Kenneth Grahame

Kenneth Grahame

Kenneth Grahame werd in 1859 in de Schotse stad Edinburgh geboren. Op vijfjarige leeftijd overleed zijn moeder, waarna zijn vader aan de drank raakte en naar Frankrijk vertrok. De vier kinderen gingen naar hun oma. Na de lagere school wilde Kenneth dolgraag verder leren, maar door geldgebrek moest hij gaan werken. Bij de Bank van Engeland maakte hij door hard werken een snelle carrière. Tegelijkertijd schreef hij regelmatig in twee Engelse kranten.
Kenneth Grahame trouwde in 1899 met Elspeth Thomson en een jaar later werd hun enig kind, Alistair, geboren. Alistair was blind aan zijn rechteroog en scheel aan zijn andere. Vader Kenneth vertelde iedere avond voor het slapengaan een verhaaltje over Das, Mol, Pad en Rat. Als Alistair met vakantie ging, dan moest Kenneth beloven die verhaaltjes per post door te vertellen, anders zou hij thuisblijven. Deze verhaaltjes per brief vormden later de kern van De wind in de wilgen .
In 1908 werd De wind in de wilgen gepubliceerd. Dit boek bleek zo’n succes dat Kenneth Grahame niet meer hoefde te werken en in een buitenhuis kon genieten van het leven. Daar stierf hij in 1932.

De wind in de wilgen maakte Kenneth Grahame in één slag wereldberoemd. Het verhaal is fascinerend voor alle leeftijden: er wordt een wereld geschetst waarin iedereen zich thuis voelt. Een boek om iedere keer weer te herlezen of opnieuw voor te lezen.

De illustraties van Ernest H. Shepard zijn al even beroemd als het boek zelf. Als geen ander weet Shepard met schijnbaar eenvoudige tekeningen de wereld van Mol, Pad en Rat treffend te verbeelden.
Lees meer