Achtergrondverhaal bij ‘Hoe mooi wit ik ben’
Een kinderboek als tegengeluid tegen racisme
Het boek roept vragen op over racisme juist doordat het voor de hoofdpersonen geen vragen zijn. Hier vind je meer informatie over het boek en delen we lessuggesties voor thuis of in de klas.
Het boek roept vragen op over racisme juist doordat het voor de hoofdpersonen geen vragen zijn. Hier vind je meer informatie over het boek en delen we lessuggesties voor thuis of in de klas.
‘Verroen zet ons geen voorgekauwde moraal voor, maar laat zijn lezers diep nadenken en zelf oordelen. Het boek is daarom bijzonder geschikt om in groepsverband te lezen, ter voorbereiding op gesprekken over racisme.’ Bas Maliepaard in Trouw
Met kinderen in gesprek over Hoe mooi wit ik ben
Dit bijzondere boek van Dolf Verroen is eerder verschenen onder de titel Slaaf kindje slaaf en is in 2016 opnieuw uitgegeven met nieuwe illustraties van Martijn van der Linden. Het verhaal is bedrieglijk eenvoudig geschreven. Het boek bestaat weliswaar uit korte hoofdstukken en nog kortere zinnen; de inhoud is allesbehalve eenvoudig. De kracht van dit boek zit hem juist in wat er níet wordt verteld en in de vanzelfsprekendheid waarmee er over tot slaaf gemaakten wordt gesproken. Het is heel knap hoe Verroen in zo weinig woorden zó veel duidelijk weet te maken. Zoals op de achterkant geschreven staat:
Indringend kinderboek over racisme dat vragen oproept juist doordat ze voor de hoofdpersonen geen vragen zijn.
Het meisje Maria vertelt namelijk over haar verjaardagscadeau – een slaafje – alsof dit de gewoonste zaak van de wereld is. En zo wás het destijds natuurlijk ook voor veel witte kinderen. Juist dát besef maakt dat dit boek zoveel indruk maakt: donkere mensen werden helemaal niet als méns gezien, maar als bezit. Het feit dat dit door veel witte mensen niet eens bekritiseerd werd, zoals Maria in dit verhaal, is zowel pijnlijk als beschamend.
In zijn nawoord verwoordt Verroen heel mooi waarom hij Hoe mooi wit ik ben heeft geschreven, en het belang van een boek dat je dwingt zich te verplaatsen in een historisch perspectief:
Geschiedenis leert je waar je vandaan komt en, als het goed is, waar je heen wilt. (blz. 72)
Hopelijk beseffen kinderen na het lezen van dit boek heel goed hoe ver racisme kan gaan en hoe diep racisme geworteld zit in onze cultuur en geschiedenis. Een boek om héél goed te bespreken.
‘Confronterend boek dat in een directe stijl racisme aan de kaak stelt. (…) Hoe mooi wit ik ben is een onaangenaam verhaal dat verteld moet blijven worden.’ Jaap Leest
Lestips
Je kunt een hoofdstuk van dit boek heel goed als uitgangspunt van een les over slavernij nemen. Lees bijvoorbeeld het hoofdstuk Mooi voor:
De nieuwe slavin (…) geval niet meer. (blz. 36 – 37)
Dat fragment zal veel verontwaardiging in de klas oproepen en nodigt uit tot een gesprek over slavernij.
Lees liefst het boek helemaal voor; dan voel je pas écht goed de impact van het verhaal.
Indrukwekkend is ook het nawoord van Dolf Verroen. Hierin vertelt hij het volgende:
Je maakt makkelijk vrienden in Suriname. Toen ik wegging werden er veel feesten gegeven. Bijna iedereen deed wel wat. Ik voelde me zo thuis dat ik er wel wilde gaan wonen. Tot iemand tegen me zei: ‘Nee Dolf, een echte vriend van ons zul je nooit worden. Wij komen van slaven en jij bent een afstammeling van de slavenhandelaren.’ (blz. 70)
Begrijpen de kinderen dit? Begrijpen de kinderen dat het racisme uit ons koloniale verleden nog steeds doorwerkt in de huidige maatschappij? Hoe mooi wit ik ben is een boek dat veel vragen oproept, een boek om samen over te praten, op school en thuis.
Andere boeken van Dolf Verroen
Lees meer over Dolf Verroen
Dolf Verroen
Dolf Verroen werd in 1928 in Delft geboren. Tussen zijn veertiende en vijftiende schreef hij zijn eerste boek, dat pas in 1958 verscheen. Later werd het vele malen herdrukt onder de titel Paarden, van die enge grote . Vanaf 1955, toen zijn dichtbundel In los verband , met tekeningen van Miep de Leeuwe en Willy Rieser verscheen, was Dolf schrijver. Zijn prozadebuut Van eeuwigheid tot amen kreeg veel belangstelli
Bekijk meer artikelen
Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten
Op 26 september 2022 begon de Week Tegen Pesten. Ook Dolfje Weerwolfje kwam in actie! Lees hier de beste tips tegen pesten en bekijk de lancering van het boek 'Superdolfje en de groene gigant'
Queer kinderboeken
Queer en LHBTIQA+ speelt gelukkig steeds vaker een rol in kinderboeken. Wij hebben onze top 10 en andere prachtige verhalen op een rijtje gezet.
Duik in de dagboeken uit ‘Oorlog in inkt’
Op deze pagina bekijk je fragmenten uit de originele dagboeken van 'Oorlog in inkt', fotomateriaal en extra informatie over de dagboekschrijvers en hun bijzondere verhaal.
Klassiekers van Astrid Lindgren
Iedereen kent boeken van Astrid Lindgren. Lees verschillende achtergrondverhalen bij haar klassiekers en ontdek minder bekende titels in dit artikel!