Met opa op avontuur - Arend van Dam - Alex de Wolf
Arend van Dam

Arend van Dam

Mijn naam is Arend van Dam. Ik ben op 24 juni 1953 geboren in Maassluis. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur. Lange tijd heb ik gedacht dat ik dat ook zou worden. Een vrachtwagenchauffeur is een ontdekkingsreiziger.
Ik hield van lezen. Mijn lievelingsboeken gingen over indianen of over ontdekkingsreizen. Indiaan kun je alleen maar zijn als je als indiaan geboren bent. En dus ging ik op reis. Reizen betekent: avonturen beleven, mensen ontmoeten en verhalen opdoen.
Veel van mijn boeken spelen zich af in veel verschillende landen. Ik reis graag in de tijd. Dat doe ik door boeken te lezen over vroeger. Maar ik ga ook actief op zoek naar sporen uit het verleden.
Neem mijn lievelingskasteel: Het Muiderslot. Ik ben in alle kelders geweest. En op alle zolders. Ik heb alle boeken gelezen die ik kon vinden. Ik las over graaf Floris de Vijfde. Hij bouwde het slot in 1280. Had die graaf geen kinderen waarover ik kon schrijven? Ja, hij had een zoon. Die zoon heette Jan. Graaf Floris wilde zo graag meer macht dat hij zijn zoon Jan naar Engeland bracht. Jan mocht met een echte prinses trouwen!
Had graaf Floris misschien nog meer kinderen? Ja, een bastaardzoon: Witte van Heusden. Deze Witte was de perfecte hoofdpersoon voor mijn boek: Schildknaap op het Muiderslot .
Zo schrijf ik mijn boeken: ik ga op reis, ik ga op zoek naar een verhaal; het liefst een verhaal waarin een kind de hoofdrol speelt.
In Onder Vuur is dat Bregje, een meisje dat in 1627 werd gevonden voor de poort van de stad Groenlo. Haar vader was overgelopen naar het leger van de Spanjaarden. Waarom?
In Complot op het spoor is het Amalia, een meisje dat in 1887 met de stoomtrein naar Parijs reist. Op het perron staat een kist. In die kist blijkt een man te liggen, met een tas vol juwelen en een koffer vol met geld. Waarom verstopte die man zich in een kist?
Waarom? Waarom? Waarom? Schrijven is vragen bedenken. En daarna de antwoorden zoeken die bij die vragen horen. Schrijven is nieuwsgierig zijn.
Lees meer