Joep van Deudekom

Joep van Deudekom

Joep wist als kind niet zo goed wat hij wilde worden. Hij werkte enige jaren als gymnastiekleraar en later als docent Recht, maar hij wilde ook graag in het theater werken. Met Peter Heerschop en Viggo Waas richtte hij NUHR op en ze beleefden inmiddels hun 25-jarig jubileum.
Daarnaast doet hij inmiddels veel tv-werk als schrijver (Kopspijkers, Ook Dat Nog, Koefnoen), maar ook als presentator (Onder de Tram, Tussen de Oren, How Do They Do It, de Kwis bij Paul de Leeuw) en is hij wekelijks op de radio te horen met zijn Joepvandeudecolumn bij Giel Beelen.
Het schrijven van boeken was niet een van zijn ambities, maar na het bundelen van zijn columns ( Het Perfecte Cadeau, Echt een aanrader, Vind ik leuk ) en het herschrijven van reisverhalen ( Het perfecte reisverhaal ) kwam het moment dat hij fictie aandurfde. Tijdens een reis door Australië met zijn gezin waren zijn kinderen door hun boeken heen en bleef er een spannend plot in zijn hoofd rondspoken. Hij schreef het op om het voor te lezen aan zijn kinderen. En dat werd uiteindelijk Het mysterie onder de middenstip , een boek over voetbal. Dit vond hij zo leuk om te doen dat het inmiddels een serie is geworden met De beslissende sliding en 10 tegen 1 en in april 2014 Buitenspel in Rio .
Het mooie aan Joeps voetbalserie is dat het enerzijds gaat over voetbal, de monumentale momenten die je daar kan beleven gecombineerd met de dieptepunten, maar ook over vriendschappen en hoe die zich ontwikkelen. Joeps stijl kenmerkt zich door een hoge snelheid, humor, een ter zake doend plot en realisme. Precies zoals hij vroeger zelf de boeken graag had. Niet moraliserend, geen fantasie, maar je kunnen identificeren en meedromen met een hoofdpersoon van vlees en bloed. Gewone kinderen in bijzondere situaties.
Inmiddels is Joep aan een volgende serie begonnen over een groepje kinderen die een band gaan beginnen. Het eerste deel is inmiddels verschenen en heet De b@nd grijpt in .

Geboren: 28-3-1960
Opleiding: VWO, Academie voor Lichamelijke Opvoeding, Rechtsgeleerdheid aan de UVA
Hobby: jeugdboeken schrijven, het liefst ergens op een zonnig eiland op een terrasje aan zee (en zo doet hij het ook!)
Lees meer