Header over vroeger en nu canon

Hoe het begon

Vijftig onderwerpen uit de geschiedenis waar ieder kind in Nederland op school over moet leren, en elke volwassene wat over zou moeten weten. Dat was in 2006 het uitgangspunt voor de canon die toen werd ingevoerd. Van de Hunebedden tot de Europese unie, de 50 ‘vensters’ gaven een breed beeld van de Nederlandse geschiedenis.

Bij uitgeverij Ploegsma ontstond toen het plan voor Over vroeger en nu. Een boek zonder droge feiten en jaartallen, maar met persoonlijke en meeslepende verhalen bij die 50 onderwerpen. Drie auteurs dompelden zich enthousiast onder in de vaderlandse geschiedenis. Agave Kruijssen, Martine Letterie en Janny van der Molen kwamen regelmatig bij elkaar om de onderwerpen te bespreken, vensters te verdelen en hun verhalen aan elkaar voor te lezen. Els van Egeraat maakte bij de verhalen prachtige illustraties. Over vroeger en nu was geboren en het boek werd een succes. Niet alleen bij kinderen, ook hun ouders en (aankomende) leerkrachten putten er veel inspiratie uit.

Maar intussen stond de tijd niet stil. Maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe inzichten… In juni 2020 werd de vernieuwde canon gepresenteerd. Veertig vensters bleken hetzelfde te zijn gebleven, tien zijn er gewisseld. Over vroeger en nu moest dus op de helling. En wel snel, want het zou natuurlijk mooi zijn als de nieuwe druk er bij het begin van het schooljaar zou zijn.

Een geheel herziene editie van Over vroeger en nu. Verhalen bij de canon is het resultaat, met wederom prachtige illustraties van Els van Egeraat. Beleef niet alleen samen met Michiel de Ruyter de Slag van Kijkduin en met caféhouder Jan de nacht van de watersnoodramp, maar lees nu ook over de strijd van Anton de Kom en maak met Celine het Oranjegevoel van dichtbij mee. Een onmisbaar boek voor jong en oud!

Wat betekende dit voor de auteurs? We stelden hen zes vragen!

Ontdek ook andere artikelen

75 jaar vrijheid & jeugdboeken over de oorlog

Maak de viering van 75 jaar vrijheid extra invoelbaar door met kinderen over de Tweede Wereldoorlog te lezen. Wij raden deze jeugdboeken over de oorlog aan.

Interview
Lees meer

De mooiste boeken over kunst

Over kunst leer je niet alleen in een museum. Je kunt ook lekker wegdromen in een fijn prentenboek voer kunst! Als voorbereiding op het museumbezoek of juist als alternatief voor het museum. Je bent nooit te jong (of te oud) om over kunst te lezen. Van Mondriaan tot Coco Chanel en van Kandinsky tot Givenchy. Duik samen in deze plaatjes van kunstboeken en bekijk thuis alvast welke leuke activiteiten er voor kinderen zijn in een aantal musea.

Tiplijst
Lees meer

Yuval Noah Harari schrijft jeugdboek over evolutie

Yuval Noah Harari werkt aan een jeugdserie over de evolutie van de mens. Harari’s boeken voor volwassenen zijn wereldberoemd: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw.

Achtergrond
Lees meer

Podcast: Wie het weet mag het zeggen

'Wie het weet mag het zeggen' is een podcast waarin auteur en ervaringsdeskundige Iven Cudogham en pedagoog en specialist seksuele opvoeding Belle Barbé herkenbare dilemma's over opvoeden en ouderschap behandelen.

Achtergrond
Lees meer