AVI lezen met Paul van Loon, ik ben net als jij

Interview met Paul van Loon

Paul van Loon is met zijn Dolfje Weerwolfje niet meer weg te denken uit de kinderboekenwereld. Maar wist je al dat deze meester van de grumor ook diverse boeken op AVI-niveau heeft geschreven? Speciaal voor beginnende lezers! Wij vroegen hem naar het belang van lezen, het schrijven op AVI-niveau en zijn nieuwste boek Ik ben net als jij.

'Voor kinderen is het alsof je een raam openzet en er een hele nieuwe wereld voor hen opengaat.'

Laten we bij het begin beginnen. Hoe begon je met schrijven?

‘Vroeger wilde ik eigenlijk illustrator worden, maar toen ik tijdens mijn opleiding illustraties maakte, wilde ik er ook een verhaal bij hebben. Ik kende niemand die dat kon, dus ik dacht: ik ga dat zelf doen. Uiteindelijk werd dat verhaal gepubliceerd in de krant en heb ik in totaal zo’n honderd korte verhalen geschreven.

De wereld van kinderboeken ontdekte ik later, door het boek Max en de maximonsters. Ik zag hoe mooi kinderboeken eigenlijk zijn. Er ging letterlijk een wereld voor me open en ik voelde me daar helemaal op mijn plek. Het is echt een leuk en dankbaar publiek.’

Ondertussen staan de jonge fans in lange rijen voor jouw handtekening en kent iedereen jouw grumor-boeken. Maar schrijven voor beginnende lezers op AVI-niveau is een heel ander verhaal, toch?

‘We hebben de serie AVI-lezen met Paul van Loon uitgebracht. Maar toch is dat niet nieuw voor mij. Ik ben als schrijver begonnen bij uitgeverij Zwijsen en de eerste tien jaar heb ik alleen maar AVI boeken geschreven, speciaal voor beginnende lezers. Daar heb ik veel van geleerd, door de beperkingen.

Ik zie vaak bij boekpresentaties van Dolfje Weerwolfje-boeken wat oudere kinderen die hun broertjes of zusjes meenemen. Die jongere kinderen kunnen mijn boeken nog niet lezen. Speciaal voor hen heb ik Waar is Noura? en Feest in het bos geschreven. Boeken over Dolfje en Noura voor kleuters die al een beetje zelf kunnen lezen.

Schrijven op AVI-niveau is echt een uitdaging. Daarbij moet je letten op de woordkeuze en het aantal woorden, dat is heel anders en daar heb ik door de jaren heen veel van geleerd.’

Een hele uitdaging dus. Wat drijft jou om te blijven schrijven voor al deze jonge lezers?

‘Bij het schrijven van mijn boeken zorg ik ervoor dat de verhalen aansprekend zijn en dat kinderen ze willen blijven lezen. Ik vind lezen namelijk zo belangrijk. Als je iets wilt doen in je leven, dan moet je kunnen lezen. Zeker voor kinderen is het alsof je een raam openzet en er een hele nieuwe wereld voor hen opengaat. Als je leest, ontdek je wat er allemaal mogelijk is. Het prikkelt je fantasie. Daarnaast is het goed voor het gevoel van inleving, dat is natuurlijk enorm goed voor kinderen. Lezen begint overigens met voorlezen, die woordenschat van kinderen wordt zoveel groter als je als ouder al vroeg begint met voorlezen.’

Nieuw uit jouw pen is 'Ik ben net als jij'. Een mooi boek voor net iets oudere kinderen. Namelijk groep 3. Dit keer minder griezelig dan we van jou gewend zijn. Hoe kwam je op het verhaal?

‘Het leek mij leuk om een vampierverhaal te schrijven vanuit een onverwacht perspectief: iemand, een meisje, waarmee je meeleeft. Dan is het geen griezelverhaal, maar gewoon een verhaal over een meisje dat op zoek is naar zichzelf.’

ik ben net als jij

ik ben net als jij

Een mooi leesboek op AVI M3 van Paul van Loon. Een verhaal over willen weten wie je bent. Flier weet het nog niet. Is ze net als jij? Een aanrader voor kinderen die leren lezen!

flier is klein.
ze zit in een boom op een tak.
maar wat voor dier is flier?
is ze een eekhoorn, net als plok?
een bosuil, net als uil?
of een muis, net als piep?
zelf weet flier het niet.
wie weet het wel?

Gerelateerde artikelen

Schrijver in beeld – Thema: oorlog

Haal bekende schrijvers in de klas met gratis videolessen rondom het thema oorlog! Bij aanschaf van het boekenpakket voor groep 3 t/m 8 ontvang je een link naar het digitale lespakket. Een mooie manier om met jouw leerlingen in gesprek te gaan over de Tweede Wereldoorlog rondom 4 en 5 mei.

Nieuws
Lees meer

Drie vragen aan Andy Harkness

Andy Harkness werkte mee aan grote Disney-films. Wij stelden hem drie vragen over de bijzondere werkwijze van zijn nieuwe boek Wolfie.

Achtergrond
Lees meer

Een boek uitgeven, hoe werkt dat?

Hoe werkt het uitgeven van een boek precies? In dit artikel bespreken we hoe dit gaat en welke afdelingen hier allemaal bij komen kijken.

Achtergrond
Lees meer