Kinderboeken op de e-reader

Kinderboeken op de e-reader

Hoewel de meeste ouders hun kinderen liever wat minder achter een scherm zien, is lekker kinderboeken lezen op een e-reader natuurlijk van een heel andere orde. Ook veel kinderen lezen tegenwoordig op een e-reader en omdat deze een stuk minder (soms bijna geen) licht uitstraalt, is dit scherm een stuk rustiger voor de ogen.

Wist je dat je via de Online Bieb duizenden e-books kunt lenen? Van fijne series als Dolfje Weerwolfje tot romantische Young Adult-boeken. Als je kinderen lid zijn van de lokale bibliotheek, kun je hen ook gratis aanmelden bij de Online Bieb. En de meeste bibliotheken zijn tot je 18e verjaardag gratis!

Op deze pagina

Boekentips 6 - 9 jaar

Voor kinderen binnen deze leeftijdscategorie gaat er een wereld open, letterlijk: ze kunnen zelf lezen. Dat neemt niet weg dat ze ook nog heel graag voorgelezen worden en dat is ook erg belangrijk voor het woord- en taalbegrip.

Laat kinderen binnen deze leeftijdscategorie kennismaken met allerlei soorten kinderboeken, dan zullen ze langzaam hun eigen smaak in boeken gaan ontwikkelen. Het aanbod in de bibliotheek is enorm, wij tippen een aantal leuke titels om zelf te lezen en om voor te lezen.

Foeksia en de spiegelheks

Foeksia en de spiegelheks

Paul van Loon & Saskia Halfmouw

Foeksia is erg ondeugend. Ze probeert graag spreuken uit het Grote Toverboek van Kwark, terwijl dat helemaal niet mag. En dat gaat wel eens fout. Oeps!

De boeken over Foeksia de miniheks zijn bij uitstek geschikt voor de beginnende lezer. Worden ze helemaal gegrepen door de avonturen van Foeksia? Op deze pagina vind je de hele serie en een aantal gratis kleurplaten.

Spekkie en Sproet zelf lees boek

Spekkie en Sproet zelf lees boek

Vivian den Hollander & Juliette de Wit

Geen dief is veilig voor deze twee detectives!

Spekkie en Sproet zijn beste vrienden en echte speurneuzen. Spekkie gaat nergens heen zonder haar opschrijfboekje. Want je weet maar nooit wat voor verdachte zaken je allemaal tegen gaat komen! Spekkies neef Nelson werkt bij de politie. Zo horen Spekkie en Sproet nog eens wat en krijgen ze soms de kans om hem bij een zaak te helpen!

Veel boeken over Spekkie en Sproet werden Getipt door de Nederlandse Kinderjury. Het Spekkie en Sproet zelf lees boek is een echte detective voor beginnende lezers op AVI E4.

De woonbootbende

De woonbootbende

Barbara Scholten & Iris Boter

Tristan (9 jaar) over De woonbootbende:

‘Ik vond het een grappig, leuk soms spannend boek om te lezen. Je denkt steeds dat er iets gaat gebeuren en dan gebeurt er weer iets anders. Je blijft lekker doorlezen dan. Tof dat de jongens en meiden zulke goede vrienden zijn. Ik zou zeggen lezen allemaal!!’

Het geheim van de vlogger

Het geheim van de vlogger

Wieke van Oordt

Een magisch potlood waarmee striptekeningen tot leven komen. Een computerspel dat je leven overneemt. Een hockeystick waarmee je opeens alle wedstrijden wint. Een manege waar de paarden verdwijnen… Er zijn al meer dan 50 boeken verschenen in De Geheim-serie, en sommige geheimen zijn bedacht door kinderen!

In ‘Het geheim van de vlogger’ filmt Tibo per ongeluk hoe een man zijn klasgenootje Joosje hardhandig een auto in trekt. Ze wordt ontvoerd! Kan hij haar redden – met hulp van zijn volgers?

Boekentips 9 - 12 jaar

Kinderen van negen tot twaalf jaar beginnen steeds meer zelfstandig te lezen en ontwikkelen bepaalde interesses en hobby’s zoals natuur, dieren, geschiedenis en mode. Daarom tippen we hieronder weer een gevarieerd lijstje met boeken die je allemaal digitaal kunt lenen en lezen.

Mees Kees – Op de planken

Mees Kees – Op de planken

Mirjam Oldenhave & Rick de Haas

Mees Kees is stagiair, dus hij weet nog niet goed wat een meester allemaal moet doen. Maar gelukkig heeft hij een klas vol experts! De kinderen leren hem dat je bij Nieuws uit de Natuur best naar Spiderman mag kijken, want een spin is ook natuur.

De boeken over Mees Kees zijn al jarenlang favoriet bij jongens en meisjes! Bij de Online Bieb zijn er lekker veel boeken te vinden over de innemende stagiair.

En als je geen genoeg kunt krijgen van Mees Kees hebben we nog een tip: de vijfde film Mees Kees in de wolken is nu te zien in de bioscoop. De 4 eerdere delen zijn te vinden op onder andere NetflixVideoland en Pathé ThuisMees Kees de serie kun je terugkijken op NPO Z@pp.

Spirit Animals 1 – Vechten voor je leven

Spirit Animals 1 – Vechten voor je leven

Brandon Mull

Het eerste deel in een fantasierijke serie van zeven boeken over moed, vertrouwen en vriendschap.

Tijdens een speciale ceremonie verschijnt bij vier kinderen een Spirit Animal, een totemdier dat speciale krachten kan oproepen. Al snel blijkt dat deze magische dieren niet zomaar zijn gekomen. Er dreigt gevaar en de vier kinderen en hun totemdieren zijn de enigen die de wereld kunnen redden…

Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallie

Het dagboek van Nurdius Maximus in Gallie

Tim Collins & Andrew Pinder

‘Ooit zal ik de grootste held uit de Romeinse geschiedenis zijn, maar op dit moment schiet dat nog niet zo op…’

Nurdius droomt ervan net zo sterk te zijn als zijn broer Spierus, maar tot nu toe is hij gewoon een slungelige puber die over dingen struikelt. Hij houdt een dagboek bij zodat iedereen later kan lezen hoe hij de grootste held uit de Romeinse geschiedenis werd. Tijdens het lezen van zijn supergrappige dagboek, komen kinderen ongemerkt een heleboel te weten komt over het oude Rome!

Kidsweek geeft Nurdius 4 sterren: ‘Een van de grappigste series’.

Floor, goed geregeld

Floor, goed geregeld

Marjon Hoffman & Georgien Overwater

Renske (8 jaar) over Floor, goed geregeld:

‘Ik heb al een heleboel boeken over Floor gelezen en ook deze was heel leuk. Floor beleeft altijd gekke en onverwachte dingen (zo dacht ze bijvoorbeeld dat ze naar een echte houseparty ging, maar dat bleek een housewárming te zijn!). Ik zou graag een vriendin van Floor willen zijn 😀.’

De komische avonturen van Floor zijn niet alleen te volgen in de boeken, sinds het voorjaar van 2018 is Floor ook op tv! Kijk hier de afleveringen van seizoen 1 & 2 terug. En… vanaf 8 maart 2020 is seizoen 3 op tv!

De Griezelbus 1

De Griezelbus 1

Paul van Loon

De Griezelbus is een echte klassieker, vele ouders zullen er ook mee zijn opgegroeid. De boeken hebben onlangs een mysterieus nieuw omslag gekregen (dat je ook gewoon op de ereader kunt bewonderen). Tijd voor een nieuwe generatie lezertjes om in te stappen en lekker te griezelen bij de verhalen over P. Onnoval, chauffeur Beentjes en nog een heleboel andere enge, grappige, duistere en vrolijke figuren.

Boektips 12+

Uit onderzoek van KVB Boekwerk blijkt dat 12/13-jarigen nog regelmatig in de boekhandel en bibliotheek komen. Maar:

‘…slechts 48% van de 12/13-jarigen vindt dat er voldoende boeken voor hun leeftijd zijn. In deze leeftijd is slechts 25% bekend met Young Adult (YA) boeken. Bijna de helft van alle respondenten in deze leeftijdsgroep geeft aan wel graag dit soort boeken te willen lezen.’ (Jongeren & Lezen, 2018).

Reden genoeg voor deze fijne tiplijst met boeken voor 12+!

De woordsmid

De woordsmid

Patricia Forde

Voor jongens en meiden die van fantasy en sciencefiction houden, is De woordmid (11+) een echte aanrader.

Een spannend boek vol gruwelijke geheimen dat zich afspeelt in Ark, waar een streng regime heerst. De inwoners krijgen alleen eten en drinken op vertoon van bonnen en er mag alleen gesproken worden in Lijst: een taal die bestaat uit 500 voorgeschreven woorden.

Als leerling-woordsmid is Letta mede-beheerder van de Lijst. Als ze te horen krijgt dat haar meester is overleden tijdens een expeditie, moet zij zijn plaats innemen. Maar is hij wel dood? Letta besluit de waarheid te achterhalen en ontdekt een gruwelijk geheim…

‘Het sterke plot en de fijne schrijfstijl maken De woordsmid voor mij tot een bijzonder boek.’ – HebbanJeugdliteratuur Club

Broederschap van de bok

Broederschap van de bok

Reggie Naus

Broederschap van de bok van Reggie Naus speelt zich af in de achttiende eeuw in Limburg, waar een mysterieuze roversbende de boel onveilig maakt.

De zestienjarige Peter sluit zich bij de bokkenrijders aan, maar of dat nou zo’n goed idee is? Het verhaal wisselt af tussen de achttiende eeuw en het heden, waarin er rare dingen in Limburg gebeuren. Broederschap van de bok is spannend, avontuurlijk en vlot geschreven.

Broederschap van de bok van Reggie Naus is een heel geslaagde combinatie van een historisch verhaal en misdaadjeugdverhaal.’ – NBD Biblion

Fab

Fab

Caja Cazemier

Caja Cazemier schrijft al ruim 25 jaar realistische en herkenbare boeken voor jongeren. Haar kracht? Zonder poespas vertellen over onderwerpen die tieners van nu bezighouden, zonder met een vingertje te wijzen.

Fab is een lekker meidenboek over vriendschap, jaloezie en beroemd zijn: wat heb je ervoor over en hoe is het eigenlijk om beroemd te zijn?

De scheepsjongens van Bontekoe

De scheepsjongens van Bontekoe

Johan Fabricius

Het verhaal over de 3 jongens Hajo, Rolf en Padde, die met De Nieuwhoorn van schipper Bontekoe in 1618 naar de Oost trekken, is niet weg te denken uit de Nederlandse jeugdliteratuur.

Dit is een echte klassieker, boordevol actie en avontuur. De scheepsjongens van Bontekoe is bijna 100 jaar (!) geleden geschreven, maar het verhaal zal kinderen van nu nog steeds blijven boeien. Voor stoere jongens en meiden!

Boekentips 15+

Over het algemeen lezen deze jongeren minder dan in de vroege tienerjaren. En dat is zonde! Er zijn namelijk veel mooie boeken speciaal geschreven voor jongeren van deze leeftijd, die aansluiten bij hun belevingswereld. En een boek kan ook zoveel doen, juist in deze drukke leeftijdscategorie.

Fright Night

Fright Night

Maren Stoffels

Heb jij een zoon of dochter die maar niet van Netflix af te krijgen is en lezen saai en suf vindt? De thrillers van Maren Stoffels zijn vlot en actief geschreven en vooral: bloedstollend spannend. Haar verhalen vertragen nergens waardoor ook de minder grote leesliefhebbers geboeid door blijven lezen.

In Fright Night geeft een groepje vrienden zich op voor een fright night: ze brengen de nacht door in een bos, waar ze worden geconfronteerd met hun grootste angsten. Wat gebeurt er als die angsten veel te dichtbij komen?

Niemands meisje

Niemands meisje

Lydia Rood

Op zoek naar meer psychologische jongerenromans? Niemands meisje van Lydia Rood is het rauwe en levensechte portret van Liesbeth, een meisje dat niets liever wil dan dat iemand haar echt ziet en begrijpt.

Niemands meisje bestaat uit verschillende tekstsoorten zoals transcripties met Liesbeths therapeut en losse notities. Het verhaal van Liesbeth blijft lang door je hoofd spoken nadat je het hebt gelezen.

Soldaten huilen niet

Soldaten huilen niet

Rindert Kromhout

Soldaten huilen niet van Rindert Kromhout is het eerste deel van een trilogie over de kunstenaarsfamilie van schrijfster Virginia Woolf. De lezer volgt Quentin, Julian en Angelica, nichtjes van Virginia en kinderen van haar zus Vanessa Bell. Zij waren de centrale figuren in de Bloomsbury Group, een kunstenaarsgroep die woonde en werkte in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Kromhout deed veel research naar deze familie. Met veel oog voor detail schrijft hij invoelbaar het levensverhaal van de Bloomsbury Group op. Het resultaat is een sfeervolle historische adolescentenroman met inspirerende en originele personages in de hoofdrol.