Janny van der Molen over 'Heldinnen'
Interview Janny van der Molen

Janny van der Molen over ‘Heldinnen’

Heldinnen vertelt de verhalen van vijftig bijzondere vrouwen, onder wie Coco Chanel, Lady Gaga en Michelle Obama. Maar er staan ook veel Nederlandse heldinnen in, zoals Doutzen Kroes, Laura Dekker en Floortje Dessing. Het boek is vormgegeven door een vrouw, het lettertype is ontworpen door een vrouw en de illustraties zijn gemaakt door dertig studentes van verschillende kunstacademies.

Interview over ‘Heldinnen’

Iedereen heeft helden nodig: mensen die je inspireren om het beste uit jezelf te halen. Auteur Janny van der Molen schreef daarom dit boek boek vol heldinnen. Een boek gemaakt door vrouwen, over vrouwen en voor iedereen. Heldinnen is een prachtig boek om door geïnspireerd te raken.
Wat is het verhaal achter het boek Heldinnen? Wat wil je met het boek vertellen aan de lezers?
In al mijn boeken heb ik altijd een evenwichtige verdeling geprobeerd te vinden tussen de verhalen van mannen en vrouwen. Dat viel niet altijd mee. Of het nu gaat om geschiedenis, wetenschap, religie, filosofie of psychologie: verhalen van en over vrouwen zijn er wel, maar er zijn er minder en ze zijn moeilijker te vinden. Voor kinderen en jongeren van vandaag lijkt het me belangrijk vrouwelijke rolmodellen te hebben. Vrouwen bij wie je denkt: Wauw! Zo kan het ook! Zo wil ik het ook. Dappere, slimme en originele meiden en vrouwen die je inspireren zelf ook het beste uit jezelf te halen en zelf ook bij te dragen aan een fijne samenleving.
Hoe ben je bij de vijftig vrouwen gekomen die in het boek staan?
Een aantal van hen stond al in mijn eerdere boeken, zoals Helden!, Geniaal!, Grote Gedachten en Grote Gevoelens. Daarnaast heb ik vrouwen en meiden in mijn eigen omgeving en natuurlijk de vrouwen van uitgeverij Ploegsma gevraagd mee te denken. Zo kwamen we tot een spannende, langere lijst waar we uiteindelijk vijftig namen uit hebben gekozen.
In het boek staan ook veel Nederlandse vrouwen. Heb je hier bewust voor gekozen?
Ja, heel bewust. Er zijn de afgelopen jaren meer boeken verschenen voor en over meiden en vrouwen, maar daar stond doorgaans maar één Nederlandse jonge vrouw in: Anne Frank. Ik heb een speciale band met Anne Frank. Over haar gaat mijn boek Buiten is het Oorlog. Natuurlijk is zij een Heldin! Maar er zijn veel meer bijzondere en interessante Nederlandse vrouwen. In Heldinnen gaat ongeveer een op de vier verhalen over een Nederlandse vrouw.
Welke heldin heeft bij het schrijven van de verhalen de meeste indruk op jou gemaakt?
Oeh. Dat vind ik een heel moeilijke vraag. De vrouwen staan voor verschillende thema’s, verschillende landen, verschillende tijden. Ze zijn écht allemaal heel bijzonder. Maar als ik er écht maar eentje mag noemen, dan kies ik voor de nu tienjarige Molly Steer. Zij laat zien dat iedereen, hoe jong en hoe bescheiden ook, een bijdrage kan leveren aan een mooiere, betere wereld. Met haar beweging Straw no More verzet ze zich tegen het nodeloos gebruiken van plastic rietjes. Een echte Heldin!
Wat vind je ervan dat de illustraties door verschillende studentes aan de kunstacademie gemaakt zijn?
Ge-wel-dig vind ik dat! Zoveel inzet, zoveel talent, zoveel enthousiasme. Echt geweldig. Het maakt Heldinnen een heel spannend en afwisselend boek.
Heldinnen - Janny van der MolenWil je meer weten over Heldinnen? Luister dit fragment waar Janny op bezoek is bij Een Vandaag.