Tialda Hoogeveen
© Joke Schut

Tialda Hoogeveen

Tialda Hoogeveen werd op 8 mei 1974 geboren in het Friese dorpje Haskerdijken, dat niets meer was dan kilometers weiland en een enkel huis en boerderij langs een weg. In dat afgelegen dorpje vermaakte ze zich in de tuin met haar zussen, broertje en de dieren. In en om het huis leefden ganzen, duiven, kippen, geiten, katten en een hond. De tuin grensde aan een weiland met koeien en in de zomer vulde het luchtruim zich met de geluiden van weidevogels, zoals de grutto en de kievit.

Thuis speelde ze veel met haar jongere zus met wie ze altijd verhalen verzon. Zo kropen er ’s avonds denkbeeldige vrienden door het raam, maakten ze landkaarten waarmee ze heksen, geesten en andere wezens konden bezoeken, namen ze radioprogramma’s op met de cassetterecorder en maakten ze al op jonge leeftijd boekjes. De verhalen die Tialda niet zelf kon verzinnen haalde ze uit de boeken in de bieb in het dorpje verderop.

Toen ze ouder werd bleef ze schrijven. Kilo’s dagboeken en vakantielogboeken. En stapels brieven met vrienden van natuurkamp en atletiek. Toen ze later au-pair werd in Londen, werden de brieven met vrienden en familie de levenslijn met thuis. Bellen was toen duur en het was nog in de tijd voor internet en e-mail. Gelukkig maar, want brieven blijven altijd bestaan. Ze paste in Londen op een baby en vier katten en woonde bij mensen die werkten als regisseur en als acteur/schrijver. Het was een eye-opener: dus zo kon je ook je brood verdienen! Het inspireerde Tialda in haar geheime droom om schrijver te worden. Na haar studie werkte ze acht jaar lang bij Natuurmonumenten als redacteur. In die tijd kwam ook haar eerste kinderboek Winterslaap uit, over hoe dieren in Nederland een winterslaap houden, dat ze schreef toen haar oudste dochter een winterslaap hield in haar buik. Twee jaar later kwam het boek Lentekriebels erachteraan, een kinderboek over voortplanting bij dieren, maanden later gevolgd door een tweede dochter.

Toen ze stopte bij Natuurmonumenten, startte ze bij Script Plus de opleiding Proza voor kinderen. Vele boeken volgden, voor kinderen en voor volwassenen, net als korte kinderverhalen, gedichten, een hoorspel en talloze artikelen. Haar werk verschijnt in het Nederlands en ook in haar moedertaal Fries.

De liefde voor de natuur bleef, dieren en planten zullen haar nooit vervelen. Net als verhalen vertellen. Oerstoer, over de wolharige mammoet en de rest is het eerste kinderboek over dieren die hier leefden tijdens de ijstijd.

Scholen, boekhandels en bibliotheken kunnen Tialda Hoogeveen uitnodigen om over het boek te praten. Meer weten over Tialda Hoogeveen? Kijk dan op haar eigen website: www.tialdahoogeveen.nl
Lees meer