Youp van ’t Hek

Youp van ’t Hek

Youp van 't Hek (Naarden 1954) komt uit een gezin van acht kinderen. Al jong pent hij schriften vol met liedjes en conferences. Hij bewondert Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan.
Als dertienjarige gaat hij naar het seminarie om priester te worden, maar dat duurt niet lang. Hij wordt van school gestuurd, net als van de middelbare scholen waar hij daarna naartoe gaat. Op zijn zestiende zit hij in 2 mavo.
Uiteindelijk haalt hij zijn mavo-diploma. Maar veel belangrijker vindt hij zijn carrière als schrijver en speler, die ook op school begint. Hij wordt hoofdredacteur van de schoolkrant, interviewt bekende Nederlanders en schrijft pagina's vol met grappen en verzinsels. Hij leidt het schoolcabaret en treedt op voor zalen van vijfhonderd mensen.
Als Youp een impressariaat belt dat hij 18 jaar is, cabaretier wordt en graag wil weten hoe hij dat moet aanpakken, mag hij een week mee op tournee met Fons Jansen. Nog geen jaar later verhuist hij naar Amsterdam, richt Nar op en treedt op met zijn eerste programma Your Youp for You .
Nar wordt Cabaret Nar met de komst van onder anderen zijn huidige vrouw Debby Petter. Omdat er vaak net genoeg publiek in de zaal zit om uit de kosten te komen, werkt Youp ook als ontbijtkelner, copywriter en kantoorklerk.
In 1983 breekt hij door na een optreden in het KRO-televisieprogramma De Alles is Anders-show . Sindsdien heeft hij altijd volle zalen.
Youp en Debby hebben samen drie kinderen, voor wie hij vele verhaaltjes heeft verzonnen. In 2010 maakt hij met illustrator Georgien Overwater een vrolijk voorleesboek over droevige dingen De gelukkige olifant .
Lees meer