Tineke van der Stelt
Mark Sassen

Tineke van der Stelt

Tineke van der Stelt groeide op in Amsterdam waar ze al in de kinderstoel met tekenen begon. Dingen maken, daar werd en wordt ze gelukkig van.
Ze zegt hierover: ‘Ik herinner mij een van de eerste opdrachten van de kleuterschool. We moesten een oude Ligadoos in een uil omtoveren. Om mij heen zaten kindertjes te zuchten en te steunen, maar ik dacht; wat is het hier heerlijk! Ik hoef alleen maar te doen wat ik leuk vind.
Op mijn eerste basisschool werd ook veel getekend. Alle kinderen hadden dezelfde kleurdoos met 6 potloden erin. Ik herinner me nog het verrukkelijke moment waarop we er een paars kleurpotlood bij kregen. Ik maakte een tekening van Jezus aan het kruis in een paarse jurk met Maria huilend ernaast.
Op zondagen knutselde mijn vader met ons. Er ging een groot zeil over de tafel en daar zaten we dan met z’n allen te kleien. Hij leerde ons hoe we grote vazen en potten uit ringen konden opbouwen. Eindeloos kneden, smeren, kloppen en tenslotte beschilderen met echte kleiverf. Helaas ging het tijdens het bakken in de gezamenlijke oven nog wel eens mis. Dan kreeg je je gladgestreken vaasje terug met een klomp glazuur eraan vast gekit van het werk van een andere knutselaar. Toen we iets ouder werden, mochten we met echte olieverf schilderen. Mijn vader had een prachtig oud kistje, vol verkreukelde tubes verf waar we met ontzag naar keken. Hij verzaagde een brede plank en iedereen kreeg een paneeltje om op te schilderen. Het hele gebeuren, dat kistje, de geur, de verf waar je zuinig mee moest zijn en die eerst moest drogen voor je weer verder kon, het had allemaal iets magisch voor mij.’

Tineke van der Stelt volgde de lerarenopleiding Tekenen/ Textiele Werkvormen en daarna nog twee jaar tekenen aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Ze werkte op een ontwerpbureau en in het onderwijs. De laatste jaren schrijft en illustreert ze kinderboeken.
‘Als ik op zolder aan mijn werktafel zit, denk ik ook nu vaak: wat zit ik hier heerlijk! Ik hoef alleen maar te doen wat ik leuk vind.’
Lees meer