Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (5 april 1962) volgde een opleiding Tekenen en handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam en stond een half jaar lang voor de klas. Langer hield hij het er niet uit. Hij heeft te veel pijlen op zijn boog: hij maakt muziek (hij had een eigen band), hij tekent, schildert, fotografeert (bij voorkeur dieren uit verre landen die moeilijk op te sporen zijn) en hij schrijft natuurlijk.
In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met Zippy en Slos . Zijn prentenboek Mijn tuin, mijn tuin , waar Ted van Lieshout de tekst bij schreef, werd in 1997 bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury, en met een Zilveren Griffel. Ook voor Willis (1999) ontving hij een Vlag en Wimpel. Met zijn prachtige boek Godje (2002) was het toen echt raak: Gouden Griffel! De noordenwindheks , dat twee jaar later verscheen, werd bekroond met een Zilveren Griffel.
In 2006 verscheen Circus Pingies (een avontuur van Zippie en Slos), het eerste van een nieuwe reeks boeken. Hoofdpersonen zijn de beschaafde dikke huiskat Zippie, en Slos, de magere en iets minder beschaafde zwerfkat. Zo is Daan terug bij de karakters uit zijn allereerste kinderboek. Maar met de dertig boeken die de afgelopen vijftien jaar verschenen zijn heeft hij zich stilaan ontwikkeld tot een meester die zijn vak verstaat.
Daan werkt mee aan de populaire Vlinderreeks: hij schrijft de boeken over Olivier. In 2003 verscheen zijn eerste roman voor volwassenen, IJspaleis, en in 2006 zijn tweede, Zo zal ik bij je zijn . Hij werkt mee aan de televisieserie Koekeloere , en was redacteur van het kinderblad Boekie Boekie . Daan schreef ook een toneelstuk voor kinderen, De grens , in opdracht van theatergroep Lucifer. Hij woont in Amsterdam.
Lees meer