An Rutgers van der Loeff

Prijzen en nominaties

  • 1967 Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur

An Rutgers van der Loeff

An Rutgers van der Loeff (1910-1990) vertelde in een interview: 'Toen ik elf jaar was, erfde ik een reusachtig schrijfbureau. Ik schreef toen niet, maar tekende en knutselde. Of ik lag erbovenop te figuurzagen.'
An groeide op in Amsterdam en in het Gooi, waar haar ouders een buitenhuis hadden. Ze had een onbezorgde jeugd totdat haar vader zelfmoord pleegde nadat hij veel geld verloren had bij de beursval in 1929. Het gezin kwam in geldnood en An wilde haar eigen geld gaan verdienen. Dat deed ze met vertalen en lesgeven, en uiteindelijk trouwde ze met haar jeugdvriend. An en haar man kregen vier kinderen en hadden dus een druk leven. Haar schrijfwerk kwam dan ook pas goed op gang toen haar kinderen op school zaten.
An schreef over onderwerpen die zich over de hele wereld afspelen. Een kindertrektocht door Noord-Amerika, een verhaal dat zich afspeelt in een circus, een dorp dat onder water wordt gezet in Frankrijk - ze verdiepte zich altijd in de geschiedenis en de omstandigheden. Ze heeft dan ook veel gereisd voor haar werk. Ze genoot van het kijken achter de schermen dat ze kon doen tijdens die voorbereiding van haar boeken.
Het werk van An Rutgers van der Loeff is heel veelzijdig. En ze koos er bewust voor om vooral voor kinderen te schrijven. Daarover zei ze: 'Hun eigen verbeeldingskracht wordt erdoor versterkt. Ik geloof gewoon dat een lezend mens daardoor een voller leven heeft.'
An was een van de ontwikkelaars van de 'moderne' jeugdliteratuur die na de jaren vijftig in Nederland ontstond. Ze vond het belangrijk kinderen en jongeren aan het denken te zetten over belangrijke onderwerpen in het leven. Ze ging ervan uit dat je kinderen serieus moet nemen en dat ze veel meer aankunnen dan veel volwassenen denken.
In 2014 kwam in de publiciteit dat haar beroemde boek De kinderkaravaan niet zo waarheidsgetrouw was als iedereen, ook de mensen op de uitgeverij en ook An zelf toen ze het boek schreef, dachten. Ze baseerde haar verhaal namelijk op een onvolledig krantenbericht. De kinderen bleken hun barre tocht helemaal niet zonder volwassen begeleiding te hebben afgelegd. Maar wat blijft is een spannend avonturenverhaal! Vertalingen van haar boeken verschenen in het Noors, Zweeds, Duits en Engels, ze schreef 18 romans voor volwassenen en 46 kinder- en jeugdboeken. Naast haar Nederlandse bekroningen kreeg An vele prijzen in het buitenland. In 1976 werd ze Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar bijdrage aan de Nederlandse jeugdliteratuur.
Lees meer