Banner Paul van Loon Auteur
Paul van Loon

Prijzen en nominaties

  • Oeuvreprijs - Bekroond tot Kinderboekenridder door het Kinderboekenmuseum 2019.
  • Raveleijn - Pluim van de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2012 en Bruna Jeugdboek van het jaar 2012.
  • Dolfje Weerwolfje - Uitgeroepen tot grootste kinderboekenheld 2011.
  • Dolfje Sneeuwwolfje - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2009.
  • Weerwolfgeheimen - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2008.
  • Eremedaille van de Nederlandse Kinderjury 2007.
  • Boze drieling - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2006.
  • Weerwolvenbos - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2004 en Nickelodeon's Kid's Choice Award 2004.
  • Volle maan - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2000.
  • Dolfje Weerwolfje - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1998.
  • De Griezelbus 3 - Venz Kinderboekenprijs 1997 en Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1997.
  • Nooit de buren bijten - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1996.
  • Meester Kikker - Prijs van de Nederlandse Kinderjury 1996.

Paul van Loon

Paul van Loon schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Dat doet hij al meer dan 35 jaar. Miljoenen kinderen in binnen- en buitenland kennen zijn boeken over Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks en over de Griezelbus. Zelf houdt hij het meest van griezelverhalen, gekke verhalen en grumorverhalen (dat is een combinatie van de eerste twee). De ideeën daarvoor haalt hij uit de Andere Werkelijkheid, die hij betreedt wanneer hij ’s nachts schrijft.

Nederlandse Kinderjury
Het allerbelangrijkst voor Paul is dat kinderen zijn boeken met plezier lezen. En dat doen ze! Jaar na jaar worden zijn boeken getipt en bekroond door de Nederlandse Kinderjury, in 2009 voor de tiende keer. Hoe vaak hij de prijs ook krijgt, Paul is elke keer weer even blij als toen hij hem voor het eerst won.

Pauls jeugd
Paul van Loon werd in 1955 geboren in Geleen. Later verhuisde het gezin naar Noord-Brabant, waar Paul nog altijd woont. Toen hij acht jaar was, zag hij een kleine, dode krokodil liggen, langs de sloot achter het huis. Niemand geloofde hem (waarschijnlijk nog steeds niet). Later schreef hij het boek Weg met die krokodil! . Er leefden in die sloot ook veel kikkers. Later bedacht hij Meester Kikker .
Pauls broer werd tijdens een ruzie een keer gebeten door een jongen die verdacht doorlopende wenkbrauwen had. Later schreef Paul boeken over weerwolven. Toen hij een jaar of twaalf was, las hij veel griezelboeken die eigenlijk voor volwassenen bedoeld waren. Er waren nog geen griezelboeken voor kinderen. Schrijvers als H.P. Lovecraft en Robert E. Howard bezorgden hem griezellige dromen. Dracula van Bram Stoker uit 1897 is nog steeds een van zijn favoriete boeken. Vanwege zijn enorme schrijftalent werd Paul van Loon in 2008 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Tekeningen of verhalen?
Toen Paul zeventien jaar was, prikte een zigeuner een oorring in zijn linkeroor met de woorden: ‘Die ring moet je blijven dragen, als je een verhalenverteller wil worden.’ Paul begreep er niets van. Hij wilde tekenaar worden en volgde de opleiding tot illustrator aan de Kunstacademie in Den Bosch. Maar een tekening van een dwerg en een boze trol bracht daar verandering in. Paul vroeg zich af wat er aan de hand was met die twee en schreef er een verhaal bij. Daarna volgden meer verhalen, die werden gepubliceerd in het Brabants Dagblad en in tijdschriften als Donald Duck, Ezelsoor, Okki en Taptoe. Tot zijn eigen verbazing was Paul bezig schrijver te worden. Eigenlijk vond hij schrijven nog leuker dan tekenen. Hij hield de oorring altijd in.

Boeken
In 1983 verscheen zijn eerste boek Boven op tante Agaat . Sindsdien heeft Paul een kleine honderd boeken geschreven, waaronder de series Dolfje Weerwolfje , De Griezelbus en Leeuwenkuil . In 1997 schreef hij het Kinderboekenweekgeschenk Lycdrop . De meeste van zijn boeken worden geïllustreerd door Hugo van Look.

Films, luisterboeken en vertalingen
Inmiddels zijn over Dolfje Weerwolfje diverse musicals gemaakt en zijn Dolfje Weerwolfje, Foeksia de miniheks, Meester Kikker en De griezelbus verfilmd.
Van een aantal boeken van Paul zijn luisterboeken gemaakt.
Veel van Pauls boeken zijn vertaald, o.a. in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland en Letland, Zweden, Spanje, Korea, Japan.

Meest gestelde vragen
Antwoord op de meest gestelde vraag: niet bekend. Onzichtbaar achter de eeuwige zwarte zonnebril. (We vermoeden blauw-grijs.)
Pauls lievelingsboeken: Paulus de Boskabouter , Max en de Maximonsters en De G.V.R. .
Hobby: muziek met veel gitaren.
Lievelingseten: Indonesisch.

© Foto: Manisha van Loon
Lees meer

Beleef spannende avonturen met Dolfje Weerwolfje

Leren lezen met Paul van Loon

Meer producten

Luisterboeken van Paul van Loon

 

Jouw boek van Paul van Loon

Doen!

Op school

Nieuws & Artikelen

Muziek Paul van Loon

Luister naar de liedjes die Paul van Loon schreef bij zijn boek Weerwolvenfeest. Zing mee met Dolfje Weerwolfje, Noura, Leo en Paul van Loon.

Achtergrond
Lees meer

Kinderpanel leest “Monsterhaai”

Ons Kinderpanel leest "Monsterhaai" van Paul van Loon. De 25e Dolfje Weerwolfje is een razendspannend avontuur op een tropisch eiland.

Kinderpanel
Lees meer