Ingrid Vang Nyman

Ingrid Vang Nyman

In 1945 werd Pippi Langkous voor het eerst in Zweden gepubliceerd. De illustraties kwamen van de toen 29-jarige Deense Ingrid Vang Nyman. Ze had in de jaren daarvoor al meerdere kinderboeken geïllustreerd. Het succes dat de schrijfster Astrid Lindgren met Pippi behaalde, gold echter niet voor Ingrid, zij bleef relatief onbekend voor het grote publiek. Het verschil in populariteit van latere illustratoren van Pippi en Ingrid is verbazingwekkend.
Haar tekentalent werd al vroeg ontdekt, toen ze 17 was ging ze naar Kopenhagen om een vooropleiding voor de kunstacademie te volgen, waar ze in 1935 werd toegelaten. Ze heeft daar een aantal jaren gestudeerd, maar vond het er eigenlijk nooit leuk. Ze verliet de academie en probeerde werk te vinden als illustrator. Aan de kunstacademie had ze Arne Nyman ontmoet, met wie ze trouwde in 1940 en een jaar later een zoon, Peder, kreeg. Een paar jaar later is ze weer van hem gescheiden.

In 1943 is ze met Peder naar Stockholm verhuisd en eind jaren ’40 was ze heel actief als kinderboekenillustrator. Ingrid nam haar opdrachten heel serieus en geloofde er sterk in dat kinderen recht hebben op boeken met afbeeldingen van hoge kwaliteit. Ze was zich ervan bewust dat ze goed was in haar werk en voelde zich soms niet genoeg gewaardeerd, waardoor ze hele hoge prijzen voor haar werk ging vragen.

Omdat ze problemen had met haar gezondheid, bracht ze ook veel tijd door met haar familie in Denemarken. Ze overleed op 14 december 1959.
Lees meer