Lisa Tetzner
S. Fischer Verlag

Lisa Tetzner

Lisa Tetzner (1894-1963) kwam uit het Duitse plaatsje Zittau. Ze had een fijne jeugd tot ze op 11-jarige leeftijd een ontsteking aan haar knie kreeg. Hierdoor kon ze vaak niet meedoen met de andere kinderen. Ze vond een uitlaatklep in het bedenken en opschrijven van sprookjes.
Toen Lisa 19 was, ging ze naar Berlijn, waar ze werd opgeleid voor sociaal werkster. Daar ontmoette ze de Deense uitgever Eugen Diederichs. Hij bracht haar op het idee om al trekkend van dorp naar dorp sprookjes aan kinderen te vertellen.
In 1921 werd ze weer ziek. Op haar wandeltochten had ze een ontsteking in haar heupgewricht opgelopen. Na drie jaar was dit weer genezen, maar ze bleef slecht ter been.
Tijdens een van haar tochten had Lisa de journalist Kurt Kläber ontmoet, met wie ze in 1924 trouwde. Hij werd later onder de naam Kurt Held bekend als schrijver van onder andere De bende van Rode Zora . Beiden waren zeer sociaal bewust en dat kwam ook tot uiting in hun werk. Hun boeken gaan vaak over arme, onderdrukte mensen, die vechten voor een beter en rechtvaardiger leven.
Na de machtsovername van Hitler in 1933 kregen Lisa en Kurt het zwaar te verduren in Duitsland, juist vanwege die sociale bewogenheid. Ze vluchtten al snel naar Carona in Zwitserland, waar ze de rest van hun leven bleven wonen.
Lisa Tetzner gaf van 1937 tot 1955 les aan de universiteit van Basel en tot haar dood in 1963 bleef ze actief bezig met schrijven en het houden van voordrachten en lezingen. Foto © Archiv S. Fischer Verlag
Lees meer