Illustratie uit Mijn zelfleesboek voor groep 3 door Saskia Halfmouw

Informatie over AVI

Elk kind begint met AVI start, en leert dan woorden als maan, roos, bos. Het zijn woorden die je precies zo schrijft als je ze uitspreekt. En dan gaat het steeds een stapje verder, er zijn in totaal 12 leesniveaus.  Elk niveau wordt aangeduid met een letter en een cijfer. Die letters, de  M en de E staan voor Midden en Eind. En het cijfer geeft de jaargroep aan. Leest je kind op niveau E5? Dan weet je dat het niveau is dat de meeste kinderen bereiken aan het eind van groep 5. De AVI niveaus lopen door tot aan het eind van groep 7. Daarna volgt nog niveau AVI plus, en dan is je kind ‘AVI uit’, en kan het in principe alles lezen.

Het AVI-niveau wordt bepaald door het CITO. Zij meten ieder jaar het AVI-niveau van zo’n 500 kinderboeken. Bij de meting wordt gekeken naar het aantal lettergrepen in woorden, zinslengte, de moeilijkheidsfactor van een woord en de vormgeving van de pagina’s.

Het AVI-niveau staat in bijna alle boeken die voor kinderen tot een jaar of tien bedoeld zijn. Je ziet het soms op het omslag van het boek, maar het kan ook op de colofonpagina staan. Dat is de pagina met de gegevens over het boek, die meestal voorin te vinden is. In zo’n colofon worden het copyright, het ISBN en het jaar en de plaats van uitgave genoemd. Staat het AVI-niveau er niet in? Dan kun je zelf een heel eind komen met onderstaand overzicht. Maar het is ook heel belangrijk om te kijken naar het kind voor wie je het boek voor uitzoekt. Waar heeft het belangstelling voor en welke verhalen vielen eerder in de smaak? Als het verhaal boeit, mag het boek best een stapje moeilijker zijn.

Maar het allerbelangrijkste is dat er lekker veel leeskilometers gemaakt worden! Dus een stapje makkelijker mag ook altijd. Door veel te oefenen met begrijpend lezen, ook thuis, wordt het algemene lees- en schoolniveau van kinderen hoger. Oefeningen waarbij veel gelezen moet worden, worden namelijk een stuk makkelijker als je goed kunt lezen!

Tips om thuis te oefenen met begrijpend lezen

  • Tip 1: Onderzoek het doel van de tekst
    Blader samen met je kind door een krant of een tijdschrift. Laat je kind een artikel uitkiezen dat hem of haar aanspreekt. Kijk naar de foto, koppen en tussenkoppen en praat over het onderwerp. Waar denk je dat het over gaat? Waarom spreekt het artikel je aan? Laat vervolgens je kind het artikel lezen. Als er onbekende woorden tussen zitten, ga dan samen op zoek naar de betekenis.
  • Tip 2: Vergroot de achtergrondkennis
    Is een onderwerp ingewikkeld? Bekijk dan informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter als zij iets weten over het onderwerp.
  • Tip 3: Lees op vaste tijden
    Zorg ervoor dat je kind elke dag een half uurtje leest. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om leesmomenten in te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapengaan.
  • Tip 4: Veel leuke dingen lezen
    Misschien een open deur, maar hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat. Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip.
  • Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld
    Pak er zelf ook eens een goed boek of een krant bij. Veel lezen is natuurlijk ook voor jezelf een verrijking. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’
  • Tip 6: Geef Kidsweek cadeau!
    Kidsweek is een krant speciaal voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. In Kidsweek lezen zij over het nieuws, maar ook over dieren, sport, raar-maar-waar-nieuws en moppen. Artikelen zonder moeilijke woorden, maar met genoeg uitdaging zodat kinderen niet alleen maar leren over de wereld, maar ook spelenderwijs hun leesvaardigheid verbeteren. Kidsweek heeft een speciaal kennismakingsabonnement waarmee je 6 weken lang elke week een Kidsweek ontvangt voor 6 euro!

Dit artikel is een samenwerking tussen Kidsweek en Kinderboeken.nl. Wil jij ook met ons een artikel schrijven dat aansluit bij onze missie om kinderen mooie verhalen te laten beleven? Neem contact met ons op via info@kinderboeken.nl. 

Artikelen over beginnende lezers & avi boeken

Strips lezen: goed voor de leesontwikkeling!

Tegenwoordig hoor je deskundigen steeds vaker zeggen dat strips lezen goed is voor kinderen. Marion van der Meulen, lees- en schrijfdeskundige, legt uit waarom.

Achtergrond
Lees meer

Makkelijk lezen boekentips

Ontdek verschillende boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen niet leuk vinden, geselecteerd per basisschoolgroep.

Tiplijst
Lees meer

Boeken lezen met dyslexie

Het ene kind leert sneller lezen dan het andere. En het leerproces gaat ook niet altijd in een even regelmatig tempo. Gaat het leren lezen en schrijven structureel niet lekker, dan kan er sprake zijn van dyslexie.

Tiplijst
Lees meer

Vragen aan Paul van Loon

Heb jij een vraag voor Paul van Loon? Duizenden kinderen gingen je voor. Je vindt hier de antwoorden op de meest gestelde vragen!

Interview
Lees meer