Lennart Nilsson

Lennart Nilsson

Lennart Nilsson (24 augustus 1922 - 28 januari 2017) was een Zweedse fotograaf en wetenschapper. In samenwerking met onderzoekers en met behulp van geavanceerde apparatuur documenteerde hij het binnenste van de mens tot in detail, op celniveau. Zijn bekendste boek is Het grote wonder , waarin het ontstaan van een mens, van conceptie tot geboorte, is vastgelegd.
Nilsson had een internationale reputatie opgebouwd met zijn opnamen van het menselijk lichaam, maar hij besteedde ook aandacht aan de dierenwereld en de planten- en insectenwereld. Hij ontving heel wat prijzen voor zijn fotografische werk. Zijn foto’s zijn te zien in musea over de hele wereld, waaronder het British Museum in Londen, Tokyo Fuji Art Museum en het MOMA in New York. Ook werd hem een eredoctoraat in de medicijnen verleend aan het Karolinska Instituut in Stockholm.
Zijn boeken verschenen in achttien talen. Het grote wonder is dan ook in heel wat landen het standaardwerk waarmee ouders zich voorbereiden op de geboorte van hun kindje.
Lees meer