Dikke vriendjes
Ingrid Schubert

Prijzen en nominaties

  • 1981 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Er ligt een krokodil onder mijn bed! 1982 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Helemaal verkikkerd 1983 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Ravestreken 1984 Vlag & Wimpel van de Penseeljury voor Ik kan niet slapen! 1984 Pluim van de maand voor Ik kan niet slapen! 1987 Gouden Penseel voor Monkie (Dieter Schubert) 1987 Pluim van de Maand voor Monkie 1993 Pluim van de maand voor Woeste Willem 1995 American Parent's Award voor Amazing Animals (Van mug tot olifant) 1995 Pluim van de maand voor Van mug tot olifant 1998 Pluim van de maand voor Dat komt er nou van... 2000 Kinderboekwinkelprijs voor Dat komt er nou van 2003 Pluim van de maand voor Het grote boek van Beer en Egel 2005 Pluim van de maand voor Mijn held 2008 Saarbrueken Literature Prize voor Engel 2011 Nominatie voor de Kinderboekwinkelprijs voor De Paraplu

Ingrid Schubert

Ingrid (Essen, 1953) en Dieter (Oschersleben, 1947) Schubert maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken die in heel veel huishoudens een geliefd plekje hebben gevonden. Hun werk wordt over de hele wereld uitgegeven, onder meer in Duitsland, Frankrijk, Scandinavië, Amerika, Japan en China.
De illustratoren groeiden op in Duitsland, maar verhuisden naar Nederland omdat ze een beurs kregen voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Het eerste prentenboek dat zij samen maakten, kwam eigenlijk voort uit een grap: het zoontje van vrienden was elke avond ontzettend bang voor een leeuw onder zijn bed. Maar wat is enger dan een leeuw? Een krokodil! Bovendien past dat dier beter onder een bed. Hun leraar Piet Klaasse stimuleerde hen om samen te werken en zo ontstond Er ligt een krokodil onder mijn bed! Hun eerste prentenboek verscheen meteen in veertien landen tegelijk. Sindsdien maakten Ingrid en Dieter Schubert vele prentenboeken en voorleesbundels, met inmiddels klassiek geworden kindervrienden als: Platvoetje, Woeste Willem, Beer en Egel en het kleine zwarte hondje Quibus uit De paraplu .
Aan deze vrolijke bende hebben ze twee nieuwe helden toegevoegd: de muizen Lin en Titus, die vanaf 30 november 2012 twee jaar lang te zien waren in het Gemeentemuseum Den Haag. Bij de grote tentoonstelling Delfts Blauw maakten zij het prentenboek Delfts Blauw – Een vaas voor de prinses . Een sprookje in blauw wit waarin de Chinese muis Lin zijn Hollandse vriend Titus helpt als het pronkstuk van de meesterpottenbakker in scherven valt…
Wie goed kijkt, herkent verwijzingen naar schilderkunst uit de Gouden Eeuw als ‘Zicht op Delft’ en ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer, ‘Het Puttertje’ van Carel Fabricius en andere bekende schilderijen. Daarnaast zitten de tekeningen vol visuele grapjes. Die worden door beide illustratoren bedacht, in een precies proces van het bedenken van een verhaal voor een nieuw boek, het maken van schetsen en uitvoerig overleggen welke tekening het beste overkomt. Maar wie nou precies wat maakt, is een goed bewaard geheim.

Tentoonstellingen :
1995 Dierenpark Amersfoort
1999 Kunsthal Rotterdam
2005 Kasteel Groeneveld
2006 Gemeentemuseum Helmond
2007 Stedelijk Museum Alkmaar
2013 Gemeentemuseum Den Haag

Reizende Groepstentoonstellingen :
2001 Dutch Oranges
o.a. in Bologna, Mexico, Spanje, New York
2006 Eric Carle Museum, Amherst
2011 Beijing
Lees meer