Wouter van Reek

Prijzen en nominaties

  • Nominaties: 2007 genomineerd voor de Deutsche Jugendliteraturpreis: Duitse versie van Keepvogel, Noodweer 2009 Keepvogel Het diepste Gat (nominatie Gouden Uil 2010) Prijzen tekenfilms: CICFF 2002 1e prijs animated shorts: Stokebird (Keepvogel - De uitvinding) Zilveren Penseel 2007 Keepvogel De uitvinding

Wouter van Reek

Over het ontstaan van Keepvogel zegt Wouter van Reek: 'Op een keer tekende ik een soort loopvogel met een cape aan. Hij keek nieuwsgierig om de hoek van mijn beeldscherm en begon zich overal mee te bemoeien. Hij bleek Keepvogel te heten.'

Wouter van Reek is geboren in 1960 in Voorschoten, Nederland.
In 1978 ging hij naar de kunstacademie (Rietveld Akademie), vond dat te makkelijk, wisselde naar een studie wiskunde, vond dat te moeilijk, wisselde snel terug en studeerde uiteindelijk af aan de Rietveld Akademie in 1984.
Sindsdien maakt hij tekenfilms voor kinderen in handgetekende computeranimatie. Van idee en tekst tot animatie en inspreken maakt hij alles zelf. De bekendste serie is Keepvogel, tussen 2000 en 2006 uitgezonden bij de VPRO. Daarnaast maakt hij regelmatig korte tekenfilms in het programma Sesamstraat.
Sinds 2005 maakt hij ook prentenboeken over Keepvogel bij uitgeverij Leopold.
Hij tekent de boekjes op dezelfde manier als de tekenfilms; met de tekentablet op de computer.

De boeken zijn vertaald in het Duits (Krawinkel & Eckstein), Frans (Grand Bec), Engels (Coppernickel), Spaans (Pinzon), en Deens (Kappefugl).
Lees meer