Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Auteurs > Suzanne Wouda

Suzanne Wouda

‘Op 8 maart 1974 werd ik geboren in Kaatsheuvel. In de Efteling, zei ik later tegen iedereen, wat natuurlijk helemaal niet zo was, maar het leek me wel spannend om te vertellen dat ik er in de Python uitfloepte. Precies in de looping.
Van Kaatsheuvel verhuisden we naar Breda en van Breda naar Uden. Daar leerde ik in groep 3 lezen. Erg snel ging dat niet, dus moest ik extra oefenen bij de buurvrouw. Ik herinner me het oefenboekje nog: over een vraatzuchtige snoek die eendjes aan hun poten naar beneden trok. Sindsdien vond ik boeken niet leuk en zwemmen in buitenwater eng. Gelukkig duurde dat niet lang. Ik ging zelfs bij wedstrijdzwemmen. Dankzij Roald Dahl ontdekte ik dat boeken ook leuk konden zijn. Maar veel las ik niet. Ik lag elke dag in het water (soms twee keer per dag) en in het weekend waren er zwemwedstrijden.
Schrijven deed ik ook niet veel. Ik had niet eens door dat ik goed was in taal. Tot ik in groep 8 zat en mijn verhaal door de kinderen in de klas werd uitgekozen voor de schoolkrant. Dat anderen mijn verhaal mooi vonden, gaf me een bijzonder gevoel. Vanaf dat moment wilde ik naast archeoloog, ook schrijver worden. Ik begon met het schrijven van gedichten en griezelverhalen. Poep en pies waren dankbare onderwerpen. Net als heksen die door torenspitsen doorboord worden, spoken die met rammelende botten over het kerkhof dansen en dracula’s die hun tanden niet poetsen na het drinken van bloed.
Behalve in griezels en spoken was ik ook geïnteresseerd in geschiedenis. Thea Beckman is mijn favoriete schrijver en ‘Kruistocht in spijkerbroek’ heb ik meer dan tien keer gelezen, van de eerste hoofdletter tot aan de laatste punt. Nu schrijf ik zelf over geschiedenis en ‘graaf’ ik in het verleden, op zoek naar onderwerpen om over te schrijven. Ben ik toch geworden, wat ik als kind al wilde: schrijver en archeoloog. Soort van, dan… En als ik niet schrijf of graaf, dan werk ik. Als intern begeleider op een super leuke basisschool in Veghel.’
Suzanne Wouda’s tweede boek, Verschoppelingen, werd bekroond met een Vlag en Wimpel.

‘Op 8 maart 1974 werd ik geboren in Kaatsheuvel. In de Efteling, zei ik later tegen iedereen, wat natuurlijk helemaal niet zo was, maar het leek me wel spannend om te vertellen dat ik er in de Python uitfloepte. Precies in de looping.
Van Kaatsheuvel verhuisden we naar Breda en van Breda naar Uden. Daar leerde ik in groep 3 lezen. Erg snel ging dat niet, dus moest ik extra oefenen bij de buurvrouw. Ik herinner me het oefenboekje nog: over een vraatzuchtige snoek die eendjes aan hun poten naar beneden trok. Sindsdien vond ik boeken niet leuk en zwemmen in buitenwater eng. Gelukkig duurde dat niet lang. Ik ging zelfs bij wedstrijdzwemmen. Dankzij Roald Dahl ontdekte ik dat...

Suzanne Wouda

In de klas