Interview met Marike Goslinga over haar nieuwe jeugdboek

Interview met Marike Goslinga over haar nieuwe jeugdboek

In 2017 verscheen het allereerste boek van Marike Gosliga: Schuilplaats. Deze maand is Geheimen passen niet in een verhuisdoos verschenen, het tweede boek van deze nieuwe schrijfster. Marike heeft haar hele leven al allerlei verhalen in haar hoofd, maar pas sinds kort zet ze die verhalen op papier. ‘Ik had eerst wat lef nodig denk ik. Of ik moest gewoon in mijn leven eerst hulpverlener zijn, in een winkel werken, op wereldreis gaan, de post rondbrengen, plaatjes draaien en voor de klas staan. En ook nog een gezin stichten, even tussendoor. Nu ben ik eindelijk schrijver en kan ik bijna niet meer stoppen met verhalen schrijven’.

In Marikes debuut Schuilplaats beschrijft ze de zomervakantie van Levi: zijn moeder is gestorven en het gezin gaat voor het eerst zonder moeder op vakantie. Ook in haar tweede boek Geheimen passen niet in een verhuisdoos wordt hoofdpersoon Vere geconfronteerd met een moeilijke situatie. Tijd om Marike alles te vragen over haar carrièreswitch en over haar nieuwe jeugdroman.

 

Interview met Marike: 

 • Marike GoslingaHeb je altijd al verhalen geschreven en schrijfster willen worden?
  Ja, als kind verzon ik graag verhalen en in vriendenboekjes schreef ik bij ‘wat wil je later worden?’ beroemd en kinderboekenschrijver. Beroemd hoeft niet meer zo nodig, dat lijkt me eigenlijk heel vermoeiend, maar kinderboekenschrijver is mooi wel gelukt! Ik heb trouwens eerst nog heel veel andere beroepen uitgeprobeerd, van dj tot postbode en ook nog een tijdje leerkracht basisonderwijs, maar schrijven is echt het allerleukste.
 • Heb je een werkkamer/schrijfkamer? Of zijn er andere plekken waar je graag zit om te schrijven?
  Ik heb een werkkamer buitenshuis maar ik kan eigenlijk overal wel schrijven, zo lang het maar niet thuis is want dan leidt er van alles af.
 • Wat zijn je hobby’s? Waar hou je van, naast schrijven?
  Ik houd van lezen, van plaatjes draaien, van dansen op feestjes met heel veel vrienden, van een goed gesprek met interessante mensen en van buiten zijn, het liefst op Vlieland
 • Heb je schrijftips voor kinderen die later ook schrijver willen worden?
  Ontwikkel je zintuigen, dus kijk, voel, luister en lees, zodat de verhalen vanzelf gaan stromen. En denk nooit: wat zou een ander ervan vinden? Het is jouw verhaal en niet dat van een ander.
 • Hou je van lezen? Wat is je lievelingsboek?
  Ja, ik lees van alles en mijn lievelingskinderboek is nog altijd Het grote boek van Madelief van Guus Kuijer. Ik ben mijn vader heel dankbaar dat hij dat van de tweedehandsboekenboot voor me meenam. Ik denk dat ik door dat boek schrijver wilde worden.

 

Geheimen passen niet in een verhuisdoos

 

Marike over Geheimen passen niet in een verhuisdoos:

 • Kun je kort vertellen waar ‘Geheimen passen niet in een verhuisdoos’ over gaat?
  Het boek gaat over een meisje dat een groot en naar geheim met zich meedraagt. Ze hoopt het te kunnen vergeten door de verhuizing van hun gezin, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht.
 • Aan het begin van het boek is Vere net verhuisd. Ze wil een nieuwe start maken en gaat voor een compleet nieuwe look: een nieuw kapsel, nieuwe kleren. Heb jij zelf wel eens zoiets gedaan? Als je iets aan jezelf zou veranderen, wat zou dat dan zijn?
  Ik was op de middelbare school wel iemand die er anders bij durfde te lopen dan de rest, misschien omdat ik een broer en een zus had die dat ook deden? Als ik iets aan mezelf zou veranderen zou ik mezelf niet meer zijn, dus ik denk dat ik niks zou willen veranderen.
 • Vere gaat naar de brugklas. Wat vond jij er zelf van om in de brugklas te zitten? Vond je dat een leuke tijd op de middelbare school of juist niet?
  Ik vond het in de brugklas heel eng om weer de jongste van de school te zijn maar ik vond het tegelijk ook erg leuk om nieuwe kinderen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten. En natuurlijk de jongens, ineens waren er heel veel leuke (en ook oudere) jongens om naar te kijken.
 • Vere wordt verliefd op een jongen van de skatebaan. Wanneer werd jij voor het eerst verliefd en wat deed je toen?
  Mijn eerste verliefdheid was al in groep 1 en ik zorgde ervoor dat ik lekker vaak naast hem zat. Toen ik ouder was, durfde ik een tijdlang alleen maar naar hem te kijken als ik verliefd was.
 • Vere leeft met een groot geheim waar ze niet over durft te praten. Wat zou jij tegen kinderen willen zeggen die net als Vere rondlopen met iets verdrietigs?
  Probeer er toch over te praten met iemand die je vertrouwt. Een vriend of vriendin kan maar beter is vaak een volwassene, omdat die je sneller kan helpen. Bijvoorbeeld een van je eigen ouders, of iemand in de familie, een leerkracht bij wie je je fijn voelt, of de moeder van een vriend of vriendin. Denk vooral niet dat het stom is, bijna alles wat je meemaakt als kind overkomt je en daar heb je weinig invloed op. Je bent goed zoals je bent. En als je het niet aandurft om het aan iemand te vertellen die je kent, vraag dan hulp bij iemand die je niet kent, zoals via de kindertelefoon. Chatten kan daar ook, als je bellen eng vindt.
 • Je schreef al eerder over een hoofdpersoon die met iets moeilijks wordt geconfronteerd; in je vorige boek ‘Schuilplaats’ mist hoofdpersoon Levi zijn moeder, die is overleden bij een auto-ongeluk. Hoop je dat je boeken troost kunnen bieden aan kinderen die het moeilijk hebben en zich in de hoofdpersonen herkennen?
  Voor kinderen die hetzelfde meemaken als de hoofdpersonen in mijn boeken hoop ik dat het troost biedt en een beetje hoop op dat je je ook fijn kunt voelen, naast de narigheid. In mijn boeken beleven de hoofdpersonen net zo goed spannende en leuke dingen. Ieder kind maakt wel iets vervelends mee in zijn leven en ik hoop dat kinderen door het lezen van mijn boeken weten dat ze niet de enigen zijn met problemen. En dat het kan helpen om erover te praten, er zijn zoveel (ook grote) mensen die van alles diep wegstoppen, in de hoop dat het er dan niet meer is. Dan denk je dat je er vanaf bent maar stiekem zorgt het toch voor stress en komt het steeds weer terug.
 • Wat als… je een nieuw boek zou schrijven? Waar zou dat dan over gaan? Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?
  Ik ben alweer begonnen, en dit keer gaat het over jezelf durven zijn. Steeds meer kinderen en jongeren vinden dat ze van alles moeten kunnen en van alles moeten zijn en er ondertussen ook nog eens geweldig uit moeten zien. En dan hebben ze een burn-out op hun achttiende. Ik vind dat een interessante maar vooral ook een enge ontwikkeling en ik hoop voor een van mijn hoofdpersonen die daar best last van heeft, dat er dingen gaan gebeuren die alles over de kop zullen gooien

Bekijk Geheimen passen niet in een verhuisdoos hier. 

Gerelateerde artikelen

Ons Kinderpanel over ‘Autumnville’

Ons kinderpanel heeft het boek 'Autumnville' van Rick Meijer gelezen. Dit boek neemt de lezers mee op een spannend en muzikaal avontuur. Benieuwd wat Amber, Charissa, Manu, Ella, Harrie, Kenzey en Rijk van dit boek vinden? Lees dan snel verder!

Kinderpanel
Lees meer

Interview met Max Brallier

In dit interview vertelt Max Brallier alles over De laatste helden op aarde en het kosmische kwaad, zijn favoriete monsters en veel meer. Lees gauw verder!

Interview
Lees meer

Interview met Ben Guterson

De boeken van Ben Guterson zitten vol mysteries. Wij vroegen Ben naar zijn interesse in codes kraken, zijn nieuwe boek 'De magie van de verboden' toren en meer.

Interview
Lees meer