Ida Vos

Ida Vos

Ida Vos begon te schrijven in 1975. Ze schreef toen nog poëzie voor volwassenen. De eerste bundel heette Vijfendertig tranen . Hierna volgden de bundels Schiereiland (1979) en Miniaturen (1980). De poëzie in de laatstgenoemde bundel is gebaseerd op de Japanse haiku.
Het eerste jeugdboek van Ida Vos verscheen in 1981: Wie niet weg is wordt gezien . Dit boek over een joods meisje in de Tweede Wereldoorlog (Ida Vos zelf) kreeg vele onderscheidingen, waaronder de Met vlag en wimpel-onderscheiding. Eigenlijk wilde Ida Vos haar jeugdherinneringen helemaal niet op papier zetten, ze vond het te pijnlijk. In een interview legt ze uit waarom ze besloot het boek toch te schrijven: Ik wilde tonen hoe erg het is om onderdrukt, om niet vrij te zijn. Kinderen geloven het niet altijd, maar alle verhalen in mijn boek zijn echt gebeurd. Ze zegt verder over haar eerste jeugdboek: Het boek is samengesteld uit allemaal korte verhaaltjes, die je ook los kunt lezen. Ik ben begonnen met het verhaal dat ik me nog het best herinnerde, en al schrijvende kwam er steeds meer los. Later zijn de verhaaltjes op chronologische volgorde gelegd.
Ik behandel allemaal kleine, maar voor een kind ontzettend belangrijke dingen. Hoe het bijvoorbeeld was om een nieuwe fiets te krijgen, en hem dan af te moeten geven aan de Duitsers. Of hoe het was om met zon grote ster op je jas te moeten lopen, of dat geen andere kinderen bij jou mogen spelen.
Ik wil die gebeurtenissen ook naar deze tijd trekken. Het is niet voorbij! Vroeger mocht je niet bij joodse kindertjes spelen, nu niet bij Turkse of Marokkaanse.
In 1986 verscheen haar tweede jeugdboek: Anna is er nog . Ook dit boek speelt tijdens en direct na de oorlog. Alles wat erin wordt beschreven is waar gebeurd. Net als Wie niet weg is wordt gezien werd dit boek vertaald in Duitsland en Denemarken. Haar nieuwste jeugdboek heet Dansen op de brug van Avignon . Ook in dit boek neemt de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog een centrale plaats in. Voor dit boek kreeg Ida Vos een Vlag en Wimpel.
Ida Vos heeft niet alleen in boekvorm gepubliceerd; werk van haar verscheen in kranten, tijdschriften en bloemlezingen. Voor de TROS schreef zijn het hoorspel De bevrijding van Rosa Davidson , dat in 1984 werd uitgezonden.
Ida Vos overleed op 3 april 2006.
Lees meer