Ontdek de wondere wereld van Escher

Escher

Escher

Wouter van Reek

Mooie tip voor het hele gezin: ontdek samen Nadir en Zenith in de wereld van Escher, een prachtig kunstprentenboek. In het boek brengt illustrator Wouter van Reek de bètakant van Escher naar voren, waardoor kunst en wiskunde samenkomen. Al zijn illustraties worden gemaakt op de computer, waarvoor hij zelf de software ontwikkelt. Lees hieronder het interview met Wouter van Reek over het boek en neem een duik in de wondere wereld van Escher!

Mooie tip voor het hele gezin: ontdek samen Nadir en Zenith in de wereld van Escher, een prachtig kunstprentenboek. In het boek brengt illustrator Wouter van Reek de bètakant van Escher naar voren, waardoor kunst en wiskunde samenkomen. Al zijn illustraties worden gemaakt op de computer, waarvoor hij zelf de software ontwikkelt. Lees hieronder het interview met Wouter van Reek over het boek en neem een duik in de wondere wereld van Escher!

Vragen aan Wouter van Reek:

Heb je altijd al interesse gehad in het werk van Escher?

Ik heb een hele andere stijl, maar de inhoud van zijn werk spreekt mij zeker aan. Als kind vond ik het al boeiend, en later kwam ik hem vaak weer tegen in boeken over wiskunde en natuurkunde, bijvoorbeeld in Gödel, Escher Bach van Douglas Hofstadter. Daardoor begon ik hem pas echt te waarderen. Het spelen met de werkelijkheid en met de waarneming, de kijker in de war brengen met dingen die lijken te kloppen maar toch niet kloppen: dat past erg bij mijn blik op de wereld. Ik verbaas mezelf ook graag met steeds weer opnieuw ontdekken hoe verkeerd ik alles begrepen heb.

Hoe heb je inspiratie opgedaan voor dit prentenboek? En wat was de grootste uitdaging?

Ik heb eerst heel goed naar zijn werk gekeken en ben toen gaan uitzoeken wat de wiskundige ideeën erachter waren. Daar ben ik mee gaan experimenteren en ik heb de wiskunde gebruikt voor mijn eigen computerprogramma. Dat was ook wel een uitdaging: ik wilde een eigen tekenprogramma maken zodat ik lekker los kon tekenen en mijn eigen lijn behouden, terwijl de computer het ‘rotwerk’ voor me zou doen: alle ingewikkelde wiskundige vervormingen en herhalingen zouden dan vanzelf gaan. Maar dat was soms best, behoorlijk, of heel erg ingewikkeld.

Escher was een kunstenaar die wiskunde en kunst op een prachtige manier combineerde, kan je uitleggen hoe dit jouw werk ook terugkomt?

 

Sterren Escher

Ik houd zelf ook wel van wiskunde, en maak er graag gebruik van om rare tekeningen te maken, en ook om te programmeren, en nog liever om tekenen en programmeren zo erg door elkaar te vermengen dat ik niet meer weet wat wat is. In dit boek heb ik daar ook flink gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld op de prent waar Nadir en Zenith in het heelal zweven en een dodecaëder ster zien. De ster is een wiskundige figuur met een wiskundig (Sierpinski-driehoek) patroon. Deze is met het programma gemaakt, en de 1048576 andere sterren in het grid op de achtergrond ook.

Je hebt dit boek met speciale software gemaakt, kan je kort uitleggen hoe je dit hebt gedaan?

Dat heb ik met de meest simpele en toegankelijke taal gedaan: HTML en JavaScript. Daar is elke webpagina mee gemaakt, en die taal staat daarom op elke computer. Dus iedereen kan daar zonder ingewikkelde voorbereidingen zo mee beginnen te programmeren. Tegenwoordig werkt het HTML Canvas Element zo goed dat je er fantastische grafische figuren mee kunt maken, en ook je eigen tekenprogramma. Op mijn website staan 2 eenvoudige tekenprogramma’s die op die manier gemaakt zijn. Bekijk de website hier.

Vind je het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al de verschillende soorten kunst meekrijgen? Zo ja, waarom?

Ja dat vind ik zeker belangrijk. Kinderen zijn flexibel en staan vaker open voor iets nieuws dan veel volwassenen. Daarin lijken kinderen, kunstenaars en wetenschappers veel op elkaar: ze zijn eraan gewend om nieuw, onbekend terrein te ontdekken en zijn nieuwsgierig. Alles waardoor mensen verder zijn gekomen dan andere dieren komt uiteindelijk daar vandaan, dus het is denk ik erg belangrijk om die ontdekkingsdrang en nieuwsgierigheid te stimuleren.

Nadir en Zenith zijn de hoofdpersonen in het prentenboek. Waarom heb je gekozen voor deze figuren en hoe breng jij hen terug in de kunstwerken van Escher?

Nadir en Zenith zijn vernoemd naar twee verdwijnpunten die vaak een rol spelen in het werk van Escher: het zenit is het punt recht boven je, en het nadir het punt recht onder je. De h in Zenith is om er een echte naam van te maken. Net als Edith, Judith en Lamborkadnavelzevith. Het is hun nieuwsgierigheid en hun enthousiasme dat hen in de wereld van Escher brengt. Door hun karakter wordt de verwondering en de verbazing over het vreemde van de wereld op een lichte manier benadrukt.

Welke boodschap wil je met dit boek overbrengen?

Ik wil graag de verwondering overbrengen, en vooral  het plezier in het ontdekken van vreemde dingen die je niet meteen begrijpt.

Mini-les programmeren van Wouter van Reek:

Afbeelding 1:
Dit is een stukje code die een tekening zo vervormt dat het een spiraal wordt die op zichzelf past. (De kleurtjes zijn alleen om snel typefouten te ontdekken: als de computer een term uit de computertaal herkent wordt die oranje)

Escher code

Afbeelding 2:
Dit is het resultaat van die code. In de dunne rode lijn zie je een gewone tekening van Escher die 2 kinderen tekent. De dikkere zwarte lijn is de spiraalvorm die de computer er van gemaakt heeft. Alles is zo vervormd dat die kinderen uit zijn tekening de echte wereld in kunnen stappen. Dit is de basis voor de laatste pagina van het boek. Deze truc heeft Escher in zijn litho Prentententoonstelling gebruikt.

Escher codetaal