Kinderboekenweek

Kinderboekenweek 2022

Foeksia heeft haar feesthoed opgezet, want volgens Pippi is De Kinderboekenweek in zicht! Tijdens deze ‘week’ vieren we tien dagen lang feest in het teken van het kinderboek. Door het hele land worden er activiteiten georganiseerd, bijvoorbeeld op scholen, bij bibliotheken en in boekhandels.

Lees hieronder alles over de Kinderboekenweek 2022 en algemene informatie over de Kinderboekenweek.

Lestips voor lessen rondom de Kinderboekenweek

Ook tijdens de lessen kun je lekker aan de slag met het thema ‘Gi-ga-groen’. Ga met de kinderen op ontdekkingstocht tussen de verschillende boeken over dieren en natuur. Met deze tips geef je op een speelse manier invulling aan de Kinderboekenweek 2022:

  • Nodig een schrijver uit in de klas die je alles kan vertellen over het vak als kinderboekenschrijver. Wilde hij dit altijd al worden of waren er eerst andere ambities? En hoe word je nu eigenlijk kinderboekenschrijver? Leuk om daarbij het boek Hoe maak je een boek? te gebruiken. Dan kunnen de kinderen ook meteen zelf aan de slag.
  • Op de hele school een schrijver in de klas om met elkaar te praten over boeken? Kijk hier voor Schrijver in Beeld. Een actueel boekenpakket én de leukste schrijvers gratis in de klas via het digibord.
  • Doe de boekendans. De kinderen dansen door de klas met de boeken die ze aan het lezen zijn. Als de muziek stopt leggen ze aan een klasgenootje wat in de buurt staat uit waar hun boek over gaat. En dan gaat de muziek weer verder, dansen maar!
  • Kinderen zijn gek op speurtochten. Net als Spekkie en Sproet! Organiseer een leuke boekenspeurtocht en help de kinderen aan een nieuw leesboek.

Bekijk eerdere Kinderboekenweken

Ook de afgelopen jaren had de Kinderboekenweek een thema. In 2019 was het thema ‘Reis mee’ en stonden voertuigen centraal. Breng de geschiedenis tot leven en ontdek werelden van vroeger was in 2020 met ‘En toen?’ het thema. 2021 stond in het teken van beroepen, ‘Worden wat je wil‘ liet kinderen nadenken over de vraag wat je later wil worden en de mogelijkheden die er zijn.