Linda Dielemans

Prijzen en nominaties

  • Schaduw van de Leeuw - Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 in de categorie 10-12 jaar

Linda Dielemans

Linda Dielemans (1981) is haar hele leven al gek op verhalen. Om ze te lezen, te zien of te horen, maar vooral ook om ze zelf te verzinnen. Haar hoofd zit er helemaal vol mee. En dat komt goed uit. Want naast schrijver is ze ook archeoloog. Dat betekent dat ze in de grond op zoek gaat naar spullen die mensen daar heel lang geleden hebben achtergelaten. Om aan de hand van die spullen iets te kunnen zeggen over het leven van vroeger, heb je natuurlijk wetenschap nodig. Maar verhalen zijn bijna net zo belangrijk!
Linda schreef eerder de boeken Zomerwoud (2013) en Geestenkrijger (2016). Het zijn avontuurlijke, spannende verhalen die zich afspelen in de steentijd en de bronstijd, duizenden jaren geleden. Schaduw van de leeuw , over een ijstijdmeisje met bijzondere dromen, is Linda’s eerste boek bij Leopold, en het heeft meteen de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 in de categorie 10-12 jaar gewonnen.
Haar elders verschenen boek Brons (2019) werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs.
‘Als archeoloog ben ik altijd bezig met het verleden. Met hoe mensen leefden, wat ze deden en wat ze dachten. Veel daarvan kun je zien aan de sporen en voorwerpen die je opgraaft, maar lang niet alles. Door te onderzoeken en te speuren en natuurlijk ook een beetje te fantaseren, probeer ik in mijn boeken antwoorden te vinden op vragen die de archeologie niet meteen kan oplossen. Waardoor voor mij, en hopelijk ook voor de lezers, het verleden écht tot leven komt.’
Lees meer

Artikelen over Linda Dielemans