Auke-Florian Hiemstra
Naturalis - Alexander Schippers

Auke-Florian Hiemstra

Bioloog Auke-Florian Hiemstra (1992) woont net als veel egels, vossen en meerkoeten midden in de stad Leiden.
Hij promoveert bij Naturalis, waar hij onderzoek doet naar ‘animal architecture’, oftewel ‘dingen gemaakt door dieren’, zoals vogelnesten. Vooral de nesten van de meerkoet vindt hij spannend. Deze vogels gebruiken plastic als nestmateriaal en broeden op de gekste dingen, van zonnebrillen tot ruitenwissers. Maar tijdens zijn tochten door de stad komt Auke-Florian nog veel meer dieren en planten tegen. In zijn boek Perronpapegaaien en krekelcriminelen stelt hij ze stuk voor stuk aan je voor. Uit onderzoek blijkt dat kinderen meer Pokémons dan echte diersoorten kennen, en met zijn boek wil Auke-Florian dat proberen te veranderen!
Als medeoprichter van De Grachtwacht organiseert hij wekelijks een clean-up op de grachten van Leiden. Met de Plastic Spotter -kanovloot varen vrijwilligers door het centrum en vissen ze de vreemdste dingen uit het water. Het project stond in de Trouw Duurzame top 100 , en leverde een plek in de Duurzame Jonge 100 op.
Auke-Florian haalde met zijn onderzoek CNN, The Guardian en The New York Times , en zijn foto’s stonden wereldwijd in National Geographic . Hij is als huisbioloog regelmatig te gast bij talkshows en andere tv-programma’s, en werkte vóór en achter de schermen bij de commerciële en publieke omroep. Hij presenteerde het wetenschapsprogramma van Lowlands, was de dierenexpert van Willem Wever en sprak zelfs de koning toe. Na tien jaar columns schrijven, voor meerdere kranten en bladen, verscheen eindelijk zijn eerste boek: Perronpapegaaien en krekelcriminelen .
Lees meer