René van der Velde

René van der Velde

René van der Velde werd geboren in Friesland, maar woonde zijn halve leven in Leiden. Hij gaf les op een Jenaplan basisschool in Oegstgeest. Een tijdlang is hij schooldirecteur geweest, maar omdat dit steeds meer een kantoorbaan werd, is hij toch weer vooral gaan lesgeven. Na al die jaren in het onderwijs vond hij het nog steeds heel bijzonder om kinderen te leren lezen.
De klas van Daan was zijn eerste boek. ‘Ik ben de verhalen over Daan op gaan schrijven omdat ik dit soort verhalen over het schoolleven in mijn groep mis,’ zei René van der Velde. ‘Juist voor de middenbouw zijn er weinig voorleesboeken met schoolavonturen. Daarnaast is het leuk om de verhalen te gebruiken bij de woordjes van het leren lezen. Ik verzin de meeste verhalen terwijl ik vertel. Dan merk ik ook aan de reacties van de kinderen welke stukjes leuk genoeg zijn om te gebruiken of welke stukken juist veel te saai zijn. Later lees ik de echte verhalen natuurlijk ook nog voor. Mijn klas fungeert dus eigenlijk als proefkonijn. Dat vinden ze helemaal niet erg. Iedereen houdt van voorlezen!’
Na twee boeken over Daan bedacht René een jongen die grappige uitvindingen doet om zijn dagelijkse problemen mee op te lossen: Stijn, uitvinder .

René van der Velde overleed op 27 februari 2015.
Lees meer