Back to school: klaar voor het nieuwe schooljaar?

Back to school: klaar voor het nieuwe schooljaar?

Back to school… met het einde van de zomervakantie in zicht, tippen we boeken in het thema school en spellen die voorbereiden op het nieuwe schooljaar.

Sommige kinderen vinden het wel fijn dat de wekenlange vakantie weer voorbij is. Terwijl andere kinderen er juist een beetje tegen opzien om weer naar school te gaan. Er zijn meerdere manieren om je kind voor te bereiden om (voor het eerst) naar school te gaan. Hieronder tippen we een aantal leuke boeken over school. Ook zetten we een paar van de educatieve spellen van uitgeverij Zwijsen op een rij om alvast in de stemming te komen.

Boeken over school

Dadoe en zijn vriendjesDadoe en zijn vriendjes

In Dadoe en zijn vriendjes (3+) gaat Dadoe in het verhaal ‘Eindelijk naar school’ voor het eerst naar de basisschool en dat vindt hij superspannend. Hij ontmoet voor het eerst zijn meester, heeft een kringgesprek en krijgt een maatje uit groep twee. Een fijn verhaaltje om alle eerste keren die bij naar school gaan komen kijken te bespreken.

Dadoe en zijn vriendjes van Jim Bakkum & Kirsten Michel is voor 13,50 te koop.
Meester Kikker

Meester Kikker

‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…

Meester Kikker (7+) van Paul van Loon is voor 13,50 te koop.
Kon-Tiki's School in gevaarSchool in gevaar

De kinderen van basisschool De Kon-Tiki gaan op schoolreis naar een grote speeltuin. Maar de bus waarmee ze gaan, rammelt wel heel erg! En ja hoor, ze krijgen pech. Ze moeten allemaal de bus uit en ontdekken dat er een verstekeling aan boord is…
Net als het wachten wel érg lang duurt, komt er een politie-motor aan. Het is de vader van een van de kinderen. Hij rijdt met een paar ME-busjes mee die op oefening waren. Snel regelt hij wat. En zo komen de kinderen toch nog bij de speeltuin, met zwaailicht!

De Kon-Tiki’s: School in gevaar (7+) van Vivian den Hollander is voor 10,99 te koop. Bekijk ook de andere boeken over de Kon-Tiki’s: Juffendag! en Schoolreis met zwaailicht.

Mees Kees een pittig klasjeMees Kees – Een pittig klasje

Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! Ze leren hem dat je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op mag eten, als je maar op het bord schrijft dat het om een voedselproject gaat. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen…

Bekijk snel deze Mees Kees-pagina voor een overzicht van alle boeken over deze leuke meester én extra materiaal zoals leuke spelletjes en het Mees Kees-lied.

Mees Kees – Een pittig klasje (8+) van Mirjam Oldenhave is voor 14,99 te koop.

De ergste schoolreis ooitDe ergste schoolreis ooit

Alex Palmer gaat met zijn klas op schoolreis naar Washington. Maar in het vliegtuig gaat het al mis. Alex’ vriend Matt ziet twee mannen zitten die zich niet alleen verdacht gedragen, maar ook luchtfoto’s van het Witte Huis bij zich hebben. Wat zijn deze vreemde types toch van plan?
Tijdens de schoolreis laat dit verhaal de jongens niet los. Als ze actie ondernemen, krijgen ze hulp van hun mooie en veel slimmere klasgenootje Suzana. Misschien moeten ze samen wel een aanslag op de president voorkomen…

De ergste schoolreis ooit (9+) van Dave Barry is voor 14,99 te koop.Back to school: spelend leren

Deze spellen van Zwijsen zijn ideaal om tijdens of na de zomervakantie op een speelse manier weer in de stemming voor school te komen. Met deze spellen wordt er speels geoefend met lezen en rekenen. De spellen sluiten  supergoed aan bij wat het kind leert op school, omdat de producten worden ontwikkeld met de makers van de lesmethoden! In dit interview met de onderwijskundigen van Uitgeverij Zwijsen lees je precies hoe ze dat doen. Zie hieronder vijf leuke tips in verschillende prijsklassen.

Rompompom schooltje spelenRompompom schooltje spelen_inhoud

Op school maken kinderen kennis met letters en cijfers. Als het kind eraan toe is, zal het waarschijnlijk meer willen.
Met dit spel kunnen kinderen zelf de juf of meester spelen! De leerlingen kunnen aan de slag met de werkboekjes, de oefenkaarten, de stickers, het diploma, de schoolbel en de speelpoppetjes. Doordat de stiften uitwisbaar zijn, kunnen ze eindeloos oefenen met de leerstof van school.
Met Rompompom schooltje spelen wordt thuis oefenen pas echt een feest! Bekijk de video onder dit artikel voor een voorproefje.

Rompompom schooltje spelen (4-6 jaar) is voor 24,99 te koop.

Maan roos vis- Ik lees ik schrijf - koffertjeMaan roos vis ik lees en schrijf

In dit leuke schrijfkoffertje zitten schrijfkaarten en een uitwisbare stift om uitgebreid te oefenen met schrijven. Kinderen leren letters en woorden aan elkaar schrijven, zoals ze het ook op school leren. Er zitten veel verschillende opdrachten in de koffer zoals woordzoekers, verhaaltjes om zelf te lezen, rijmopdrachtjes, schrijfoefeningen met letters, woorden en zinnen. En nog véél meer om volop te oefenen met schrijven en lezen. De schrijfkaarten zijn door de uitwisbare stift telkens opnieuw te gebruiken. Leerdoelen •Leren schrijven van letters, woorden en zinnen in verbonden schrift •Leren lezen van woorden en zinnen •Oefenen van de fijne motoriek door middel van schrijfopdrachten

Maan roos vis ik lees en schrijf (6+) is voor 14,99 te koop.

De Gorgels AVI kwartet De Gorgels AVI kwartet

Mag ik van jou van de Brutelaars, de verrotte zweetsokken?’ Verzamel zoveel mogelijk kwartetten. Op elk kwartet staan 4 zinnen. Kijk goed welke zin je nog moet hebben en vraag die aan een medespeler. Voor kinderen die lol in lezen hebben of beter willen leren lezen. Leerzaam en grappig tegelijk!

De Gorgels AVI kwartet (7-10 jaar) is voor 8,99 te koop.


De gorgels Magnetische spellingsdoosDe Gorgels magnetische spellingsdoos

Met deze magnetische spellingsdoos kan elk kind thuis eindeloos oefenen met grappige en leerzame taalspelletjes die helemaal aansluiten bij school. Oepselabammie, hoeveel woorden kun je met deze letters maken? Hoeveel magneetjes heb je nodig voor het woord klauwen? En ken jij een woord dat je van achteren naar voren en andersom kunt lezen? Met 16 werkbladen en 180 magnetische letters. Joebelabambam!

De Gorgels magnetische spellingsdoos (7+) is voor 19,99 te koop.

Dolfje Weerwolfje - Kaartspel spelling oefenenDolfje Weerwolfje – Spelling oefenen

Een leerzaam kaartspel voor jong en oud! Vorm met dit spel setjes van kaarten met één spellingsmoeilijkheid, bijvoorbeeld twee woorden met een ij: spijker en ijs of twee woorden met ‘s: foto’s en paprika’s. Het doel van dit taalspel is om de kaart met Leo erop niet over te houden. Leo heeft namelijk zijn eigen taaltje en kan niet zo goed spellen! Bekend van de boeken van Paul van Loon!

Dolfje Weerwolfje – Kaartspel spelling oefenen (7-10 jaar) is voor 8,99 te koop.

De Gorgels AVI kwartet fotoVijf redenen waarom een spel een goed idee is:

  • Door spelenderwijs te oefenen, groeit het zelfvertrouwen.
  • Draagt bij aan de leerprestaties op school.
  • Aanbevolen door leerkrachten.
  • Leuk, leerzaam én even weg van een scherm.
  • Sluit 100% aan bij school.Op deze pagina

Gerelateerde artikelen

Cadeautips Sint en Kerst

Ben jij of heb jij een kind tussen de 7 en 12 jaar? Wij zetten de mooiste boeken op een rij voor Sinterklaas en Kerst!

Tiplijst
Lees meer