Iris Stobbelaar

Iris Stobbelaar

Iris Stobbelaar werd in Amsterdam geboren op 3 oktober 1970. Haar moeder, die verpleegkundige was, kwam altijd thuis met spannende verhalen en elke avond las zij voor. Daar ontstond Iris’ liefde voor verhalen. Grimm, Andersen, Lindgren, Griekse en Noordse mythen waren favoriet. Ook met films ging Iris’ voorkeur uit naar het fantasierijke en avontuurlijke. Ronja de Roversdochter en Dunderklumpen stonden op nummer één.
Omdat ze ook erg van toneelspelen hield, meldde ze zich na de middelbare school aan bij de Toneelacademie in Maastricht. Na haar opleiding tot regisseuse maakte ze voorstellingen met haar eigen theatergroep in Maastricht, werkte ze als trainingsacteur voor onder meer de politie en de NS en speelde ze in de populaire tv-serie Samsam , waarin ze de rol van Eva had.
Toen ze met acteur Niels Brandaan Cotterink werkte aan de kindervoorstelling De Zeer Grote Kapitein Wel Wel , ontstond het idee van een jongen die op school zit en zijn zusje weg wenst. Voor de voorstelling werd uiteindelijk voor een heel ander verhaal gekozen, maar het idee van die jongen bleef in haar hoofd hangen. En nadat ze in 2003 met haar man naar Amerika was verhuisd, besloot ze het verhaal op te schrijven. In eerst instantie ging het schrijven niet zo snel omdat er in Los Angeles van alles te doen en te ontdekken viel. Maar toen haar zoontje in 2007 geboren werd, raakte Stranders in een stroomversnelling. Voor het grootste gedeelte ontstond het boek in de Starbucks tegenover de peuterschool van haar zoontje, waar ze elke dag drie uur zat. Ze werkte er met een koptelefoon op zodat mensen haar niet zouden storen. Waar ze naar luisterde? Voornamelijk de soundtracks van Transformers en Batman Begins .

Meer weten over Iris Stobbelaar of haar een vraag stellen? Dat kan. Ga naar de Faceboek-pagina van Stranders of surf naar de website! Iris Stobbelaar studeerde af aan de toneel academie Maastricht. Ze werkte als theaterregisseuse, verwierf bekendheid als actrice in de tv-serie SamSam en schreef columns voor het blad Wij Jonge Ouders.

Iris is getrouwd met Hollywoodregisseur Roel Reiné. Ze hebben een zoon, Max, en een dochter, Isa. Ze woont met hen in Los Angeles. Stranders is Iris’ boekdebuut.
Lees meer