Vind voor elk kind het perfecte boek

Home > Artikelen > Tips voor de Kinderboekenweek 2019

Tips voor de Kinderboekenweek 2019

Wat hebben we genoten van de Kinderboekenweek dit jaar! Heb je helemaal de smaak te pakken en wil je nog meer boeken lezen in het thema van de Kinderboekenweek 2019 ‘Reis mee’? Bekijk dan onze tips met fijne boeken waarin auto’s, boten, trams en andere toffe voertuigen een rol spelen voor alle leeftijden. In de lijst staan verschillende soorten boeken, van geluidenboeken tot prentenboeken tot zelfleesboeken. Reis je mee?

Aan de kant! Waar is de brand?

Tsjak, tsjak, tsjak, doet de helikopter in de lucht…. Met dit kartonnen geluidenboekje van Wee Gallery beleven (groot)ouder en (klein)kind uren plezier aan de spannende geluiden van de stad, keer op keer. Leuk om te zien of kinderen sommige geluiden al herkennen. Maker Surya Suryani ontdekte dat baby’s een voorkeur hebben voor geometrische vormen. Dat gegeven gebruikte Suryani om de Wee Gallery-serie te ontwikkelen en zie je ook terug in Aan de kant! Waar is de brand? Ook aan de ouders is gedacht, er zit een aan/uit knop in dit geluidsboekje.

Ootje in het verkeer

Daar is Ootje! Het leukste en schattigste rode autootje komt aangereden. Bij het stoplicht wacht hij keurig en bij het kruispunt kijkt Ootje netjes naar links en rechts. Een fijn kartonboek, dat bovendien leerzaam is door het benoemen van de verkeersregels, geschreven op rijm door Lizette de Koning (bekend van Job en Keetje) en geïllustreerd door Natascha Stenvert, die in Ootje in het verkeer speelt met perspectief, kleur en vorm.

Alle wielen in de file

Op zoek naar een prentenboek waarbij je lekker hardop kunt lachen? Dan is Alle wielen in de file een goede keus. Kleintje Beer gaat logeren bij opa en oma, maar onderweg komt hij met papa en mama Beer terecht in de file. Het zit ze niet mee! Harmen van Straaten weet van al het ongemak een grappig en heerlijk voorleesboek te maken, fijn op rijm geschreven en kleurrijk geïllustreerd.

Varen!

Varen! is een groot zoek- en ontdekboek waarbij wordt meegevaren met de MS Louise. Op elke plaat valt enorm veel te ontdekken. Bekijk onder andere de boerderij en de drukke haven en lach samen om de oma die de kippen achterna zit. En wat zou er staan geschreven op het briefje in de fles, die de man in de roeiboot uit het water probeert te vissen?
Volg alle mensen en dieren, en je merkt dat dit boek niet één verhaal, maar tientallen verhalen bevat. Door de vele details kunnen (groot)ouder en (klein)kind samen gesprekken voeren over alles wat er te zien is en op die manier aan de taalontwikkeling van het kind werken. Varen! is ook een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019.

 

Alle dieren drijven

Een originele twist op het verhaal van Noach, waarbij natuurlijk de ark centraal staat. Veelbekroond schrijver Gideon Samson speelt en tovert met taal en laat je als lezer nadenken en filosoferen over het klassieke Bijbelverhaal. Annemarie van Haeringen maakte de prachtige illustraties waarvoor zij werd beloond met een Vlag en Wimpel 2018.

Alle dieren drijven is een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019.

 

Woezel & Pip en de tijdmachine

Wie kent Woezel en Pip niet? In dit avontuurlijke voorleesboek gaan Woezel en Pip met een wel heel bijzonder voertuig op reis: een tijdmachine. Maar van Wijze Varen mogen ze eigenlijk niet in de buurt komen van de tijdmachine… Dit fantasierijke verhaal nodigt uit om samen te praten over wat je zou kunnen doen als je door de tijd zou kunnen reizen.

Met Roos op reis

Roos wilde onderzoeker worden. En ontdekkingsreiziger. En avonturier. Ze wilde heel graag iets ontdekken, iets vinden wat nog nooit was gevonden… om maandag in de kring te laten zien.

Roos begint haar zoektocht naar het bijzondere. Een mooi prentenboek om het thema van de Kinderboekenweek even iets anders in te steken, doordat de nadruk ligt op het maken van een reis in plaats van een voertuig. Daarnaast is Roos ook nog een inspiratie voor alle jonge meisjes, omdat ze stoer en avontuurlijk is ingesteld en de lezer prikkelt om zelf na te denken over avonturen en reizen.

Foeksia en de Bezembus

Het nieuwste boek uit de succesvolle serie over Foeksia de miniheks van Paul van Loon is een spannend avontuur over een schoolreisje met de bezembus. Foeksia gaat met haar heksenklasgenootjes naar een pretpark. Maar dan slaat het achtbaankarretje op hol… Een fijn leesboek voor beginnende lezers, boordevol humor!

Spekkie en Sproet: Complot in de trein

Nog zo’n lekker leesboek voor startende lezers is Complot in de trein, uit de spannende detectiveserie van Spekkie en Sproet. Als politieneef Nelson naar Wenen moet voor zijn werk, duiken Spekkie en Sproet los in een belangrijke zaak waarin een gestolen beeld centraal staat… Gaat het ze weer lukken om het raadsel op te lossen?

We blijven nog even bij de spannende (zelf)leesboeken, zoals dit deel in de langlopende en succesvolle Het geheim van-serie. In deze toegankelijke boeken lossen kinderen zelfstandig een mysterie op, geschreven in een actieve stijl en met alledaagse kinderen in de hoofdrol. Zoals ook in Het geheim van de spooktram, waarin Kaat en Lukas een brandende tram zien die bestuurd wordt door een mysterieuze jongen…

Atlas Obscura

Voor kinderen die nog niet weten hoe leuk lezen is of nieuwsgierige kinderen die liever feiten en weetjes ontdekken, tippen wij dit bijzondere boek: Atlas Obscura. In deze atlas reis je naar 100 schitterende plekken op aarde. Van Mexico tot Vietnam, van Antarctica tot Zambia: ontdek de leukste feitjes over onze planeet.

Ontsnapt uit de Dode Hoek

De Griezelbus mag natuurlijk niet ontbreken in deze tiplijst! In Ontsnapt uit de Dode Hoek – een los te lezen avontuur over de bekende Griezelbus van Paul van Loonzit Rafael vast in een mysterieuze wereld. Zijn vrienden Sam en Samir zien hem in hun dromen, waarin hij hen om hulp vraagt. Er is bijna niemand die zo ongelooflijk spannend en angstaanjagend kan schrijven als Paul van Loon, en ook Ontsnapt uit de Dode Hoek is weer een bloedstollend verhaal.

Boreas en de zeven zeeën

Het eerste deel in een serie over Boreas (er zijn inmiddels vier delen verschenen), die samen met zijn ouders de wereld rondzeilt. Een goede tip voor kinderen die dol zijn op avontuur, vaart en actie: mannen slaan over boord, tijdens een storm het kraaiennest in klimmen, een vluchteling op een boot… Boreas maakt van alles mee waardoor het verhaal nergens instort of verveelt.

Boreas en de zeven zeeën is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2019.

Droomreis van neef Karel - Rick de Haas - Nicolle van de Hurk - Els Vermeltfoort[extra bijzondere tip] De droomreis van neef Karel

Tof: een prentenboek met augmented reality! Karel maakt een wereldreis. Nou ja… dat zegt hij. Eigenlijk zit hij op zolder en schrijft hij brieven aan zijn familie waarin hij zijn ‘spannende avonturen’ uiteenzet. Een heerlijk prentenboek waarbij je je na het lezen de vraag kunt stellen of de familie van Karel niet allang doorhad dat hij helemaal niet op wereldreis was. Met kleurrijke acrylillustraties van Rick de Haas, de illustrator van De Gorgels en Mees Kees.
De droomreis van neef Karel is een van de kerntitels van de Kinderboekenweek 2019.

De droomreis van neef Karel (vanaf 4 jaar) – Rick de Haas, Nicolle van de Hurk en Els Vermeltfoort (12,50).

 

 

 

 

 

Reis mee!

Zing mee met het lied van de Kinderboekenweek.