Wie draait de mooiste drol - Agnès de Lestrade, Philippe Jalbert

Vrolijke, leerzame en grappige boeken over zindelijk worden

Als kinderen ongeveer anderhalf jaar zijn, krijgen ze in de gaten dat plas en poep niet vanzelf in hun luier belanden, maar dat daar iets aan vooraf gaat. En dan moet er nog een link gelegd worden tussen aandrang voelen en het bijtijds zonder broek op een potje gaan zitten. Geen wonder dat zindelijk worden een tijdje kan duren! Duurt het langer dan je denkt, vrees niet. Op een gegeven moment gaan kinderen het zelf vervelend vinden om met een volle luier rond te lopen, en dan weten ze de weg naar de pot meestal wel te vinden.

Geef je kind een compliment als het gelukt is, maar doe dat niet al te uitbundig. Dat kan tot misverstanden leiden. Want als het blijkbaar zo iets kostbaars is wat hij heeft geproduceerd, waarom spoel je het dan door de wc?


De pot op!

Een handige periode voor de zindelijkheidstraining is de (zomer)vakantie. Laat je kind, zonder luier maar met een broekje dat snel naar beneden kan, lekker spelen, en houd het potje in de buurt.

Sommige kinderen vinden de wc veel interessanter en slaan het potje gewoon over. Met hulp van een opstapje en een wc-bril verkleiner kan je peutertje veilig de wc-pot op.

Voorlezen is een prima hulpmiddel bij het zindelijk worden. Hier vind je grappige èn duidelijke boeken die je kleintje aanmoedigen de pot of wc op te zoeken.