Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Auteurs > Martine Letterie

Martine Letterie

Martine Letterie is in 1958 in Amsterdam geboren. Op haar tweede jaar verhuist ze met haar ouders naar Voorburg. Daar groeit ze op. Ze woont tegenwoordig in Vorden, is getrouwd en heeft drie kinderen.Van 1978 tot 1985 studeert ze Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Haar hoofdvak is Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie werkt ze tot 1997 als docent Nederlands in Zutphen en Doetinchem. Ze geeft les aan leerlingen van mavo, havo, vwo, en meao. Van 1993 tot 1997 is Letterie docent jeugdliteratuur aan de Pabo te Doetinchem.
Vanaf 1987 werkt ze naast haar lesgeven mee aan verschillende schoolboeken. Van 1990 tot 1993 is Letterie lid van de Griffeljury. In 1991 wordt ze medewerker van het blad Bumper en vervolgens redacteur van het blad Tikker, een blad over jeugdliteratuur voor middelbare scholieren. Dat doet ze tot de opheffing van het blad in 1997.
Samen met Jacques Vos schrijft ze het boek Literatuur in de basisvorming. Het is een boek voor docenten over het geven van (jeugd)literatuurles in de basisvorming. In 1996 verschijnt Letteries eerste kinderboek: Het schorriemorrie van de Pruk. Het is een historische roman over twee van haar eigen voorouders, die een inbrekersbende leidden in Den Haag in de 18e eeuw.

In 1997 stopt Letterie met lesgeven. Ze schrijft als freelancertekstschrijver over kinder- en jeugdboeken, o.a. voor de Jonge en Vroege Lijsters en ze maakt daarnaast lessen over jeugdboeken o.a.voor het NBLC, het tijdschrift Jeugdliteratuur in de basisvorming en de Jonge Jury. Ook werkt ze mee aan de Okki.
In 1998 verschijnt haar tweede historische jeugdboek Ver van huis, wederom een boek over twee voorouders. In 1999 komt Focke en het geheim van Magnus uit, een middeleeuws speurtocht-verhaal. Daaraan is door de stichting Oude Groninger Kerken een groot onderwijsproject gekoppeld, waarmee nog steeds gewerkt wordt.
In 2001 komt ook haar boek Een valk voor Berend uit, een ridderverhaal voor jonge kinderen. De hoofdpersoon Berend van Hackfort heeft echt bestaan. Edu-art en Het Gelders Oudheidkundig Contact verbinden een erfgoed-educatieproject aan dit boek en de Berendboeken die volgen: Berend en de aanslag op de hertog, Berend en de Toverkruiden, Berend en het verdwenen stadszegel. Bij het eerste deel wordt door het Gelders Bureau voor Toerisme en Martine Letterie In de sporen van Berend ontwikkeld, een kinderfietsroute langs de kastelen van Berend. Die wordt in 2003 geopend. Twee jaar later volgt een kinderfietsroute in en om ’s Heerenbergh bij het derde deel: Berend en de jacht op het Onkruyt. Tien jaar lang zijn er speciale Berenddagen in Vorden, ridderdagen voor kinderen.

In 2006 verschijnt Scherven in de nacht, dat Letterie in opdracht van Herinneringscentrum Kamp Westerbork schrijft en in 2007 Vluchtroute New York, een opdracht van het gemeentearchief Rotterdam, dat dat jaar 150 jaar bestaat. Het gemeentearchief maakt in samenwerking met de SKVR een project rondom het boek. In haar historische boeken wil Martine aan haar lezers laten zien hoezeer de geschiedenis ons leven nu bepaalt. Als je de geschiedenis van je omgeving goed kent, krijgt die omgeving een extra dimensie.

Samen met Arend van Dam richt ze in 2002 De Schrijvers van de Ronde Tafel op, een genootschap dat de historische kinderboeken onder de aandacht wil brengen. Het organiseert jaarlijks een historisch kinderboekenweekend in het Archeon. De leden werken regelmatig mee aan projecten, schrijven samen series en bundels. In 2008 nemen De Schrijvers van de Ronde Tafel het initiatief voor het project Vergeten Oorlog, ondersteund door de stichting Jaap ter Haar. Er verschijnen vanaf het voorjaar van 2009 zes jeugboeken over vergeten onderwerpen van de Tweede Wereldoorlog bij uitgeverij Leopold. Cubiss ontwikkelt hier een website met lesmateriaal bij. In het voorjaar van 2010 zal het gehele project gepresenteerd worden en het wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WOII van het ministerie van VWS.
Het eerste boek Bommen op ons huis is van de hand van Letterie en zij is ook de projectleider van het geheel.
Daarna schrijft ze nog veel meer boeken over de de Tweede Wereldoorlog: Hanna’s reis, Verzet tegen de vijand, Groeten van Leo en Eenzaam in de oorlog.
Ook werkt ze samen met andere schrijvers. Met Caja Cazemier maakte ze Familiegeheim en Keerzijde, met Karlijn Stoffels Dwars door de storm.

Letterie houdt zich vaak geobsedeerd met stamboomonderzoek bezig. Door onderwerpen uit haar eigen stamboom te kiezen voor een verhaal, probeert Letterie de geschiedenis dichtbij te brengen. Iedereen kan in principe zijn stamboom uitzoeken. Je weet maar nooit wat je daarin tegenkomt. In haar eigen stamboom vindt ze steeds meer spannende verhalen.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat De genen van mijn vader, haar eerste boek voor volwassenen, over haar eigen familiegeschiedenis gaat.
Verder leest Martine Letterie heel veel kinderboeken, waarbij haar voorkeur uitgaat naar historische romans. Als kind las ze Alleen op de wereld wel honderd keer. Ze houdt veel van de boeken van Tonke Dragt, de Tillerman-boeken van Cynthia Voigt, de Narnia-boeken van C.S. Lewis, de trilogie van Cornelia Funke, Hart van Inkt, Web van Inkt en Nacht van Inkt en nog veel meer…
De volwassenenboeken van Jaume Cabré, Craig Johnson, Siegfried Lenz, Roddy Doyle, T.C. Boyle en David Mitchell vindt ze erg mooi.

Martine Letterie is in 1958 in Amsterdam geboren. Op haar tweede jaar verhuist ze met haar ouders naar Voorburg. Daar groeit ze op. Ze woont tegenwoordig in Vorden, is getrouwd en heeft drie kinderen.Van 1978 tot 1985 studeert ze Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht. Haar hoofdvak is Middelnederlandse letterkunde. Na haar studie werkt ze tot 1997 als docent Nederlands in Zutphen en Doetinchem. Ze geeft les aan leerlingen van mavo, havo, vwo, en meao. Van 1993 tot 1997 is Letterie docent jeugdliteratuur aan de Pabo te Doetinchem.
Vanaf 1987 werkt ze naast haar lesgeven mee aan verschillende schoolboeken. Van 1990 tot 1993 is Letterie lid van de Griffeljury. In 1991 wordt ze medewerker van het blad Bumper en...

Knutselen en kleuren met ...

In de klas

Inspiratie met Martine Letterie

Leesweken Kinderjury van start!
Prijzen & nominaties, Tiplijst
Leesweken Kinderjury van start!

Van 11 t/m 17 mei is de stemweek van de Kinderjury. Wij tippen mooie, grappige, avontuurlijke en spannende boeken voor de Leesweken.

Martine Letterie vertelt: schrijven voor een veilige wereld
Geschiedenis, Interview
Martine Letterie vertelt: schrijven voor een veilige wereld

Wat doe je als je moet onderduiken, je een andere naam krijgt en je niet weet of je ouders je ooit nog komen halen? Of...

Kinderpanel van Kinderboeken.nl
Achtergrond
Kinderpanel van Kinderboeken.nl

Vorige maand vonden de rondleidingen van het kinderpanel van Kinderboeken.nl plaats. Wel 100 kinderen mochten een kijkje nemen bij een echte uitgeverij én hun ongezouten...