Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > De liefste boeken voor Valentijn

De liefste boeken voor Valentijn

Wat is er mooier dan (voor)lezen over de liefde? Speciaal voor Valentijnsdag zetten wij de liefste boeken voor jong tot oud op een rij, van prentenboek tot Young Adult!

 

Voor de allerkleinsten, vanaf zes maanden, is er De liefste ben jij!, een hartverwarmend kartonboekje over de liefste konijnenfamilie. Het echte spiegeltje achterin het boek is een leuke verrassing voor je kindje en laat je op een mooie manier vertellen hoeveel je van jouw kleintje houdt.

 

 

 

Beer is verliefd op Vlinder.
Ze is zo mooi als een uitgeknipt stukje hemel.
Hij probeert te zeggen hoeveel hij van haar houdt.

Beer is op vlinder (2+) is een tijdloos prentenboek over de liefde, van drievoudig Gouden Penseel winnares Annemarie van Haeringen. Het verhaal is geschikt voor jonge kindjes, maar blijft mooi hoe oud je ook ben. Het is ook heel geschikt als Valentijnscadeau voor je geliefde.

 

In Een kusje voor Krokodil spelen Aap, Miereneter en Schildpad hun gebruikelijke spelletjes, totdat ze bij de rivier Krokodil ontmoeten. Hij weet ook een leuk spelletje… een boek vol kusjes, vanaf drie jaar.

 

 

 

Een echte klassieker is Kikker is verliefd (4+). Kikker voelt zich vreemd. Hij snapt niet wat er met hem aan de hand is, maar Haas weet hem te vertellen dat hij verliefd is. De verliefde Kikker probeert met een tekening, zelfgeplukte bloemen en ten slotte met een recordbrekende hoogtesprong de aandacht van z’n beminde Eend te trekken.

 

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief (5+) vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens.

 

 

 

Ook de populaire hondenvriendjes Woezel & Pip mogen niet ontbreken in deze themalijst. Ik vind jou zo lief (2+) is een klein prentenboekje waarin Woezel aan al zijn vriendjes in de Tovertuin vertelt waarom hij hen zo lief vindt. Maar de allerliefste is toch wel… Pip!

 

Alle mensen zijn ergens naar op zoek: naar vriendschap, naar avontuur… Of naar iemand om van te houden en voor te zorgen. De vrouw in dit boek volgt een rode draad en vindt een kindje. Het kind groeit op en volgt haar eigen draden. Maar ze blijven voor altijd met elkaar verbonden. Draden (6+) gaat over de liefde voor je kind.

 

 

 

Voor kinderen vanaf acht jaar tippen we graag Lieke is verliefd. In dit boek is Lieke verliefd op Sam. Ze vertelt het aan niemand. Maar haar vriendin Eva merkt het best en ze maakt zich er zorgen over. Wat als Lieke straks alleen nog maar met Sam wil spelen? Dan krijgt Lieke plotseling een geheim briefje van Sam…

 

Ook in de succesvolle boekenserie over het leven van Floor, kunnen we niet om de liefde heen. In Floor is smoor (8+) hebben Floor en haar beste vriendin Margreet het zwaar te pakken. En met Valentijnsdag gooien Floor en Margreet bij alle jongens uit de buurt een kaart in de bus. Ze zijn alleen één dingetje vergeten…

 

 

 

 

Valentijn in de modder - Aag Vernelen

Valentijn in de modder (11+) speelt zich op 14 februari af en is dus heel geschikt om deze week te lezen. Han wil zijn vriendinnetje Emma verrassen met een heel bijzondere gebeurtenis. Hij laat in haar klas een briefje voor haar achter met een romantische uitnodiging. Maar het briefje komt bij Emma’s beste vriendin terecht. Met hilarische misverstanden en spannende wraakacties tot gevolg!

 

 

In Olé  gaat Mette in de zomer een taalcursus volgen in Barcelona. In het begin voelt ze zich best alleen. Ze moet nieuwe vrienden maken en ze spreekt natuurlijk nog bijna geen Spaans. Gelukkig krijgt ze in de loop van de vakantie steeds meer lef.

Helemaal als ze de Zweedse jongen Ole ontmoet! Een coming of age-verhaal met een vleugje liefde voor lezers vanaf 12 jaar.

 

 

 

Library Kiss

In Library Kiss (15+) raakt Autumn per ongeluk ingesloten in een bibliotheek. Ze verwacht dat haar vriendinnen of haar bijna-vriendje haar wel komen redden. Als dat niet gebeurt, dringt de realiteit zich op: hoe moet ze een lang weekend overleven in de bibliotheek? Dan blijkt dat ze niet alleen is: Dax, een jongen van school, heeft zich bewust laten insluiten in het gebouw…

 

 

Van sommige boeken kan iedereen houden. In Ik hou van jou (4+) zijn de allerliefste versjes en liedjes gebundeld, voor jouw eigen allerliefste. Met versjes, liedjes en prenten van onder meer Max Velthuijs, Hans Andreus, Hans & Monique Hagen, Claudia de Breij en vele anderen.

 

 

 

 

Hou van mij (9+) bevat vijfentwintig jaar poëzie van Ted van Lieshout. Een mooie overzichtsbundel waar je in kan blijven lezen en steeds weer wat nieuws uit haalt.