral aanraden aan kinderen waarvan ik denk dat ze wat beter hun grenzen kunnen aangeven.
Amélie (6 jaar)
Ik heb het boek Maar hoe dan?! – Je lichaam is van jou – over wensen en grenzen gelezen. Ik heb dit boek gekozen omdat het me interessant leek.
Ik dacht dat ik van dit boek veel zou kunnen leren. Dat was ook zo, want er stond veel in waar ik nog niks van wist. Mama moest mij soms ook helpen als ik stukjes nog niet zo goed snapte, maar het meeste kon ik goed zelf lezen. Ik vond vooral de tip dat niemand mij zomaar mag aanraken erg fijn. Ik wist dat al wel, maar ik vond het fijn om nog een keer te lezen. Ik ben denk ik al best goed ben in het aangeven van mijn grenzen. Als andere kinderen vervelend doen zeg ik: “Stop, hou op!” en dan loop ik weg. Maar dat mag dus ook als andere kinderen denken dat ze lief doen, maar ik het toch eigenlijk niet zo prettig vind.
Het boek heeft mooie tekeningen. Er staan ook een paar schattige dierenplaatjes in. Daar hou ik van. Ik zou dit boek aan al mijn klasgenootjes aan willen raden! Vooral aan mijn vriendje Dex, want hij leest ook graag interessante dingen.
Eva (7 jaar)
Ik heb dit boek gekozen, omdat ik het verhaal achterop het boek en de voorkant leuk vond. Ik wilde graag weten waarom er een boze stier op de voorkant staat. De tekeningen zijn mooi getekend.
Ik vond de stoplicht opdracht heel fijn. En hard en zacht voelen was heel grappig om te doen met allemaal spullen. Ik heb ook goed geleerd dat alles in mijn onderbroek privé is. Het aangeven van grenzen vind ik heel moeilijk maar ik probeer het wel soms. Ik zou het boek aanraden aan een vriendinnetje en vooral aan aan de juf. Want het boek is nog een beetje moeilijk om zelf te lezen (net 7), maar ook leuk om naar te luisteren.
Noa (9 jaar)
Het leek mij interessant om te lezen hoe je voor jezelf en anderen kan opkomen. Ik vond de tips heel goed. Vooral ook de tips hoe je andere kan helpen als ze gepest worden of als er foto’s verspreid worden van iemand. Het geeft ook goede tips hoe je zelf je grenzen kan aangeven. Het zijn hele bijpassende, leuke en mooie plaatjes. Je kan dit boek gebruiken voor thuis en voor in de klas. Er staan bij elk hoofdstuk bijpassende opdrachten in die je met elkaar kan uitvoeren.
Pip (7 jaar)
Ik heb dit boek gekozen omdat ik het graag wilde lezen en ik vond de voorkant er grappig uitzien. Ik heb heel veel geleerd van het boek, zoals dat je geen blote foto’s mag sturen en dat je meteen naar papa en mama moet gaan als je blote foto krijgt.
En je lichaam is van jou en je moet het altijd zeggen als je gepest wordt op school. De doe-tips vond ik erg leuk om te doen. De leukste vond ik het betonblok. Dit boek is belangrijk voor alle kinderen op de wereld en ook voor kinderen die pesten, want die kunnen er ook nog wat van leren. De plaatjes in het boek vond ik heel leuk en grappig.
Faylicia (8 jaar)
Maar hoe dan?! – Je lichaam is van jou is een boek waar je heel veel van kan leren, over je lichaam en over je wensen en grenzen. Ik vind het een heel leuk boek, omdat het heel erg leerzaam is. Ik had eerst niet verwacht dat het boek zo zou gaan over je lichaam. Ik dacht dat het zou gaan over hoe iets hoort in je lijf. Maar ze vertellen over hoe je met jezelf om kunt gaan. En dat je bij andere mensen nee mag zeggen als je iets niet wilt en hoe je dan je grenzen kunt aangeven. En ook hoe je met andere mensen om kunt gaan en moet luisteren als iemand anders iets zegt wat ze niet leuk vinden. Ik heb geleerd dat ik het mag zeggen als ik iets niet wil, zoals een meisje die een grapje maakte met een ijsje tegen mijn neus, dat vond ik na 2 keer niet meer grappig. Dus heb ik dat gezegd. Ook lees je in het boek over foto’s en filmpjes delen, dat je niet zomaar alles moet delen op internet of app.
Ik vind het ook superleuk dat er allemaal dingen in staan als doe-tips, Wist je dat??? en opdrachten om te doen. Ik heb bijvoorbeeld samen met mama een paar opdrachten gedaan, die waren erg grappig! Papa en mama hebben het boek ook gelezen, oma gaat het nu ook lezen. Eigenlijk kan iedereen dit boek wel lezen!
De moeder van Tijs (8 jaar)
We wilden dit boek graag lezen, omdat we het vorige boek, Maar HOE dan?! ook hebben gelezen. De jongens werden er heel giechelig van, maar vonden het ook een heel grappig boek. Het helpt enorm om over moeilijkere onderwerpen in een kinderlijke taal te praten. Het vorige boek heeft veel gesprekken teweeg gebracht, dat we enorm benieuwd waren naar dit boek. Tijs en Jep waren ook meteen weer enorm enthousiast toen ze het uitpakte. En ook dit boek leverde weer interessante gesprekken op. Fijn om als ouder een beter beeld te krijgen van hoe je kinderen er in staan en wat er in dat koppie om gaat. Het leukste was toch wel het voelen van harde en zachte voorwerpen en het voelen met verschillende lichaamsdelen. De doe-tips zijn leuk om te doen! En het helpt om een beter beeld en gevoel te krijgen bij wensen en grenzen. Het is al eens gelukt om mijn eigen grens aan te geven, ik probeer steviger te gaan staan en te spreken. Ik vind de tekeningen in het boek vind ik grappig. Ik zou dit boek aanraden aan klasgenootjes om met papa’s en mama’s samen te lezen of voor in de klas op school.
Meer over de auteur
Philippine van der Goes
Boeken zijn een rode draad in het leven van Philippine van der Goes. Als echte boekenverslinder met oog voor detail volgde ze de studie grafische vormgeving aan de kunstacademie in Groningen. Daarna begon Philippine haar carrière in de communicatie bij grote retailers, maar al vrij snel ging ze haar hart achterna en werkte ze voor verschillende uitgeverijen aan heel wat kookboeken, en als receptontwikkelaar voor bekende merken. Verder blee
Karin Middelburg
Karin Middelburg studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na de afronding van de studie deed ze promotieonderzoek naar de ontwikkeling van kinderen geboren na IVF, waarna ze zich specialiseerde tot gynaecoloog. In 2019 richtte samen met Alec Malmberg het VrouwenZorg Centrum op. Naast haar werk als gynaecoloog schrijft Karin samen met Philippine van der Goes kinderboeken in de serie 'Maar HOE dan?!', over seksualiteit, lichamelijk
Ontdek meer artikelen van het Kinderpanel
Het Kinderpanel leest “Actiegast”
Ons Kinderpanel leest Actiegast: een wervelend avontuur vol explosieve wendingen en heerlijke humor.
Kinderpanel leest “Monsterhaai”
Ons Kinderpanel leest "Monsterhaai" van Paul van Loon. De 25e Dolfje Weerwolfje is een razendspannend avontuur op een tropisch eiland.
Het Kinderpanel ontdekt de Razende Ruimte
Ons panel las het boek Nout & ik in de Razende Ruimte van Fleur Doornberg-Puglisi. In dit boek bedenken Nout en ik ontdekken de razende ruimte: een spannende plek waar je alleen naar toe kunt als je ... Dat weten Nout en ik niet. Samen gaan ze op zoek.
Ons kinderpanel over ‘Dog Man ziet ze zwemmen’
Ons kinderpanel heeft het achtste Dog Man-avontuur gelezen. En allemaal een personage uit het boek getekend. Benieuwd wat zij ervan vonden?
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.