Nannie Kuiper

Nannie Kuiper

Voordat Nannie Kuiper haar eerste kinderboek publiceerde, gaf ze als lerares een aantal jaren oudervoorlichting over de ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen. De praktische voorbeelden haalde ze uit haar eigen omgeving. Ze had inmiddels zelf twee kinderen en ze woonde in een kinderrijke buurt.
Na het schrijven van een serie boekjes en artikelen over deze onderwerpen, volgde ze een cursus journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd schreef ze haar eerste liedteksten voor volwassenen. Toen haar gevraagd werd of ze ook kinderliedjes wilde schrijven, had ze haar weg gevonden: ze werd kinderboekenschrijfster! Door haar belangstelling voor de ontwikkeling van kinderen en haar plezier in de muzikaliteit van de taal, verscheen er een groot aantal kindergedichten, die in een overzichtsartikel over haar werk werden samengevat onder de woorden: 'poëzie van peuter tot puber'.

In 1982 ontving ze een Gouden Griffel voor haar verhalende gedicht De eend op de pot.
Verder vertaalde ze de dichtbundels van A.A. Milne (de schrijver van Winnie de Poeh) en alle deeltjes van de Bloemenkinderen van C.M. Barker. Ook werkte ze mee aan leesbevorderingsprojecten voor anderstalige kinderen. Bovendien was ze vele jaren intensief betrokken bij de activiteiten van Schrijvers School Samenleving: op basisscholen en in bibliotheken, op ouderavonden, voor peuterleidsters en PABO-studenten.
Tegenwoordig is ze vooral actief als schrijfster en vertaalster van boeken voor jonge kinderen.
Lees meer