Betty Sluyzer

Betty Sluyzer

Betty Sluyzer (1953) groeide op in Amsterdam. Toen ze vier jaar oud was, overleed haar moeder. Op haar zesde ging Betty met haar twee jaar oudere, dove broer Jaap bij oom Max en tante Jo wonen. Betty’s vader kwam vaak langs en zo had Betty eigenlijk drie ouders.
Lezen vond Betty vanaf het begin heerlijk. Op haar vierde was ze zelfs geregeld kwaad op haar vader, omdat hij de krant wél kon lezen en zij niet. Toen ze eenmaal kon lezen, is ze er nooit meer mee gestopt.
Naast het lezen had Betty nog andere hobby’s: ballet, toneelspelen, voorlezen en dingen bedenken zoals liedjes, gedichtjes en toneelstukjes. ‘Uit welk boek heb je dat overgeschreven?’ vroeg haar tante, toen ze de tekst van een zelfbedacht liedje liet zien.
Op de middelbare school (gymnasium alpha) werd ze lid van de toneelclub en redacteur van de schoolkrant.
Na het gymnasium ging Betty Sluyzer Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, omdat ze van lezen en van boeken hield. Eigenlijk wilde ze ook wel naar de balletacademie, maar haar leraar Nederlands haalde haar over om naar de universiteit te gaan: ‘Jij moet gewoon voor de klas.’ In 1982 studeerde ze cum laude (met lof) af.
In 1985 werd haar oudste dochter Frida geboren en begon Betty verhaaltjes voor baby’s, dreumesen en peuters te schrijven. In 1986 werd haar jongste dochter Mitzy geboren. In 1986 verschenen ook haar eerste kinderboeken in de winkel. Sindsdien zijn er meer dan honderd kinderboeken van Betty gepubliceerd.
Betty Sluyzer schrijft sinds 1985 boeken voor kinderen van 0-12. Vanaf 2009 maakt ze ook kinderliedjes, die ze zelf zingt. Sinds 1997 is ze fulltime schrijfster. Daarnaast geeft ze voorstellingen en swingende presentaties, cursussen en workshops op het gebied van taal en kinderboeken. Betty is zelfstandig ondernemer en is eigenaar van haar eigen webwinkel.
Wat Betty het liefste doet? Zó schrijven dat voorlezen een feest is!
Lees meer