Ted van Lieshout wint Boekensleutel met 'Ze gaan er met je neus vandoor'

Ted van Lieshout wint Boekensleutel met ‘Ze gaan er met je neus vandoor’

De Boekensleutel, de Jeugdliteratuurprijs die slechts bij hoge uitzondering wordt toegekend, wordt voor het eerst sinds 7 jaar weer uitgereikt. De prijs gaat naar Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout.

Ted van Lieshout - Boekensleutel

De literatuurprijs wordt sinds 1979 bij hoge uitzondering toegekend aan een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door hun genre, de gebruikte techniek of vormgeving, of een anderszins opmerkelijke kwaliteit. Het is de tweede keer dat een oorspronkelijk Nederlandstalig boek wordt bekroond met de Boekensleutel.

Ted van Lieshout werd tijdens een live-uitzending van De Grote Vriendelijke Podcast verrast met het prachtige nieuws. De Boekensleutel wordt op het Kinderboekenbal op 1 oktober uitgereikt.

Ted van Lieshout won met de dichtbundel eerder dit jaar de Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019.

 

De Griffel- en Penseeljury over Ze gaan er met je neus vandoor:

Voor de Griffel- en Penseeljury zat er één boek tussen de gegadigden die zich niet in een genre liet vangen. ‘Een boek dat qua techniek, vorm, inhoud én de combinatie hiervan een unieke plek in het Nederlandse kinderboekenlandschap opeist. Het verhaal is niet te begrijpen zonder het boek te zien en te lezen. De lezer wordt meegenomen in het conflict tussen de zoekende zwarte letters en de rode letters die hun plaats opeisen in het boek en zich niet weg willen laten jagen. De adembenemend mooie gedichten versterken de zinloosheid van de oorlog en geven het vormexperiment een historische lading. Ze gaan er met je neus vandoor is een kunstwerk van taal.‘ – Griffel- en Penseeljury

 

Ze gaan er met je neus vandoor - De Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019

Ze gaan er met je neus vandoor

In Ze gaan er met je neus vandoor van Ted van Lieshout houdt de dichter er al na één gedicht mee op, vanwege liefdesverdriet. De tekst probeert de bundel af te maken zonder dichter. En dat gaat niet goed!

Ze gaan er met je neus vandoor verkent de grenzen van wat er in een boek mogelijk is. Als het stof langzaam optrekt, ontstaat er een nieuwe orde.

Bekijk Ze gaan er met je neus vandoor hier (15,99)

 

Boekensleutel 2019

Boekensleutel

De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury samen, wordt toegekend voor een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door hun genre, de gebruikte techniek of vormgeving, of een anderszins opmerkelijke kwaliteit.

De Boekensleutel is tot nu toe pas acht keer toegekend. Het is de tweede keer dat een oorspronkelijk Nederlandstalig boek wordt bekroond met de Boekensleutel.

 

Ted van Lieshout

© Ben Kleyn

Ted van Lieshout

Ted van Lieshout (1955) is naast dichter ook zeer geliefd kinderboekenschrijver. Hij won eerder al diverse prijzen waaronder de Theo Thijssen-prijs, Gouden en Zilveren Griffels, Zilveren Zoenen, de Grote Poëzieprijs Jongerenjury, de Duitse Jeugdliteratuurprijs, de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterseprijs. De veel bekroonde bundeling Hou van mij, een verzameling van vrijwel al zijn gedichten uit de afgelopen 25 jaar, werd onlangs herdrukt.

 

Meer bekroonde kinderboeken

Klik hier voor een overzicht met prijzen en nominaties voor kinderboeken.

 

Artikelen over nieuws

Dolfje Weerwolfje Tegen Pesten

Op 26 september start de Week Tegen Pesten. Ook Dolfje Weerwolfje komt in actie! Begin september vind je hier meer informatie.

Nieuws
Lees meer

Yuval Noah Harari schrijft jeugdboek over evolutie

Yuval Noah Harari werkt aan een jeugdboek over de evolutie van de mens. Harari’s boeken voor volwassenen zijn wereldberoemd: Sapiens, Homo Deus en 21 lessen voor de 21ste eeuw.

Nieuws
Lees meer