Interview met Joël Broekaert & Marieke van Ditshuizen
Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Het boek is geschreven door Joël Broekaert en bevat prachtige illustraties van Marieke van Ditshuizen. Wij hebben het duo het hemd van het lijf gevraagd!
Joël Broekaert studeerde geschiedenis en journalistiek in Amsterdam. Hij werd journalist, maar het werd hem al snel duidelijk dat hij het maar over één onderwerp wilde hebben: eten! Joël werkt als culinair journalist en recensent én maakte drie tv-programma’s over voedsel. Samen met illustrator Marieke van Ditshuizen bracht hij het boek Van honingbij tot hagelslag uit.
Marieke van Ditshuizen werd geboren in Rotterdam. Als kind tekende ze al heel graag, maar dat ze hier haar beroep van kon maken, bedacht ze toen nog niet. Marieke houdt van lezen, muziek en eten. Als ze ergens in geïnteresseerd is, zoekt ze graag veel informatie over zo’n onderwerp. Ze houdt van dingen ’uitpluizen. De prachtige illustraties in Van honingbij tot hagelslag zijn tot stand gekomen door gebruik te maken van een wel heel bijzondere techniek. Ze vertelt er in onderstaand interview graag meer over!
Vragen aan Joël en Marieke
Joël:
Het was een gezamenlijk proces. Marieke is naar mij toegekomen want ze wou heel graag een kinderboek maken over de herkomst van eten. Ik vond het erg leuk dat ze bij mij aanklopte want ik vind het zelf erg leuk om nieuwe dingen uit te proberen, en zag dit ook weer als een nieuwe uitdaging!
Ook het idee zelf leek mij erg interessant. Ik realiseerde mij dat we eigenlijk alles van de plant eten, bij de ene plant het zaadje, en bij de ander de stengel. Dit heeft eigenlijk de basis voor het boek gevormd. We eten eigenlijk alles, en dit hebben we in een logische volgorde in het boek verwerkt. Stiekem is het een soort biologieboek geworden.
Marieke:
Mag ik voor de oorsprong van het idee naar de tekst achter in het boek verwijzen? Met het idee om een boek te maken over de herkomst van ons dagelijks voedsel en een paar voorbeeldillustraties ben ik naar Joël gegaan. Ik zal nooit de blik op zijn gezicht vergeten toen het idee bij hem opkwam om het boek op te hangen aan de cyclus van de plant – van zaadje via bloeiende en vruchtdragende plant tot schimmel. Een echte aha-erlebnis.
Het proces was erg leerzaam. Ik heb een Engels biologieboek gekocht voor eerste-of tweedejaars: The biology of plants. Elke pagina heb ik wel zes keer moeten lezen omdat het allemaal is geschreven op universitair niveau. Het was super-interessant. Ik ben altijd iemand geweest die wil weten hoe dingen werken en dat is voor het boek Van honingbij tot hagelslag erg nuttig geweest! Gelukkig is een goede vriend van mij bioloog. Samen met hem heb ik de teksten nagekeken en goede discussies gehad.
Tijdens het maken van het boek ‘Zing zing, zing de wereld rond’, kwam ik op het idee om maar drie kleuren te gebruiken. Bij dit boek speelde dat een belangrijke rol omdat ik diversiteit wilde vieren en omdat we uiteindelijk allemaal uit deze drie kleuren bestaan. We zijn allemaal anders en toch ook allemaal hetzelfde. Deze techniek beviel me zo goed, dat ik dit verder wilde ontwikkelen. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als je tekeningen op dezelfde manier zou benaderen als het drukproces – dus in de drie kleurlagen cyaan (blauw), magenta (knalroze) en citroengeel.
En omdat je dus met de drie kleuren alle kleuren kunt maken – van wit naar zwart, kwam ik op het idee om een visuele parallel te leggen met de cyclus van de natuur – van wit en niks in de winter tot heel lichte kleuren in de lente via een kleurexplosie in de zomer, gedempte kleuren in de herfst en uiteindelijk het zwart van complete verzadiging, rotting en aarde. Het effect was heel verrassend. De kleurlagen passen vaak net niet en dat maakt een tekening dynamisch, geeft hem diepte en spanning. Ook worden de lijnen op een verrassende manier benadrukt en wordt de kleuropbouw van de tekening zichtbaar, waardoor je letterlijk een inkijkje krijgt in het maakproces.
Joël:
Planten zijn super gezond! Een vegetarisch dieet en al het andere wat met gezond eten te maken heeft, is niet meer weg te denken. Alleenis het niet aantrekkelijk om je boek ‘De eetbare plantenwereld’ te noemen. We waren opzoek naar een pakkende titel die de lading van het boek op een leuke manier dekt, maar dit was wel lastig! We hadden in ons hoofd dat het iets moet worden met ‘van… tot…’ maar we kwamen er niet helemaal uit. Totdat mijn vrouw vanaf de bank riep Van honingbij tot hagelslag!
Joël:
Mijn eigen kinderen zijn nog erg jong. Ik heb het boek niet specifiek met het feit geschreven dat het alleen interessant voor hen zal zijn. Het is juist een superleuk en leerzaam boek voor iedereen! Marieke kwam twee jaar geleden met het idee en in de tussentijd ben ik zelf vader geworden, ik vond het daarom echt te gek dat we een kinderboek gingen maken!
Marieke:
Mijn oudste dochter (9) heeft precies de goede leeftijd voor dit boek. Ze hebben allebei heel erg meegeleefd. Ze houden alle twee heel erg van tekenen en kleuren en vinden de kleurrijkste tekeningen (met snoep!) het mooist. Wat ik zelf heel leuk vind, is dat ik al een paar keer heb kunnen laten zien en vertellen hoe iets wat we aten, eruitziet en hoe het groeit. Bijvoorbeeld de artisjok.
Joël
Dat is een lastige vraag! Wat ik zelf heel leuk vind is het verhaal van de citroen. Vruchten zijn gemaakt om aantrekkelijk te zijn, dus wie eet er nu een zure citroen? Erg interessant, dus ik ben er in gedoken en heb er veel over gelezen. Wat ik zelf ook een goed hoofdstuk vind is het verhaal van kaneel. Elke keer als je een stukje kaneel eet, eet je eigenlijk de bast van de boom. Hout is natuurlijk een prachtige smaakmaker! Het hoofdstuk over hagelslag behoort ook tot één van mijn favorieten. Het is absurd om te zien wat er nodig is om chocolade te maken, het hele proces is super interessant. Zoals ik al zei, welk hoofdstuk mijn favoriet is vind ik een lastige vraag. Er staan zo veel mooie verhalen in het boek!
Marieke:
De kleurrijkste tekeningen met groenten en fruit vond ik zelf het leukst om te doen – elke keer als ik de lagen op elkaar legde was het weer een verrassing hoe het eruit kwam te zien. Maar ook de blaadjes met hun prachtige lijnen waren heerlijk om te tekenen. Van de tekst van Joël vind ik het leuk dat hij steeds je verbeelding aanspreekt met zijn vergelijkingen, uitgesproken en rijke taalgebruik, grappige vragen, omdraaiingen en grapjes zoals de mais als hulk van de zaadjes, het opeten van babyplantjes, bladeren als zonnepanelen, bijenkots, piemeltjes aan vruchten, plassende gistjes en… nou ja, lees het zelf maar!
Joël:
Zelf ben ik erg fan van prei, sowieso van de ui-achtigen. De ui wordt eigenlijk een beetje ondergewaardeerd, maar je kunt zo veel verschillende smaken en structuren uit een ui halen! Zo is rode ui erg scherp, en stoof je een ui zonder hem te kleuren dan wordt hij zoetig. Kleur je de ui wel en karamelliseer je het dan heeft het weer een andere smaak en structuur. En dit allemaal uit één nederig bolletje! Uien zijn basis voor bijna alle recepten, en ze zijn nog erg gezond ook! De ui mag wel eens in het zonnetje worden gezet…
Marieke:
Echt alles! Sinds een paar jaar probeer ik zoveel mogelijk plantaardig te eten en zo min mogelijk weg te gooien. Mijn menu is enorm verrijkt met verschillende bereidingen én door het conserveren van alles van de plant. Wist je bijvoorbeeld dat je van aardappelschillen heerlijke chips kunt maken? Ik bak mijn eigen zuurdesembrood, maak groenten in en fermenteer groenten voor bijvoorbeeld kimchi. Ook maak ik zelf limonade, ijsjes, chutney en jam. En verder rooster, sudder, blaker, wok en bak ik groenten en eten we héél veel fruit.
Bekijk het boek
Lees meer over de auteurs
Marieke van Ditshuizen
Marieke van Ditshuizen (1977) werd geboren in Rotterdam. Als kind tekende ze al heel graag, maar dat dit iets was waar je later ook je beroep van kon maken, bedacht ze toen nog niet. Na de middelbare school volgde Marieke een opleiding Vormgeving en Communicatie. Maar toen ze eenmaal aan het werk was, realiseerde ze zich dat ze veel liever zelf iets vormgaf dan dat ze de ideeën van anderen over moest brengen. Marieke houdt van lezen, m
Joël Broekaert
Joël Broekaert (1982) studeerde geschiedenis en journalistiek in Amsterdam. Hij werd journalist, maar het werd al snel duidelijk dat hij het maar over één onderwerp wilde hebben: eten! Nu is hij culinair journalist en restaurantrecensent voor bekende kranten en tijdschriften, maker van de tv-programma's De vijf smaken van Joël , De smaak van Joël en Joël lokaal én schrijver ov
Meer interviews lezen?
Interview met Danique Plaatzer
Kinderboeken.nl vraagt Danique Plaatzer alles over haar reisavonturen en de inspiratie voor haar boek 'Enkeltje Azië', voor kinderen vanaf 11 jaar.
Magisch interview met Benjamin Read en Laura Trinder
Lees het interview met Benjamin Read en Laura Trinder! Hun boek Schreeuw om Middernacht is een spannend avontuur vol humor en fantasie.
Interview Elisa van Spronsen – Een paardenboek, maar dan anders!
Hoe hors een politiepaard werd is een paardenboek, maar anders dan andere boeken over paarden. Op een stoere en leuke manier schrijft Elisa van Spronsen in het eerste deel over Soesja die bij een politiepaardenstal komt te wonen. Lees het inteview!
Tien vragen aan Peter Nordahl
Wij vroegen schrijver Peter Nordahl alles over de Deense serie Bo, de televisieserie, en het samenwerken met de illustrator Rasmus Bregnhøi. Lees het interview!
Mis geen enkel kinderboek of nieuwtje meer en schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Ontvang elke twee weken nieuws, kinderboekentips en inspiratie!
Bedankt voor je inschrijving of aangepaste voorkeuren!
Je ontvangt binnen enkele minuten een e-mail waarin we je vragen je eventuele nieuwe aanmeldingen te bevestigen.
Het is mogelijk dat deze e-mail in je map ongewenste e-mail terecht komt.