Linda de Haan

Linda de Haan

Linda de Haan (1976) is opgegroeid in een dorpje in Friesland, in een fijn huis met heel veel tuin. Als klein meisje was ze altijd aan het knutselen, en ze mocht al heel jong achter de naaimachine (zonder stroom) om poppenkleertjes te maken. Lezen was leuk, vooral als ze eigenlijk al moest slapen. Na de Havo in Drachten ging Linda naar de kunstacademie in Groningen. In 1998 studeerde ze af als illustrator en docent tekenen.

Na haar studie deelde Linda een atelier met collega illustratoren. Dat was in de oude kleedhokjes van het openluchtzwembad De Papiermolen in Groningen. Daar maakte ze samen met Stern Nijland haar eerste prentenboek, Koning & Koning (2000), dat inmiddels in 7 talen is verschenen. Er volgden meer prentenboeken en regelmatig verschijnen er illustraties in schoolboeken, leesboeken en nog veel meer.

Op scholen vertellen over haar werk of samen met leerlingen muurschilderingen of leporello boeken (uitvouwbare boeken) maken, vindt Linda heel erg leuk. Af en toe gaat ze op reis om van zand of sneeuw sculpturen te bouwen, dat is net als boeken illustreren maar dan in het groot.

De Friese kinderen kennen haar werk misschien van de televisie. Voor Omrop Fryslân maakt ze de illustraties voor het kinderprogramma Fratsen. Het is een tekenfilmserie over Pier en Marieke, twee buurkinderen die allerlei avonturen beleven.
Lees meer