De kleine astronauten - doeboek
André Kuipers
Nico Kroon

André Kuipers

André Kuipers is astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede ruimtevlucht was de langste Europese missie tot dan toe. Kuipers bracht in totaal 204 dagen door in de ruimte: 11 dagen in 2004 (missie DELTA) en 193 dagen in 2011-2012 (missie PromISSe). Als boordingenieur voerde hij diverse taken uit: wetenschappelijke experimenten, het koppelen van ruimteschepen, onderhoud en reparatiewerkzaamheden. Sinds zijn terugkeer in juli 2012 inspireert Kuipers jong en oud met wetenschap, techniek, duurzaamheid en de ruimtevaartactiviteiten van Europa. Deze 'outreach' behoort tot de taak van astronauten.

André Kuipers' meest recente educatieve non-profit project SpaceBuzz richt zich op schoolkinderen. Missie van de SpaceBuzz is om kinderen te inspireren ‘ambassadeur van de aarde' te worden. De wereldwijde lancering met ruim honderd internationale astronauten vond plaats in Houston in oktober 2019.

In de afgelopen jaren presenteerde André Kuipers diverse televisieprogramma's zoals de documentaireserie 'André op Aarde (NTR, WWF) om aandacht te vragen voor bedreigde gebieden. De serie werd deels gefinancierd door de André Kuipers Stichting. Ook was Kuipers co-presentator van het wekelijkse wetenschapsprogramma 'De Kennis van Nu'.
Sinds 2013 zet Kuipers zich in als ambassadeur van het Techniekpact ter promotie van techniek- en technologieonderwijs onder scholieren. Kuipers treedt regelmatig op als woordvoerder van de Nederlandse ruimtevaart in talkshows als De Wereld Draait Door, Late Night, Jinek, Pauw en Op1.
Tussen 2016 en 2018 presenteerde André meer dan 150 theatercolleges, inclusief SpaceXperience Live in Ziggo Dome Amsterdam om meer dan 40.000 bezoekers mee te nemen op ruimtereis (2017, 2018).

André Kuipers is geboren op 5 oktober 1958 in Amsterdam. Hij is getrouwd, heeft drie dochters en een zoon. Zijn hobby’s zijn vliegen, duiken, skiën, bergwandelen, reizen en geschiedenis.
Lees meer